Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tam gdzie rosną kaktusy... i nie tylko- Paula cz.2
Jakbyś nie pokazała grupki mamilerek z "lotu ptaka", to bym pomyślała, że te wielkie jak na rodzaj kwiaty u jednej z nich to iluzja , a jak mam z czym porównać, to widzę, że rzeczywiści jest wyjątkowa. Chyba? Wiele innych ma takie duże kwiaty w porównaniu z resztą rodzaju?
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Gosia - wszystkie fajne, ale w kwitnieniu żadna nie dorównuje tej M. camptotricha od Ciebie! Kwitnie z małymi przerwami już od marca i końca jeszcze nie widać
Lucy - chwila strachu, szybkie nogi i są Twoje A tak na poważnie 2 to prawdopodobnie M. kunzeana a 3 "zwykła" bocasana, ale kwiaty ma przepiękne zawsze o takiej marzyłam, ale pierwszą jaką kupiłam już odesłałam na tamten świat (chociaż jeszcze jej nie wyrzucam, bo się łudzę, że się opamięta) a druga jeszcze chyba za mała żeby kwitnąć. W tym roku Gaga podrzuciła mi kilka i w końcu zobaczyłam na żywo ten widok, do którego wzdychałam ładnych kilka lat.
Beata to nie złudzenie to najszczersza prawda. Jest sporo mamilarek tzw. wielkokwiatowych z czego znakomita większość ma podobny typ urody do tej zaprezentowanej M. hutchisoniana - smukłe niczym modelki i haczykowate, ale jest też elita typu M. luethyi, M.herrerae, M. saboae, M. theresae, M. senilis i moim zdaniem warte uwagi M. napina i wielkokwiatowe Dolichothele M. longimamma i M. sphaerica, ale w sumie wszystkie są ciekawe - zwłaszcza jeżeli zależy komuś na kwiatach.
Niestety wszystkie duże kwiaty mają jedną ogromną wadę, są mniej trwałe od tych standardowych szczególnie w upały - te cieszyły moje oczy tylko 2 dni, czyli zdecydowanie zbyt krótko a jeszcze na koniec zaczął je zjadać ślimak (niechbym go spotkała tylko ).
Zuza a co powiesz na lekkostrawną "sałatkę"?
Lucy - chwila strachu, szybkie nogi i są Twoje A tak na poważnie 2 to prawdopodobnie M. kunzeana a 3 "zwykła" bocasana, ale kwiaty ma przepiękne zawsze o takiej marzyłam, ale pierwszą jaką kupiłam już odesłałam na tamten świat (chociaż jeszcze jej nie wyrzucam, bo się łudzę, że się opamięta) a druga jeszcze chyba za mała żeby kwitnąć. W tym roku Gaga podrzuciła mi kilka i w końcu zobaczyłam na żywo ten widok, do którego wzdychałam ładnych kilka lat.
Beata to nie złudzenie to najszczersza prawda. Jest sporo mamilarek tzw. wielkokwiatowych z czego znakomita większość ma podobny typ urody do tej zaprezentowanej M. hutchisoniana - smukłe niczym modelki i haczykowate, ale jest też elita typu M. luethyi, M.herrerae, M. saboae, M. theresae, M. senilis i moim zdaniem warte uwagi M. napina i wielkokwiatowe Dolichothele M. longimamma i M. sphaerica, ale w sumie wszystkie są ciekawe - zwłaszcza jeżeli zależy komuś na kwiatach.
Niestety wszystkie duże kwiaty mają jedną ogromną wadę, są mniej trwałe od tych standardowych szczególnie w upały - te cieszyły moje oczy tylko 2 dni, czyli zdecydowanie zbyt krótko a jeszcze na koniec zaczął je zjadać ślimak (niechbym go spotkała tylko ).
Zuza a co powiesz na lekkostrawną "sałatkę"?
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ładne mammillarki i sałata bardzo smakowita
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Jak masz podpisaną tą ciernistą z wąsami
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem, co Zuza, ale ja znów - drugie i trzecie
-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Dzięki Paula za pozdrowienia
Bardzo się cieszę,że te maleństwa już ci zakwitły i niech się zdrowo chowają.
Tylko coś mało się tu u nas udzielasz i nie pokazujesz swoich cudownych mammillarek.
Bardzo się cieszę,że te maleństwa już ci zakwitły i niech się zdrowo chowają.
Tylko coś mało się tu u nas udzielasz i nie pokazujesz swoich cudownych mammillarek.
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
Bardzo ładna i pokaźna kolekcja mammillarek .
Widać, że przypadkowa miejscówka dobrze im służy
Widać, że przypadkowa miejscówka dobrze im służy
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Paula cieszę się, że tak ładnie Ci kwitnie
Sałata też mi się podoba zwłaszcza Titanopsis -cudo ,ale ten którego miałam nie zaprzyjaźnił się ze mną jak gdzieś go napotkam to jeszcze raz podejmę próbę zaprzyjaźnienia się z nim ,może tym razem będę miała szczęście i nie padnie
Sałata też mi się podoba zwłaszcza Titanopsis -cudo ,ale ten którego miałam nie zaprzyjaźnił się ze mną jak gdzieś go napotkam to jeszcze raz podejmę próbę zaprzyjaźnienia się z nim ,może tym razem będę miała szczęście i nie padnie
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Śliczne mammillarie oraz inne zielone również godne uwagi. Twoja nowa miejscówka sprawdza się doskonale.
- theoria_
- Kontakt:
Dzięki za odwiedziny
Aga pani z wąsami (co to za moda eh) Mammillaria compressa ssp centralifera.
Gosia, albo one są takie kapryśne, albo nie mamy do nich szczęścia u mnie już ostatni został. Dopóki nie przerośnie doniczki nie będę go ruszała, bo mają bardzo wrażliwe korzonki.
Gaga jakie to szczęście, ze "zadałaś" mi mamilarki a nie ich kwiaty bo z tym u mnie cienko na razie, alee w końcu nie tylko kwiaty się liczą?
Mammillaria rekoi ssp.leptacantha f. aureispina, Mammillaria deherdtiana
Mammillaria rekoi ssp leptacantha , Mammillaria longimamma
Mammillaria carnea, Mammillaria karwinskiana
Mam nadzieję, że są wystarczająco piękne:>
Aga pani z wąsami (co to za moda eh) Mammillaria compressa ssp centralifera.
Gosia, albo one są takie kapryśne, albo nie mamy do nich szczęścia u mnie już ostatni został. Dopóki nie przerośnie doniczki nie będę go ruszała, bo mają bardzo wrażliwe korzonki.
Gaga jakie to szczęście, ze "zadałaś" mi mamilarki a nie ich kwiaty bo z tym u mnie cienko na razie, alee w końcu nie tylko kwiaty się liczą?
Mammillaria rekoi ssp.leptacantha f. aureispina, Mammillaria deherdtiana
Mammillaria rekoi ssp leptacantha , Mammillaria longimamma
Mammillaria carnea, Mammillaria karwinskiana
Mam nadzieję, że są wystarczająco piękne:>
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ładnie wyglądają, ładnie rosną, niech tylko jeszcze zakwitną i pełnia szczęścia gotowa. Te rośliny są super.
Mamilarki SUPER
obok echinopsisów i gymniaków to moje kaktusy.
obok echinopsisów i gymniaków to moje kaktusy.
- theoria_
- Kontakt:
Dzięki za odwiedziny.
W końcu i u mnie coś się dzieje. Od 2 tygodni dzień w dzień kwitnie po kilka mamilarek. W dni takie jak ten na prawdę czuje się, że to wszystko ma sens
Mammillaria rhodantha ssp fera-rubra, Mammillaria gracilis
Mammillaria camptotricha, Mammillaria zacatecasensis
Mammillaria aff. wildii, Mammillaria duoformis ssp erythrocalix
W końcu i u mnie coś się dzieje. Od 2 tygodni dzień w dzień kwitnie po kilka mamilarek. W dni takie jak ten na prawdę czuje się, że to wszystko ma sens
Mammillaria rhodantha ssp fera-rubra, Mammillaria gracilis
Mammillaria camptotricha, Mammillaria zacatecasensis
Mammillaria aff. wildii, Mammillaria duoformis ssp erythrocalix