40 Doniczkowych Historii Miłosnych

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: 40 Doniczkowych Historii Miłosnych

Post »

aga111 ? dziękuję za pochwały i baaardzo ciepło Cię witam ;:180

kama86 ? przekazałam ceropegii miłe słowa i mam Ci od niej podziękować ? witam Cię ;:180
Co do sansy i zamio masz absolutna rację, dopiero po latach nabierają ciałka, co do papirusa to nie próbowałam.
A co z ostrym słońcem w lecie, nie zaszkodzi?

Charlie30 ? witam coraz liczniejsze męskie grono i baaardzo dziękuję za miłe słowa ;:180
Mój cissus ma 5 lat z dużym hakiem. Żeby był taki jak obecnie też musiałam znosić jego fochy przez parę lat.

Katiusha ? dziękuję i kłaniam się w pas ;:180
Od razu prośba ? dbaj dla nas wszystkich o swoją śliczną główkę i nie stawiaj na niej zbyt dużych donic.
Chociaż ponoć taki spacer z donicą na głowie poprawia sylwetkę. Ja się boję, że jak tak dalej pójdzie z naszym zbieractwem to dołączę do Ciebie i we dwójkę będziemy paradowały najprawdopodobniej z jakąś hoją na czubku ;:306 ;:306

patusia336 ? cieszę się, że będziesz mnie odwiedzać ? witam ;:180

aturi ? witam Cię i dziękuję za komplementy, chociaż jeszcze nie zasłużone. Zobaczymy co z olusiów zostanie po zimie ;:180
Jak masz jakieś doświadczenie z nimi to proszę o wskazówki co robić w zimie w warunkach blokowych.

Hanka101 ? witam Cię i dziękuję za czułe słówka ;:180
I również od razu spytam ? może wiesz jak dochować się nasionek z reo, bo mam na nie chętne osoby a nie wiem kiedy usunąć kwiatka z roślinki.

Marcin01988 ? strasznie mi miło Cię gościć. Wszystkie słowa uznania przekazałam adresatom ;:180
Szkoda, że tak daleko mieszkasz bo chętnie bym się wybrała z Tobą na szczepki, mój mąż w takich akcjach zwykle truchleje ;:306
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ahoj Ewo :wit
Do chwili zobaczenia kwitnącego reo w Twoim wątku, nie wiedziałam, że on w ogóle produkuje kwiaty :oops: Niestety nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie
;:196
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Ewo :wit Z przyjemnością obejrzałem i przeczytałem Twój wątek. Potrafisz pięknie pisać o swoich roślinkach, a jest o czym. Roślinki masz zadbane i za to Ci się odwdzięczają pięknymi kwiatami. Będę częstym gościem, jeżeli pozwolisz :) ;:108
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Dziewczyny! U mnie reo samo wysypało nasionka i potem w doniczce było dużo maleńkich siewek. Jeśli chcecie nasiona, to wystarczy je wyjąć z tego kwiatostanu. Tylko, że muszą być dojrzałe.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak myślałam, tylko jak ja mam stwierdzić, że nasionka są już dojrzałe ;:219
Najlepiej będzie jak same się wysypią i pozbiaram z doniczki ;:306
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Kama86
500p
500p
Od: 8 sty 2013, o 18:45

Post »

ewa321 pisze:
kama86 ? przekazałam ceropegii miłe słowa i mam Ci od niej podziękować ? witam Cię ;:180
Co do sansy i zamio masz absolutna rację, dopiero po latach nabierają ciałka, co do papirusa to nie próbowałam.
A co z ostrym słońcem w lecie, nie zaszkodzi?
Słońce im nie zaszkodzi. Niektóre osoby wstawiają donice z papirusami latem do oczek wodnych, one lubią mokro i słonecznie :D
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogdanie - sam wiesz jak to jest z pasją. Jest super, ale najlepiej smakuje jak ktoś ją z Tobą dzieli. A to forum nam to właśnie daje ;:3
Witam Cię i zapraszam z największą przyjemnością ;:180

Dorotko - dzisiaj eksperymentalnie odcięłam jednego kwiatka, wydawało mi się, że już jest "dobry".
Postukałam go konkretnie w łódeczkę i wyleciały raptem 2 ziarenka (które już chowam dla Ciebie) ;:306
Na cd musimy jeszcze poczekać, nie chcę zrywać ich za wcześnie. Ale dzięki Twojej chęci posiadania nasionek doszkalam się w obsłudze reo :lol:

Dzisiaj zapraszam Was do mnie na dużą herbatkę :lol: Tą część mogłabym nazwać ?moje gwiazdy na ściankach? ;:306
Pojedyncze sesje kolekcji zrobiłam więc teraz chciałabym pokazać roślinki w ich naturalnym środowisku w domu.
Podczas tych ostatnich upalnych dni zauważyłam, że strasznie się wdzięczą do aparatu ;:3

Zacznę od najintymniejszej części ? od sypialni. Co jakiś czas zdejmuję lilie do kąpieli, a potem czym prędzej stawiam je na miejsce, jak ich nie ma robi się wielka wyrwa

Obrazek

Nie lubię firanek w oknach, zasłony sporadycznie. No i fikus razem z reo, a niżej ceropeia ze stefankiem idealnie mi tworzą naturalną osłonę balkonowego okna na parapecie wschodnim

Obrazek

Obrazek

Dalej pokój, a raczej pokoik z balkonem również na wschód, gdzie króluje szeflera. Tak, na regale obok szeflery stał wcześniej samowar, ale wylądował w garażu - musiał ustąpić miejsca skrzydłokwiatkowi ;:306

Obrazek Obrazek

Na tym regale (ściana na prawo od drzwi) też stał wcześniej drugi samowar ;:306

Obrazek

A centralnie w stronę słońca ustawiona jest moja mata hari

Obrazek

Teraz zapraszam do salonu (z kuchnią w tle), gdzie jest większość zieleninek. Z braku miejsca mam w planach powiększyć ilość półeczek na ścianach, chociaż trochę się boję wiercenia dziur. Poprzednia taka akcja zakończyła się brakiem prądu w domu na 2 dni. Po wymierzeniu ściany i zaznaczeniu punktów dla męża gdzie ma wiercić, jednym z punktów dość celnie trafiłam w środek kabla elektrycznego. Był tylko jeden strzał a potem 2 dni ciemność. Trzeba było kuć ścianę ;:306 ;:306 Ale dzięki temu zyskałam nowy kolor ścian :tan

ścianka prawa

Obrazek

ścianka lewa po kolei

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

podłoga + parapet okna południowo-zachodniego

Obrazek Obrazek

I na koniec balkon, na którym zostało nam 1 wolne krzesło, o które toczymy bój, olek zajął drugie ;:306

na lewo

Obrazek

Obrazek

na prawo

Obrazek

a tym się żegnam z Wami na Dobranoc

Obrazek

I przepraszam za kiepską jakość niektórych zdjęć ;:180 ;:180 Niby aparat dobry ale nie do końca :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:oj Ale fajnie to wszystko poustawiane. Półeczki, te białe ;:167 Tak samo podest pod Mata Hari zasługuje na pochwały ;:215 Słyszałam, że samowary najchętniej aklimatyzują się w garażach, więc im Kobietko dogodziłaś Obrazek :;230
Pytanko, jak ty przeciskasz się na balkon , przez którego okno Twój piękny beniamin wygląda na świat? Joga jakaś pomaga? :shock:
A drugie krzesło też trzeba jakąś zieleninką obstawić ;:108 Wtedy zamiastObrazek nastanie zgoda i idylla...oraz wzmocnią się od stania mięśnie łydek ;:159
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Kontakt:

Post »

Ta ścianka z białymi półeczkami świetna, fajnie roślinki się na niej prezentują ;:215
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p
Od: 2 kwie 2014, o 07:24

Post »

Przepiękne kwiaty i jakie rozrośnięte ;:oj ustawienie też bardzo intrygujące :roll:
Oleandry fantastycznie ci kwitną ;:108
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wow, Masz Kobietko gust ;:215

Wszystkie doniczki jakie piękne i roślinki wkomponowane w wystrój wnętrz.
Na dodatek brak firanek wcale nie przeszkadza.
Ja zamierzam kiedyś pozbyć się firan na rzecz wiszących i pnących się hojek ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Jak się ma takie piękne rośliny to firany są zupełnie niepotrzebne ;:138 Bardzo fajnie się prezentują te białe półeczki ;:138
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p
Od: 12 kwie 2014, o 08:49

Post »

ohoho , pięknie masz w mieszkaniu ;:3 I roślinki takie cudne .Za nasionka baardzo dziękuję , z przyjemnością odwzajemnię się czymś z moich zielonych :wink: ;:196
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”