Czosnek zimowy cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.3
Ja wczoraj wykopałam swój czosnek ,ogólnie jestem zadowolona ,były 4 zgniłe,kilka dużych ,średnich i małych.Jeśli złapie syna wstawię zdjęcie.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I ja też wykopałam. Marny i sporo zgnitych. Jednak z powodu wyjazdu musiałam go wykopać, bo jak wrócę, może go nie być
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Karminka, te główki usuwa się jak najwcześniej, wtedy cała energia idzie w główkę pod ziemią. Teraz to już praktycznie "pozamiatane", bo czosnek należy już wykopywać.
Dorota
- karminka
- 200p
- Od: 18 sie 2012, o 14:14
Czyli teraz to przysłowiowa musztarda po obiedzie. Dzięki za radę.
Pozdrawiam, Ania.
Mój czosnek wykopany. Plon obfity, ani jedna główka nie zgniła, wszystkie są duże i bardzo regularne, robaków też nie było. Nawet czosnek słoniowy pięknie wyrósł. Będzie zapas dla całej rodziny. A zapach i smak ma rewelacyjny, bo jedna główkę wykopałam na próbę tydzień wcześniej. W tym roku też sadzę jesienią. Ząbki czosnku - dobrane zupełnie przypadkowo i NN - jesienią pod stopy dostały obornik, wiosną były pryskany OW, opieliłam ze dwa razy jak były mniejsze a poza tym radziły sobie same. Duma mnie rozpiera, bo to mój pierwszy raz. A wszystko dzięki forum i cennej wiedzy, którą tu zdobyłam.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
marta3145 to cieszę się razem z Tobą U mnie to drugi raz . Jestem zadowolona w porównaniu z zeszłym rokiem. Tylko jedna główka czosnku wykazała chęć rozdzielenia się.
Natomiast w zeszłym roku sadziłam też parę ząbków czosnku NN ze sklepu. W chwili jak wykopywałam Harnasia to on dopiero zaczynał pąki kwiatowe puszczać. Po wykopaniu tych paru główek ma on łuskę białą. Czyżby jakaś późna odmiana ?
Natomiast w zeszłym roku sadziłam też parę ząbków czosnku NN ze sklepu. W chwili jak wykopywałam Harnasia to on dopiero zaczynał pąki kwiatowe puszczać. Po wykopaniu tych paru główek ma on łuskę białą. Czyżby jakaś późna odmiana ?
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
OW I HT, od maja do połowy czerwca systematycznie co 7 dni, wcześniej nic, bo nie zamierzałam dawać chemii, a OW i HT miałam od maja, później nic, bo uznałam, że niedługo i tak wybieram, to już żadna plaga nie zdąży dopaść
Było parę główek do wyrzucenia - chyba mniej niż dziesięć...
Pozdrawiam Eugenia
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Pięknie schnie,bo jeszcze śliczna dziewczynka dodatkowo dmucha.
Legina-dziękuje.W tym roku wymieniam cały materiał nasadzeniowy.Zamiast NN zamawiam ruski(sybirak),Ornak tradycyjnie zostaje,a na dokładkę pójdzie słoniowy.Co trzeci rok wymieniam. Joanna
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Piękne te Wasze czosneczki!!!! Ja nie umiem wiązać takich ślicznych warkoczy ale może czas to zmienić. A wiecie może co najlepiej dać na płodozmian po czosnku i po jakich warzywach go posadzić w innym miejscu? Macie jakieś sprawdzone warzywo na poplon po czosnku?