Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Post »

No co Ty :) Piękna dynia i wcale nie mała ;:215 Gorące dni, ciepłe noce i trochę deszczu, to wszystkie pójdą do przodu :D
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzisiaj pierwsza ma 94mm średnicy. I chyba ją sobie zostawię, resztę "dziewczynek" poobrywałem .
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak patrze na wasze fotki i nabieram poważnych wątpliwości czy jeszcze uda mi się w tym roku wyhodować giganta. Mam co prawda 2 dyńki ale ... do usunięcia. Krzaczek ma dopiero 2,5 metra i znikoma ilość korzeni przybyszowych. W tym momencie na szczycie mogę zaobserwować kwiatek żeński, który to prawdopodobnie będzie "Tą dynią". Daje sobie czas do 20 lipca na zapylenie bo tymczasem długość krzaka mi bardzo nie odpowiada.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam.Poranny pomiar wykazał 100mm średnicy,w związku z tym podjęłam ostateczną decyzję.Wszystko co mniejsze zostało usunięte,kwiaty obojga płci,zalążki.Co nowego wyrośnie też zostanie usunięte.Albo będę się cieszyć albo.... .Rozpoczynam solidne dożywianie dyni. Joanna

PS.Najbardziej "bolało"usunięcie drugiej dyni o śr.70mm.
Zdjęcia wstawię wieczorem.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wojtek Ja mam ten sam problem :) Nawet nie mierzyłem odległości od korzenia, bo to są pierwsze moje żeńskie kwiaty na pozostałych krzakach :D Czekam do drugiego żeńskiego i tyle.

Asia co wkońcu wybrałaś za nawożenie bo tak na szybko nie pamiętam :wink: Jeśli można wiedzieć ;:224

Swoją drogą to ciekawe jak dynie Adama, Kamila i Mateusza :)

Moja pierwsza jakoś rośnie :D
x-s-D
---

Post »

Błażej to żadna tajemnica.Jesteśmy po to żeby wspólnie sobie radzić i pomagać.Zdecydowałam się na nawóz,który proponował adik,czyli KALI 11-12-38 doglebowo oraz dolistnie LITHOVIT. Co z tej kombinacji wyjdzie okaże się w "praniu" po jakimś czasie. KALI zamówiłam ,LITHOVIT mam swój.Jest też opcja zastosowania odwrotnego,decyzja zapadnie po otrzymaniu KALI.

Dziękuje.Joanna
adambin
100p
100p
Od: 7 maja 2013, o 22:10

Post »

Adam miał narodziny w domu nowego członka rodziny...córka Esterka, więc rozumiecie ile mam wolnego czasu. Zapylone 7 i 8 lipca, zostawiam je na doświadczenie, niech sobie radzą.
Życzę rekordów ;:3
Na moje pocieszenie wyhodowałem pierwszy raz elefant garlic 336g
pozdrawiam Adam
x-s-D
---

Post »

Gratulacje dla mamy,taty,a dla córeczki zdrowia i szczęścia w życiu. Joanna

Pani mod.niech życzenia ostaną jakiś czas. Dziękuje
adambin
100p
100p

Post »

Dzięki, dzięki, dzięki ;:108
pozdrawiam Adam
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10

Post »

To ja mam pytanie do Joanny, jak wygląda ten LITHOVIT ? Czy to naprawde taki pyłek, że przez skórę się przeciśnie? Ile się tego stosuje i czy są widoczne jakieś efekty?

KALI to nawóz dolistny więc nie wiem jak go zastosować doglebowo (no chyba że masz na myśli fertygację), jeśli ktoś celuje w 300kg to pewnie mógłby stosować ten nawóz dolistnie co 4 dni albo fertygację co 2 dni (jak pan Styra) przynajmniej podczas wzrostu jagody giganta. W sumie trudno powiedzieć to już jest zabawa nie dla mnie, przynajmniej w tym sezonie bo AG mam 15km od domu i odwiedzam je raz na dwa tygodnie.
Mimo wszystko dołączę się do zabawy i zamieszczę swój pomiar Bambino :wit
Obrazek
Trudno powiedzieć czy to największy okaz bo nie do każdej mam taki dostęp żeby mierzyć obwód.
Wczoraj było 78cm więc nie jest jeszcze źle ale z wyścigu odpadnę na dniach jak przestanie rosnąć :heja ;:145
x-s-D
---

Post »

Witam.Na zdjęciach dynia do dalszego chowu oraz usunięta.Chodziło mi o fertygację.300kg to pobożne życzenie,ucieszy mnie 150kg.Pryskałam wszystko co ma
liście ale oszczędnie jak na pierwszy raz.Zmiany w wybarwieniu,na warzywa tylko raz.Co do dyni 2 razy więc nie wiem czy to efekt LITHOWITU czy pokrzywówki.
Ocenę wystawię jak będą jakieś bardziej znaczące efekty. Patrz-fungicydy kwiecień.
Obrazek Obrazek
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10

Post »

Zobaczymy, ja w pierwszym roku przygody z odmianą Big Max przeczytałem na opakowaniu z nasionkami, że dorastają do 30kg moja miała 57 kg a o dyniach mało wiedziałem bo właściwie przez przypadek kupiłem nasionka. W następnym roku zaopatrzyłem się w Bambino na opakowaniu napisali że dorasta do 15kg moja miała 25kg. W tym roku postanowiłem poeksperymentować z AG na opakowaniu przeczytałem, że dorastają do 300kg.......
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

No to pan Styra zagrożony :).... Czego Ci oczywiscie życzę:)!
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pytanie znaczące ile miałeś dyń na krzaku. Bo tamte wagi są uśrednione do dużej ilości dyń :)
Mam jednak nadzieję, że uda się Tobie wyhodować prawdziwego giganta i szczerze Tobie tego życzę :uszy

A tak przy okazji wie ktoś co u Pana Jana? Jak w tym sezonie? :)
adambin
100p
100p

Post »

P.Jan prowadzi 4 dynie, w tym jedna pod folią, reszta to oczywiście tajemnica :)
pozdrawiam Adam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”