Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.2 uprawa,choroby,szkodniki
Ja też trzymałam pod agrowłókniną, ale jak były zimne noce - za radą koleżanki ( ) Jak tylko zaczęły pojawiać się kwiaty, to zdjęłam osłonę. Teraz rosną na sznurkach.
Zauważyłam, ze pod agro liście troszkę się poparzyły. Nowe, które urosły już na wolności ;) są w porządku. Duże soczyście zielone i bez uszkodzeń.
Też mam piaski, ale nie ma to wpływu na rośliny. Ziemia była nawieziona obornikiem i zmieszana z ogrodową od gospodarza.
Zauważyłam, ze pod agro liście troszkę się poparzyły. Nowe, które urosły już na wolności ;) są w porządku. Duże soczyście zielone i bez uszkodzeń.
Też mam piaski, ale nie ma to wpływu na rośliny. Ziemia była nawieziona obornikiem i zmieszana z ogrodową od gospodarza.
Ja ogórki pod agrowłókniną(białą )miałam tylko na początku jak były zimne dni i noce,a na zdjęciach mam czarną "agrotkaninę"na ziemi która trzyma wilgoć,no i chroni przed chwastami,być może że ogórki mają za ciepłą glebę,tym bardziej że w jednym punkcie mam po 2-3 ogóraski,co ok.15 cm, nie wiem ale chyba za gęsto,lecz cóż zawsze żal wyrzucić.Doradżcie mi czy mam zostawiać w jednym punkcie 1 ogórek czy można 2-3 krzaki zostawić ,ponieważ 4 dni temu wysiałam i już wyszły ogóraski i może popełniam błąd zostawiając po tyle w jednym punkcie,dodam że te będą prowadzone po sznurkach.Dzięki z góry za rady
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zależy, jaki masz rozstaw tych punktów. Ja też mam po 2-3 ogórki w jednym miejscu, co 20 cm i im to specjalnie nie przeszkadza (rzędy odległe od siebie o 50 cm i ogórki prowadzone na sznurkach). Teraz co prawda zaczyna się robić busz . Jak masz co 20 cm, to uszczknij po jednym zostawiając 2, jeżeli gęściej, zostaw po jednym a jak rozstaw większy to zostaw jak jest
Dzięki jode22 ,pierwsze wysiane ogórki mam w punktach co ok.15 nie więcej może nawet 10cm(moje fotki na poprzedniej stronce) i w rzędzie 1m puszczone są po ziemi,a świeżo posiane co ok 20 cm i będą na sznurkach.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 wrz 2013, o 08:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wrzucam fotki mojego poletka ogórkowego i proszę o radę. Wydaje mi się, że krzaczki są bardzo małe. Czy powinnam opryskać, nawieźć czy coś jeszcze innego im zrobić? Dodam, że rozsypałam obornik granulowany przed siewem.
Są zachwaszczone, ale przez te deszcze nie ma kiedy sie ich pozbywać Oczywiście w najbliższym czasie odchwaszczenie ogórków i spulchnienie gleby to będzie priorytet ;)
Są zachwaszczone, ale przez te deszcze nie ma kiedy sie ich pozbywać Oczywiście w najbliższym czasie odchwaszczenie ogórków i spulchnienie gleby to będzie priorytet ;)
Żadne spulchnianie. Wystarczy wzruszenie ziemi wywołane odchwaszczaniem.
Wygląda na mszycę a nie mączlika?. na szczęście
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=17&t=21358
Kasia
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
Wczoraj zrobiam 7 słoikow kiszonych ogórków z gruntu Z siewu kwietniowego wprost do gruntu - a są piękne ale i z siewów i z dosiewek w normalnym terminie...uparłam się, dosiewałam i się udało.
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja dzisiaj pierwszego swojego ogórka znalazłam , będzie degustacja
Bożena
-
- 50p
- Od: 1 mar 2014, o 22:11
Moje są mniej więcej takie same, ale się nie martwię. Kiedy wysiewałaś?Kasiaaa pisze:Wrzucam fotki mojego poletka ogórkowego i proszę o radę. Wydaje mi się, że krzaczki są bardzo małe.
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 wrz 2013, o 08:53
Koniec maja...a Ty?
Ja wysiewałam ok. 20 maja 4 odmiany: Hela, Krak, Rufus i Andrus. Niektóre są takie tak te na zdjęciach powyżej, niektóre mniejsze, ale większość ma już pędy długości ok. pół metra i kwitnie.