Achimenes - uprawa, pielęgnacja, prezentacja kwitnień
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Achimenes
Janku - może. Achimenesy są delikatne.
Bezpośrednie słońce im szkodzi, ale całkowity cień też nie może być.
Pączek, jaki już duży, wnet pęknie.
Fox-Ty Szczęściarzu, Masz Ambroise Festival
Bezpośrednie słońce im szkodzi, ale całkowity cień też nie może być.
Pączek, jaki już duży, wnet pęknie.
Fox-Ty Szczęściarzu, Masz Ambroise Festival
- justus27
Jacku,
U mnie też najpiękniej rosną... gratisowe rośliny. Nie wiem czemu
Napiszesz coś więcej o swoich achimenesach.
Jak Uprawiasz, gdzie Trzymasz i co z nawożeniem?
Mi kilka achimenesów wzeszło w doniczkach ze skrętnikami. Wiosną, miałam mały wypadek. Wszystkie dorosłe skrętniki(i nie tylko)
spadły z regałów. W tym achimenesy.
O tyle dobrze, że achimenesy miałam przykryte folią, żeby szybciej się opuszczały. I to ochroniło kłącza, przed wypadnięciem z doniczek.
Widać kilka kłączy jednak wypadło... i z ziemią trafiły do doniczek skrętnikowych. Jestem ciekawa, jaki kolorek jest w skrętnikach...
U mnie też najpiękniej rosną... gratisowe rośliny. Nie wiem czemu
Napiszesz coś więcej o swoich achimenesach.
Jak Uprawiasz, gdzie Trzymasz i co z nawożeniem?
Mi kilka achimenesów wzeszło w doniczkach ze skrętnikami. Wiosną, miałam mały wypadek. Wszystkie dorosłe skrętniki(i nie tylko)
spadły z regałów. W tym achimenesy.
O tyle dobrze, że achimenesy miałam przykryte folią, żeby szybciej się opuszczały. I to ochroniło kłącza, przed wypadnięciem z doniczek.
Widać kilka kłączy jednak wypadło... i z ziemią trafiły do doniczek skrętnikowych. Jestem ciekawa, jaki kolorek jest w skrętnikach...
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Witam i na sam początek chciałbym się spytać gdzie teraz trzymacie swoje Achimenesy?, ja trzymam je w mieszkaniu na parapecie przy otwartych drzwiach balkonowych które są cały dzień otwarte, i zauważyłem że mój fioletowy, jakby miał kwiaty omdlone czyżbym go przenawoził, bo ma w ziemi nawóz osmocote, a ja jeszcze podlewałem go nawozem do kwitnących
- justus27
Janku, chyba Przenawoziłeś.
Achimenesy, jak większość ostrojowatych, nie lubią dużej ilości nawozu. Ja prawię swoich nie nawoże.
Ani kohlerii, ani episci, ani achimenesów.
MOje - stoją w drewnianej drewutni, osłonięte od wiatru i bezpośredniego słońca.
Achimenesy, jak większość ostrojowatych, nie lubią dużej ilości nawozu. Ja prawię swoich nie nawoże.
Ani kohlerii, ani episci, ani achimenesów.
MOje - stoją w drewnianej drewutni, osłonięte od wiatru i bezpośredniego słońca.
- janek45
Jacek bardzo pięknie wygląda, moje strasznie wolno dochodzą do siebie, fioletowy po przenawożeniu coraz lepiej wygląda
gdzie swoje trzymasz?
gdzie swoje trzymasz?
Ja w tej chwili trzymam doniczki na i przy północnym oknie, skrętniki również. Na piętrze a więc nic ich nie zacienia.
Wynoszę ich tylko do focenia, rosną solo w małych /fi 9/ doniczkach. Trochę przeholowałem bo mają długie międzywęźla ale ogólnie jest OK
Justyno ale parter jest czysto biały ale już pięterko ma lekkie przebarwienie, zobaczymy jakie będzie drugie piętro
Wynoszę ich tylko do focenia, rosną solo w małych /fi 9/ doniczkach. Trochę przeholowałem bo mają długie międzywęźla ale ogólnie jest OK
Justyno ale parter jest czysto biały ale już pięterko ma lekkie przebarwienie, zobaczymy jakie będzie drugie piętro
- janek45
Witam wielbicieli Achimenesów i chciałbym spytać jak maja się wasze achimki w te upalne dni, mój fioletowy jakby miał za sucho i łodyżki więdną , chyba za duża temperatura na dworze jest, te które dokupiłem maja się dobrze, czyżby mój fioletowy kończył swój okres wegetacji?, przypominam że ja swojego sadziłem bardzo szybko , proszę o radę, doświadczonych
fioletowy
sadziłem go jak przypomniałem sobie już na początku Stycznia.
---11 lip 2014, o 07:57---
Żałuję że ja nie mam okna ,z północnej strony, moje stoją od strony południowej ale lekko zacienionej, tak że nie mają bezpośredniego światła, bo daszek z balkonu i rośliny, w doniczkach wiszących zastawiają słonko ,na moim fioletowym zostały tylko dwa kwiatki bo reszta przekwitła i oberwałem
twoje Jacku są przepiekane choć nie chcę zapeszać.
fioletowy
sadziłem go jak przypomniałem sobie już na początku Stycznia.
---11 lip 2014, o 07:57---
Żałuję że ja nie mam okna ,z północnej strony, moje stoją od strony południowej ale lekko zacienionej, tak że nie mają bezpośredniego światła, bo daszek z balkonu i rośliny, w doniczkach wiszących zastawiają słonko ,na moim fioletowym zostały tylko dwa kwiatki bo reszta przekwitła i oberwałem
twoje Jacku są przepiekane choć nie chcę zapeszać.
- justus27
Jacku- ale na zdjęciach widać tylko kwiatuszki z krateczką.
Albo parteru całkiem białego nie widać...
Janku- może być tak, jak Piszesz.
Lub, przy wysokich temperaturach i wysokiej wilgotności powietrza - grzyb/pleśń atakuje.
Moje są dopiero w pączkach
Albo parteru całkiem białego nie widać...
Janku- może być tak, jak Piszesz.
Lub, przy wysokich temperaturach i wysokiej wilgotności powietrza - grzyb/pleśń atakuje.
Moje są dopiero w pączkach
Witam miłośników achimenesów , ja również je bardzo lubię, to wdzięczne i chętnie kwitnące roślinki.Zakwitły mi na razie dwa nowe nabytki z jesieni, oba w różach
- janek45
- kubasia
- Od: 31 mar 2012, o 19:26
- kubasia
- Od: 31 mar 2012, o 19:26
Ja też mam jeszcze kilka, co nie kwitną. Jak im się nie uda, to liczę, że szyszek naprodukują
---6 sie 2014, o 14:59---
W tym roku posadziłam swoje na początku kwietnia i wystawiłam do ogrodu w połowie maja. Już widzę, że te odmianowe są delikatniejsze i kiepsko zniosły zimne, czerwcowe noce.
---6 sie 2014, o 14:59---
W tym roku posadziłam swoje na początku kwietnia i wystawiłam do ogrodu w połowie maja. Już widzę, że te odmianowe są delikatniejsze i kiepsko zniosły zimne, czerwcowe noce.