Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11

Post »

Laryssa11
alternarioza często występuje w tunelach ale nie stanowi jakiegoś wiekszego problemu, ten grzyb, w przeciweństwie np do ZZ nie ginie w wysokich temperaturach, wiec jak się pojawi to już jest ale zazwyczaj na nielicznych dolnych liściach. Jeśli się nie rozprzestrzenia w widoczny spośób to nie panikuj,. liści z alteranriozą nie chce mi się nawet zrywać, polecą jak będę obrywał wszystkie.

-- 10 lip 2014, o 13:36 --

kamelleon
Uprawa pomidora bez osłon to choroby albo opryski , trzeciej drogi nie ma
lenka2
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 cze 2012, o 21:24

Post »

lenka2 pisze:Witam serdecznie.
Proszę doświadczone o zdiagnozowanie moich pomidorków.gleba jest klasy 6,nie była badana .2 lata temu gdy postawiliśmy szklarnię dałam obornik koński,w tym roku nie miałam obornika .Dodałam glinę ,3 tygodnie przed wysadzeniem sadzonek saletrzaka,pod każda sadzonkę dałam pokrzywy,po posadzeniu pomidorki obficie podlałam.po dwóch tygodniach podlewałam tylko wodą.Do tej pory były zasilane 3 razy gnojówką z pokrzyw,2razy pokrzywa z g.bydlęcą 2 razy podlane nawozem do pelargonii +siarczan magnezu wg. zaleceń z forum,lecz ja mądra głowa ;:14 zamiast zrobić oprysk to ja podlałam i to chyba było za słabe (30 ml/10l wody + 5g siarczanu magnezu ).1 oprysk siarczanem magnezu, i 1 oprysk saletra wapniowa.
Baron F1
Obrazek
Krakus
Obrazek
koktajlowy koralik
Obrazek
Malinowy Ożarowski
Obrazek
nie wiem jaka to odmiana,dostałam go od klientki :lol: :lol: :lol:
Obrazek

Za duże zdjęcia- mod.jokaer./color]
Zmieniłam ,ale nie wiem czy dobrze ;:223
annamuza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 lip 2014, o 22:18

Post »

Alyaa pisze:annamuza teraz to już oprysk (teraz to już raczej tylko chemia - jakiś środek interwencyjny) i zmiany na łodygach zasmarować HT. Niestety czas goni, bo ZZ szybko potrafi zniszczyć krzaki jeśli są warunki do jej rozwoju.
Jeżeli większość krzaków zdrowa i Ci nie szkoda, to te zarażone możesz spalić. Ale zdrowe i tak trzeba by opryskać. Ja walczyłam z ZZ dwa lata temu :( Trochę wtedy pomidorków zjadłam, ale niewiele.
Alyaa, jarson64 bardzo dziękuję.

A jakiego środka zatem użyć w obecnej fazie wzrostu: Acrobat, Mildex, Curzate M., Infinito, czy jakiś inny? Bo na razie kompletnie zielona jestem w temacie.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

annamuza czas nagli - idź do ogrodniczego, zobacz co mają i na ulotce doczytaj jak działa dany środek. Warto kupić od razu 2-3 z różnych grup (na chwilę obecną jak już jest ZZ to kontaktowe już są mniej przydatne - chyba, że część krzaków zdrowa). Wylicz sobie od razu ile oprysku potrzebujesz, bo opakowania są różnej wielkości. No i przeczytaj informacje na ulotce o temperaturach stosowania, bo aktualnie mamy wysokie (lato).
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oto moje pomidory-coś się z nimi dzieje-proszę o radę-wcześniej były w donicy posadzone, ale tydzień temu zostały przesadzone do gruntu.

1 pomidor z którym mam problem-usychające kwiatki, odpadają, zahamowany wzrost
Obrazek Obrazek

kolejny pomidor rozrósł się ogromnie-jak go okiełznać, dużo zielonego, mało pomidorków
Obrazek Obrazek

ten ma takie grube, pozwijane liście
Obrazek

na tych są pozwijane liście, żółkną
Obrazek Obrazek

a ten ma malutkie, pozmarszczane, poskręcane listki
Obrazek Obrazek

Bardzo proszę o radę, dużo włożyłam sił w te pomidorki i zależy mi na nich. Kupiłam siarczan magnezu przez net i zamierzam nim opryskać, jak tylko przyjdzie.
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

annamuza pisze:A jakiego środka zatem użyć w obecnej fazie wzrostu: Acrobat, Mildex, Curzate M., Infinito, czy jakiś inny?
Czy to znaczy, że te środki posiadasz, czy masz zamiar kupić?.

Bo jeśli posiadasz, to zrób dokładny oprysk Infinito.

roots23

Przesadzając takie duże rośliny trzeba się liczyć z ich reakcją.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Pryskałem interwencyjnie w trudnych warunkach i Infinito i Mildexem. Mildex działał lepiej, choć nie zawsze tak musi być. Dodatkowo Infinito nie ma rejestracji na pomidora - próbowałem tego dociec u producenta, ale nie chciał nic powiedzieć. Jest prawdopodobne, że Infinito działa lepiej na ziemniaki, a Mildex na pomidory - przynajmniej u mnie tak jest.
Pozdrawiam
Adam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Myślę, że trzeba czegoś się trzymać. Takie wpisy powodują mętlik w głowie niedoświadczonym.

To, czy jakiś preparat jest zarejestrowany dla danej rośliny , czy nie, niekoniecznie decyduje jego skuteczność. Jeśli rejestrację załatwia się w Sowie........ :;230
Awatar użytkownika
roots23
500p
500p
Od: 23 sie 2010, o 16:01

Post »

Tyle, że takie objawy miały już przed przesadzeniem.
A na ostatnich zdjęciach pomidor nie był przesadzany-rosnął od początku w gruncie.
Co robić?
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata :)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Pierwsza sprawa, to na podstawie gry świateł na zdjęciach te pomidory rosną w cieniu.
spanishfly
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 kwie 2014, o 14:54

Post »

Zerwałem z krzaka mojego zgniłka.
Obrazek Obrazek Obrazek
Nie jestem specem od pomidorów, ale na logikę to chyba nie mam się co martwić, szypułka jest zdrowa co chyba oznacza że to nie roślina jest źródłem zgnilizny, zakładam że zgnilizna nie przeniosła się również na roślinę. Pomidor zaczął gnić od pęknięcia, nauka na przyszłość - staśmione pomidory lepiej usuwać od razu. Jeśli moja diagnoza jest błędna to poproszę o informację jakie kroki prewencyjne podjąć.
Pozdrawiam, Tomek.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

To wygląda na zarazę ziemniaka, ale mogę się mylić.

Przejrzyj rośliny, czy nie ma plam na liściach i łodygach.
Pozdrawiam
Adam
kamelleon
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 sty 2014, o 21:09

Post »

ddziekuje forumowicz, kupilam Previcur!
mmoge tym spryskac cale krzaki od gory do dolu? cczy tylko liscie? ooczywiscie te liscie z plamkami juz zerwalam:)
Pozdrawiam!

Piszemy poprawnie- mod.jokaer.
Jeśli kobieta jest szczęśliwa,jest także piękna...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”