Rodzynek brazylijski(PhysalisPeruviana),miechunka pomidorowa i in. Cz.1
Re: Rodzynek brazylijski, miechunka pomidorowa i inne
Też jestem rodzynkowo zakręcona po raz pierwszy siałam w ubiegłym roku , do 10 litrowej donicy wsadziłam 3 krzaki . To straszne pijusy , praktycznie non stop musiałam nad nimi stać i lać wodę W tym roku pod folią mam posadzone 10 krzaczków , większość to 25 cm maluchy ścielące swoje gałązki po ziemi
I czego tu za bardzo nie widać , jest obsypany dużą ilością owoców i masą kwiatuszków i pączusiów
To najwyższy krzaczek , rozgałęziony tak samo jak maluchy z masą owocków i nadzieją na więcej
Pierwsze już skonsumowane , lada moment dojrzeją następne .
I czego tu za bardzo nie widać , jest obsypany dużą ilością owoców i masą kwiatuszków i pączusiów
To najwyższy krzaczek , rozgałęziony tak samo jak maluchy z masą owocków i nadzieją na więcej
Pierwsze już skonsumowane , lada moment dojrzeją następne .
Rzeczywiście masz mnóstwo tych owoców super!
Darku ja też ten rok muszę uznać za rok prób i ( bardziej) błędów !:).
Darku ja też ten rok muszę uznać za rok prób i ( bardziej) błędów !:).
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje rodzynki coś strajkują. Jeden niestety zlikwidowany, z drugim(ostatnim) zaczyna się dziać to samo. Jakby wiedną, a potem żółkną. O przesuszeniu nie ma mowy, podlewam.
W miejscu gdzie rosną rozpanoszyły się jakieś nornice czy coś w tym rodzaju, z którmy nie mogę sobie poradzić. Kopią tunele. Możliwe, że podgryzły.
W miejscu gdzie rosną rozpanoszyły się jakieś nornice czy coś w tym rodzaju, z którmy nie mogę sobie poradzić. Kopią tunele. Możliwe, że podgryzły.
U mnie jest masa nornic i też robią tunele, zwłaszcza w ogórkach. Jeśli zrobią tunel podrosną, odcinają korzeń od wody. Trzeba rybko wtedy uklepać i powinno być ok, a jak roślina ma głębszy system korzeniowy to już jej takie rycie zbytnio nie zniszczy. U mnie w maju sporo zniszczyły ogórków, buraków, marchwi, a teraz sobie ryją, a rośliny nie więdną, bo mają korzenie poniżej tuneli nornic.
Ostatnio słyszałam, że trzeba ludzkie włosy włożyć do tunelu, ale jeszcze nie próbowałam.
Ostatnio słyszałam, że trzeba ludzkie włosy włożyć do tunelu, ale jeszcze nie próbowałam.
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
U mnie krzaki wyglądają praktycznie identycznie jak te Karoliny/nemezji
Ktoś wie, co im jest ?
Ktoś wie, co im jest ?
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
U mnie już zjedzone pierwsze rodzynki z posianych w domu sadzonek, te, które wzeszły w miejscu ubigłorocznej uprawy dopiero zaczynają kwitnąć ale mają dużo lepiej rozrośnięte krzaczki
Co do włosów ludzkich pic na wodę próbowałam nic nie dało, próbowałam już wszystkiego poza dynamitem a nornice chyba tym bardziej się mnożą grrrr.
Moje rodzynki dopiero zaczynają kwitnąć i na jednym pędzie mialam owocek już spory dobrze dojrzewający i....spadła na niego z góry doniczka z pomidorem i połowa krzaka złamana a w tym ta odnoga z owocem. Po niedzielnym tornadzie jakie przeżyliśmy mam tyle strat, ktore się mnożą jak te p nornice ehhh ile można rozpaczać....
Moje rodzynki dopiero zaczynają kwitnąć i na jednym pędzie mialam owocek już spory dobrze dojrzewający i....spadła na niego z góry doniczka z pomidorem i połowa krzaka złamana a w tym ta odnoga z owocem. Po niedzielnym tornadzie jakie przeżyliśmy mam tyle strat, ktore się mnożą jak te p nornice ehhh ile można rozpaczać....
- Geniodekt
- 500p
- Od: 27 kwie 2014, o 20:45
Myślicie, że coś w tym roku będzie z moich rodzynków ? W porównaniu do waszych są dość małe i jeszcze nie kwitły No i rosną w gruncie.
- nemezja
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Tez o wlosach słyszałam, ale nie próbowałam. I o odchodach zwierząt typu kot czy pies.Podobno przepedzaja. Po tych pochmurnych daniach chyba żyje:). Mniej zwiedniety.
Genio pewnie ze będzie. Byle słoneczko miały. Mój tez w gruncie:)
Genio pewnie ze będzie. Byle słoneczko miały. Mój tez w gruncie:)
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Mój też w gruncie w zasadzie dwa Jednego tak zarosła dynia, że nawet nie wiem czy żyje Muszę się Im dziś przyglądnąć Ciekawe jak owocki
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Muszę się pochwalić: dzisiaj zjadłam pierwszego dojrzałego rodzynka. Przepyszny!!!! Za rok obsieję chyba połowę ogródka nimi
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Tak? To super Lecę sprawdzić jak moje
Ja dwa lata temu miałam miechunki pomidorowe (gdzieś tu są zdjęcia moich krzaczorów), owoców było wtedy bardzo dużo, sporo z nich spadło, przejrzałe trawiły na kompost, rok temu nie miałam ich wcale - a w tym pojawiły się nie wiadomo skąd. Podejrzewam, że mogą być równie inwazyjne jak miechunka rozdęta.