Awokado - uprawa z pestki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Awokado z pestki

Post »

Moje awokado już ogromne , pięknie rośnie .

Następne pestki też już wypuszczają korzonki , faktycznie jak napisała gdzieś wcześniej koleżanka , nie ma potrzeby nabijać

piłować ... sam w ziemi fajnie wypuszcza korzeń :)

Obrazek

Obrazek
i trzeci wypuszcza ...

Obrazek

Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
ania1101
100p
100p
Od: 8 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja swoje awokado wyhodowałam w doniczce z fikusem,raz wsadziłam pestkę taką świeżą bez wcześniejszego przygotowania do doniczki z fikusem i........zapomniałam dopiero jak zaczęła "wychodzić "z ziemi długa łodyga z listeczkiem na górze przypomniałam sobie :wink: od zasadzenia do roślinki ok 10 cm chyba jakieś 4-5 miesięcy minęło
kasia007
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 cze 2014, o 16:41

Post »

A więc to jeszcze raz ja.
Wybaczcie mi wcześniejsze błędy w pisowni/literówkach/czy braku wielkich liter.
Ale jak się śpieszę raczej nie zwracam na takie rzeczy uwagi.
Moje awokado na tą chwilę rośnie-tylko, że dostało kilka plamek-kolorem przypomina te, które są na zdjęciach opisane/komentowane jako uschłe. Ale moje ma na jednym liściu 2-4 kropeczk i nie ma dziur na żadnym liściu. Dodatkowo pod liśćmi-od góry pod spodem ma jakby pełno małych robaczków-czy to jakiś szkodnik? Wielkością kolorem przypomina pchłę-ale trochę mniejsze i miękkie.
Awokado już jest przesadzone do doniczki, stoi w tym samym miejscu jeszcze od pestki codziennie je odwracam i pilnuje, żeby miało mokro.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakiego koloru są te szkodniki, czy towarzyszy im pajęczynka?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
kasia007
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Małe czarne kropeczki jak pchły tylko mniejsze i miękkie. Ale teraz widziałam też kilka zielonych większych robaczków, moja mama stwierdziła,że to mszyca i spryskałam awokado jakimś preparatem na mszyce... W dodatku tam gdzie były plamy-robią się dziury....
Co z tym awokado zrobić? Mam nadzieję, że ten preparat pomoże.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Mszyce to lepiej niż przędziorki. Pamiętaj żeby kilka razy powtórzyć oprysk. Co do samej rośliny, bez zdjęcia ciężko będzie mi określić stan tego awokado, wszystko zależy od tego jak bardzo był zaawansowany atak i jakie zostały poczynione przez mszyce szkody. Dla rośliny może być to mniejszy, lub większy uszczerbek. To się też tyczy samych liści, im mniej ich straci, tym większa szansa przeżycia rośliny. Musisz uzbroić się w cierpliwość i obserwować roślinę. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
pop_szper
50p
50p
Od: 7 paź 2010, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A tutaj moje awokado z pestki :).

Rośnie bardzo ładnie, trzymam je w mini szklarni z folii, nie ma bezpośredniego nasłonecznienia, podlewam jak mi się przypomni :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

To moje 2 awokado stojące na parapecie południowego okna

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Kasia
Alessia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 lut 2014, o 11:08

Post »

Kasiu - a jaki jest wiek tych awokado i gdzie one spedzają zimę ?
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p

Post »

Wsadziłam je w zeszłym roku jakoś zimą, nasionka były posadzone w tym samym czasie ale jedno z nich szybciej wykiełkowało i jest 2x większe. Na lato wyniosłam je na dwór ale strasznie zmarniały, więc wróciły na okno południowe, z tego co pamiętam to zimę też spędziły na parapecie okna południowego, czyli w sypialni ale wtedy jedno z nich miało z 2 liście a drugie dopiero kiełkowało. Ogólnie są bezproblemowe, tylko muszę pamiętać o podlewaniu bo szybko więdną. Obecnie podlewam codziennie lub co drugi dzień a jak gdzieś wyjadę, np. na 3 lub 4 dni to po przyjeździe dosłownie wszystkie liście są zwieszone w dół wzdłuż badylka ale po podlaniu podnoszą się w ciągu godziny :D
Pozdrawiam,
Kasia
kasia007
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam, około 3-4 dni temu włożyłam do wody nową pestkę i zobaczymy co z tego wyjdzie....
Co do mojego już "liściastego awokado" to oprysk pomógł - tzn. 3 listki są uszkodzone, ale robactwa nie widać...
Jeśli chodzi o chore listki "podziurkowane" czy one odpadną, zasuszą się, czy po prostu będą, bo póki co są i nic się nie dzieje.
Mogę wrzucić ich zdjęcia.
Aczkolwiek teraz chciałam pokazać zdjęcia jak to moje awokado rosło:

Obrazek
Ogrodnik-Amator
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 wrz 2014, o 00:43

Re: Awokado jincsa

Post »

Witam serdecznie, czy może ktoś napisać kiedy się powinno przycinać awokado ?
ayahuasca
50p
50p
Od: 9 mar 2014, o 18:45

Post »

Moje niestety tak ładnie nie wygląda. Rośnie od 3 miesięcy w doniczce. Bardzo ładnie się ukorzeniło, szybko rośnie, wypuszcza ładne liście, ale jest poważny problem. Te liście jak tylko trochę podrosną natychmiast zachodzą plamami, usychają i odpadają jeden po drugim. Widać to dokładnie na załączonym obrazku. Co może pomóc tej roślinie?
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p

Post »

Nie widziałam obrazka, nie wiem gdzie go szukać. Może gorące powietrze z grzejnika leci na roślinkę? Albo ma grzyba :?
A to nie przez tą ziemię, ona ma jakiś nalot biały? Czy to tak zdjęcie błyszczy?
Musiałam dziś zestawić awokado z parapetu, bo się przestało na nim mieścić :D
Szkoda, że nie żyjemy w cieplejszym kraju gdzie awokado można mieć na podwórku w gruncie cały rok ;:3

Obrazek
Pozdrawiam,
Kasia
ayahuasca
50p
50p
Od: 9 mar 2014, o 18:45

Post »

Teraz już zgłupiałem. Przyjrzałem się bliżej ziemi i rzeczywiście jakiś biały nalot jest. Dodatkowo zerknąłem na inne rośliny w pokoju i ewidentnie widać, że zaatakował je jakiś grzyb. W niektórych doniczkach widać już charakterystyczny meszek.

Dwa miesiące temu miałem ten sam problem z fikusem, ale spryskałem go środkiem grzybobójczym i myślałem, że już po wszystkim. Teraz wróciło ze wzmożoną siłą. Tylko dlaczego? I to na wielu roślinach :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”