Grzyb/pleśń w podłożu
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Edytko zgadzam się całkowicie z Menią, absolutnie nie zbieraj sama kory, ponieważ jest ona zanieczyszczona i ma mnóstwo garbników. Nawet jeśli wygotujesz lub wyparzysz, żyjątka zginą, ale garbniki pozostaną i będą szkodziły storczykom. Ja tak jak już pisałam wcześniej na forum, uważam za najlepsze podłoże z Orchidsklepiku, ja właśnie je używam, ale niestety przesyłka jest droga
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Myślę, że jeśli podłoże jest zainfekowane i ma robale, to warto przesadzić nie czekając na koniec kwitnienia. Korzonki mozna opłukać i pozostawić do przeschnięcia, ja keramzytu nie sypię wystarczy warstwa grubego podłoża na spód. A to o którym pisałam wcześniej jest grube i pozwala na dobry drenaż i oddychanie rośliny
Edyto!
Myślę,ze w naszym dziale jest wiele informacji o przesadzaniu, podłożu itp....
To sa podstawowe wiadomości , które z czasem trzeba przyswajać.
Lektura będzie pożyteczna.
Zadawanie wyłącznie pytań na niewiele się przyda , zawsze jest wyrywkowe .
IDEĄ jest wyrobienie sobie nawyku nauki,----> niestety przy storczykach i ich odmienności.
Jest to konieczne , zrozumienie wręcz nieodzowne.
Zniechanie poszukiwań własnych, nie może mieć miejsca.
Są strony specjalistyczne =storczykowe z masą materiału opracowanego przez storczykarzy, Trzeba korzystać z nich, stworzone sa dla ułatwienia pierwszych kroków.
Proponuję zapoznać się z opisem uprawy i przesadzania- dość dobry opis np.
T U T A J
Jedną z zasad ,o których również i na naszej stronie pisałam , jest przesadzanie
w odpowiednim okresie- najgorszy zawsze jest w czasie kwitnienia.
W tym okresie przesadzanie robi się*awaryjnie* ,gdy roślina jest zagrożona.
Tu nagłej potrzeby nie widzę, mozna częściowo wymienić podłoże na swieże i doprowadzić do prawidłowej cyrkulacji powietrza w doniczce.
Uwazam,ze operację o której piszesz można przeprowadzić spokojnie po kwitnieniu,na razie cieszyć się kwiatami,bo na następne przyjdzie poczekać moze i rok.
Hmmm- w podłożu zawsze coś żywego bywa :P - wszak to materia organiczna i trwają procesy rozkładu.Trudno oczekiwać ,ze nic nie będzie.ZOO małe zawsze nam towarzyszy.I nie *kazde co żyje* jest szkodnikiem.
pozdrawiam JOVANKA
Myślę,ze w naszym dziale jest wiele informacji o przesadzaniu, podłożu itp....
To sa podstawowe wiadomości , które z czasem trzeba przyswajać.
Lektura będzie pożyteczna.
Zadawanie wyłącznie pytań na niewiele się przyda , zawsze jest wyrywkowe .
IDEĄ jest wyrobienie sobie nawyku nauki,----> niestety przy storczykach i ich odmienności.
Jest to konieczne , zrozumienie wręcz nieodzowne.
Zniechanie poszukiwań własnych, nie może mieć miejsca.
Są strony specjalistyczne =storczykowe z masą materiału opracowanego przez storczykarzy, Trzeba korzystać z nich, stworzone sa dla ułatwienia pierwszych kroków.
Proponuję zapoznać się z opisem uprawy i przesadzania- dość dobry opis np.
T U T A J
Jedną z zasad ,o których również i na naszej stronie pisałam , jest przesadzanie
w odpowiednim okresie- najgorszy zawsze jest w czasie kwitnienia.
W tym okresie przesadzanie robi się*awaryjnie* ,gdy roślina jest zagrożona.
Tu nagłej potrzeby nie widzę, mozna częściowo wymienić podłoże na swieże i doprowadzić do prawidłowej cyrkulacji powietrza w doniczce.
Uwazam,ze operację o której piszesz można przeprowadzić spokojnie po kwitnieniu,na razie cieszyć się kwiatami,bo na następne przyjdzie poczekać moze i rok.
Hmmm- w podłożu zawsze coś żywego bywa :P - wszak to materia organiczna i trwają procesy rozkładu.Trudno oczekiwać ,ze nic nie będzie.ZOO małe zawsze nam towarzyszy.I nie *kazde co żyje* jest szkodnikiem.
pozdrawiam JOVANKA
- MałgozrataM
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 gru 2008, o 23:11
Pleśń na podłożu
Phalaenopsis'a mam od kilku miesięcy. Od października podlewałam go dosyć rzadko (raz na 3-4 tygodnie). Zarówno liście jaki i korzenie wyglądają zdrowo (przekwitł w sierpniu), ale pojawiła się pleśń wewnątrz doniczki, na korze. Jak się jej pozbyć? Przemyć go czymś i przesadzić?
pleśń wyglada mniejwięcej tak:
pleśń wyglada mniejwięcej tak:
-
- 500p
- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To co widać w doniczce, to jest grzybnia.Nie sądzę, że to szkodzi storczykowi w jakikolwiek sposób.
Pleśniak biały, , Mucor mucedo, .
http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/slownik.htm -słownik pojęć wywołany na goglach po wpisaniu pleśniak na podłożu storczyków
Wygląda jak biała wata . Nie trzeba się przejmować. Powstaje on na podłożu bogatym w substancje organiczne.
[ Można zrobić dodatkowe otwory w doniczce, aby było lepiej napowietrzone.]
Korzenie wyglądają bardzo dobrze, a podłoże ma duże przestrzenie powietrzne i nie wygląda na rozłożone. Ja bym nie panikowała i zwyczajnie dalej uprawiała storczyka.
Powodzenia, Mery.
Pleśniak biały, , Mucor mucedo, .
http://darynatury.w.interia.pl/zrodla/slownik.htm -słownik pojęć wywołany na goglach po wpisaniu pleśniak na podłożu storczyków
Wygląda jak biała wata . Nie trzeba się przejmować. Powstaje on na podłożu bogatym w substancje organiczne.
[ Można zrobić dodatkowe otwory w doniczce, aby było lepiej napowietrzone.]
Korzenie wyglądają bardzo dobrze, a podłoże ma duże przestrzenie powietrzne i nie wygląda na rozłożone. Ja bym nie panikowała i zwyczajnie dalej uprawiała storczyka.
Powodzenia, Mery.
- Narine
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
"Coś " w podłożu - choroba grzybowa czy grzybnia?
Na ściankach doniczki jednego z phalenopsisów pojawiło się coś takiego.
Dodam, że storczyk ten był latem przesadzany do nowego podłoża . Stan korzeni i ogólny oceniam na bardzo dobry. Podlewany był bardzo rzadko- 1 do 2 razy na miesiąc.
Zdjęcia robione były od razu po podlewaniu - dlatego widać sporo wilgoci.
Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi.
Dodam, że storczyk ten był latem przesadzany do nowego podłoża . Stan korzeni i ogólny oceniam na bardzo dobry. Podlewany był bardzo rzadko- 1 do 2 razy na miesiąc.
Zdjęcia robione były od razu po podlewaniu - dlatego widać sporo wilgoci.
Dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje