Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 sie 2011, o 08:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Buttercup bardzo długo się przechowuje, ale ma bardzo grubą skórę(krikę ją nożem z pomocą młotka! ) jest wyjątkowo smaczna.
maria
Ja kroję Buttercup zwykłym nożem i nie mogę jej zaliczyć do długodystansowców. To też jedna z moich ulubionych odmian. Marylamed, skąd pochodzą Twoje nasiona i jak wygląda dyńka? Ile miesięcy udało się ją przechować?
-
Nasiona mam z Australii ,jest ciemnozielona,miąższ zwarty,gruby ,ciemnopomarańczowy,bardzo plenna.Średnica ok 25cm, w tym roku jej nie posiałam,bo moje łapki za słabe,a mąż nie zawsze pod ręką.postawiłam na muskat de prov.,hokkaido ibutternut.Któregoś roku przeczytałam na forum,żeby sadzonki sadzić na taką głębokość jak rosły w doniczkach(a zawsze mam"wybiegnięte"),bo gniją , w tym roku ktoś napisał żeby wsadzać po same liście. Jakie macie doświadczenia?
maria
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Po same liścienie
-
Nie gniją?? Zawsze mnie korciło aby sadzić głęboko, ale bałam się. Dzięki Błażej
maria
Hm, ja kupowałam nasiona na zachodzie w kilku sklepach i zawsze wyglądała tak jak na stronie kcb samen. Marylamed, nic nie piszesz o charakterystycznym spodzie owocu, gdzie znajduje się tzw. lustro, było? Pięknie je widać po wpisaniu w google nazwy dyni, w grafice są zdjęcia banku nasion, Bei, wielkiej miłośniczki dyń. Zerknij, jestem ciekawa czy była taka sama. A może masz własne zdjęcia?
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wejdź w wątek o gigancie, wszystkie moje krzaki były wyciągnięte w tym roku i sadzone po same liścienie Tak się z brakiem czasu na wysadzenie do gruntu zrobiło.marylamed pisze:Nie gniją?? Zawsze mnie korciło aby sadzić głęboko, ale bałam się. Dzięki Błażej
Jak ktoś nie sadzi sadzonki delikatnie, to zmarnuje choćby nie wiadomo jaka zadbana i zdrowa w domu była Sadzi się po same liścienie, bo taka wyciągnięta jest bardzo narażona na złamanie. Może jednak ktoś, ma inne o tym zdanie. Ja jednak zostaje przy swoim. A każdy krzak jest dla mnie bardzo ważny, bo u mnie nie powiem (Ach, najwyżej będzie kilka mniej do przechowania), u mnie jeden krzak=jedna dynia, wszystko albo nic Dlatego nie mogę sobie pozwolić na to że sadzonka mi się złamie
-
Iza ,moja buttercup nie ma żadnego lustra,już o tym pisałaś w zeszłym roku.Zdjęcia mam, ale jestem chyba tępa , ,bo nie umiem wysłać na forum.może podaj mi swój adres emailowy to Ci wyślę.aria pisze:Hm, ja kupowałam nasiona na zachodzie w kilku sklepach i zawsze wyglądała tak jak na stronie kcb samen. Marylamed, nic nie piszesz o charakterystycznym spodzie owocu, gdzie znajduje się tzw. lustro, było? Pięknie je widać po wpisaniu w google nazwy dyni, w grafice są zdjęcia banku nasion, Bei, wielkiej miłośniczki dyń. Zerknij, jestem ciekawa czy była taka sama. A może masz własne zdjęcia?
maria
Marylamed, już chyba wiem jak nazywa się Twoja dynia.
To nie jest Battercup, tylko bardzo cenna australijska odmiana Tudor, w jej opisie podkreślają zdolność długiego przechowywania, stąd bierze się twardość skóry, oraz wszystkie zalety, które wymieniłaś. Miałaś nasiona ze sklepu czy wyjęte z owocu?
Ja dopiero zdobyłam oryginalne nasiona w tym roku i już nie mogę się doczekać owoców , na razie krzaki świetnie rosną.
To nie jest Battercup, tylko bardzo cenna australijska odmiana Tudor, w jej opisie podkreślają zdolność długiego przechowywania, stąd bierze się twardość skóry, oraz wszystkie zalety, które wymieniłaś. Miałaś nasiona ze sklepu czy wyjęte z owocu?
Ja dopiero zdobyłam oryginalne nasiona w tym roku i już nie mogę się doczekać owoców , na razie krzaki świetnie rosną.
-
Iza,nasiona kupiłam w oryginalnej torebce,którą być może wyrzuciłam,a może mam na działce Od 2 lat zbieram swoje nasiona i zawsze rosną takie same,znajomym także.Teraz jestem w domu w Warszawie na weekend wybieram się do mojego ogrodu ,jak tam(przy granicy miasta) znajdę torebkę ,zrobię zdjęcie i Ci wyślę.piszę o położeniu mojego ogrodu, ponieważ tam jest taki fenomen ,że zimą I wiosną jest zimniej niż w Suwałkach i mam problemy z roślinami.
M
M
maria
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Tutaj można ćwiczyć dodawanie zdjęć
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=14&t=62102
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=14&t=62102
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Od: 15 wrz 2013, o 08:53
W 3 na 4 sadzonki jest tak, że są 2 pędy. W jednej były nawet 3, ale ten najmniejszy wczoraj wyrwałam.
Mam teraz 3 podwójne sadzonki. Wygląda to tak jak na zdjęciu.
Którą wybrać do odcięcia?? Może lepiej ich nie ruszać? Powinnam czymś opryskać? Albo nawieźć? Nawoziłam tylko raz przed sadzeniem obornikiem granulowanym.
Mam teraz 3 podwójne sadzonki. Wygląda to tak jak na zdjęciu.
Którą wybrać do odcięcia?? Może lepiej ich nie ruszać? Powinnam czymś opryskać? Albo nawieźć? Nawoziłam tylko raz przed sadzeniem obornikiem granulowanym.