Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marta566
50p
50p
Od: 27 sty 2014, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Post »

Adik dzięki za informację, ja zrobiłam trochę słabszy roztwór ale lepiej za mało niż za dużo, następnym razem dam więcej.
Joanno kup Kali na Allegro. Ja kupowałam o 14 w czwartek a w piątek o 12 kurier dostarczył mi przesyłkę.
Pozdrawiam Marta
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Siekier albo chlapnąłeś jakimś zbyt mocnym nawozem azotowym (pokrzywówka? ) albo to jakiś robaczek toczy może zwójka? Trudno stwierdzić powiększyłem te zdjęcia ale to jednak nie to samo co mieć w łapkach. Na grzyba to chyba za ostro bo to są świeże liście przy samym początku pędu. Warto pamiętać żeby nie opryskiwać samych końcówek pędów (najmłodszych liści) nawozem dolistnym bo są one bardziej wrażliwe na azot niż starsze liście ( moje eksperymenty z mocznikiem to wykazywały ;:306 ).
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Marta 566-awaryjnie na "wczoraj" zastosowałam Planton K(16-11-24).Jutro zamówię Kali,Planton pójdzie do kwiatów.Dzięki za info. Joanna

PS.Dolistnie spryskałam Lithovitem.50 cm na obwodzie sama przyznasz nie jest powodem do euforii(dla mnie).
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

adik pisze:Siekier albo chlapnąłeś jakimś zbyt mocnym nawozem azotowym (pokrzywówka? ) albo to jakiś robaczek toczy może zwójka? Trudno stwierdzić powiększyłem te zdjęcia ale to jednak nie to samo co mieć w łapkach. Na grzyba to chyba za ostro bo to są świeże liście przy samym początku pędu. Warto pamiętać żeby nie opryskiwać samych końcówek pędów (najmłodszych liści) nawozem dolistnym bo są one bardziej wrażliwe na azot niż starsze liście ( moje eksperymenty z mocznikiem to wykazywały ;:306 ).
Tylko że to się zaczęło dziać zanim zacząłem czymkolwiek pryskać. Choroba praktycznie zaatakowała cały szczyt przez co wygiął się do góry i nawet atakuje też świeże kwiaty. Na starych liściach też można zaobserwować tą chorobę.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44

Post »

............mod.jokaer
Przy okazji muszę się wam czymś pochwalić. Brałem udział w konkursie http://ogrodmarzen24.pl/konkurs/ , w którym to opowiedziałem historię mojej ubiegłorocznej dynii.

Dziś dostałem wiadomość że zostałem wyróżniony i zdobyłem jedną z 5 głównych nagród. Ciesze się mimo że z tegorocznej dyni raczej niewiele będzie.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Slowianka tylko 50cm? Zartujesz! I Ty chcesz miec giganta?? U mnie jeszcze żeńskie kwiaty się nie pojawiły ... Teraz nie wiem co wstawić :):):) czy raczej :(:(:( . Od jakiegoś czasu śledzę Twoje posty i bardzo mi imponujesz Twoimi poczynaniami i Ci wiernie kibicuję o mi się 50cm podoba!

-- 12 lip 2014, o 22:07 --

Gratulacje Wojtku!
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Dziękuję wszystkim!!!
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Wojtku, również miałem zamiar wziąć udział w tym konkursie i opowiedzieć swoje początki z gigantem :) Jednak zabrało mi weny, a tym bardziej czasu. Dobrze, że Ty rozgłaszasz fakt uprawy dyni giganta ;:215
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17

Post »

Pomiar średnicy pierwszej z wczoraj wyniósł 161mm, przyrost 19mm w ciągu doby ale nocka była chłodna +12st.C
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Mój pierwszy krzak zrzuca te dwa kolejne zawiązki na rzecz tego pierwszego. Już widzę, że ten drugi cofa się we wzroście, także z tego drugiego malucha również nic nie będzie, bo nawet nie rośnie. Za chwilę je wytne. Trochę później pojadę na działke, zobaczyć jak tamte krzaki się mają :) Zdam oczywiście relacje co tam zaobserwowałem. No i pod wieczór pomiar mojej pierwszej dyni. Wstawie też aktualne fotki dyń :)
Komello
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 lut 2014, o 22:06

Post »

Dawno nie było mnie w tym wątku, więc witam, cześć i czołem :wit Dużo tu ostatnio wspomina się o dodawaniu sobie otuchy, więc Joanno mój dzisiejszy pomiar także wyniósł 51 cm, a dynie hoduję od lat. Nie przejmujmy się tak bardzo wynikiem końcowym, bo dla mnie najbardziej liczy się w tej zabawie satysfakcja, kiedy o poranku wychodzę i moje oczy zmęczone szarością codzienności mogą nacieszyć się widokiem pomarańczowych kul w gęstym lesie rozłożystych zielonych liści.

.........................mod.jokaer
Sic gorgiamus allos subjectatos nunc.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

A ja w tym roku chyba nie będę miała dyń BAMBINO większych niż w zeszłym roku , bo ich jeszcze nie mam ;:145 Dziś dopiero zauważyłam 2 skromne pąki żeńskie ale męskich kwiatków na długim ogonku jest tyle, że szło by zrobić bukiecik ;:161 .
Komello
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 lut 2014, o 22:06

Post »

W końcu pięknie pachną ;:333
Sic gorgiamus allos subjectatos nunc.
wojtekjot
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 mar 2013, o 13:12

Post »

wwitam hodowców dyń ;:180 .jja jako początkujący w uprawie dyń gigantów mam nadal niejasność co do prowadzenia krzaka,a mianowicie.chęć uzyskania dużych dyń na krzaku będzie uwarunkowana na pewno: sprowadzeniem do paru owoców na krzaku nawet do jednego.cczy dyńki zostawić tylko na pędzie głównym. jja zostawię za 3-im metrem, czy pęd główny ciąć za 5-6 liściem za dyńką , co robić z pędami bocznymi gdy zostawię dwie dyńki na pędzie głównym. cczy lepiej zostawić po jednej na pędzie bocznym, czy usunąć pędy boczne bez dyń, kiedy podjąć decyzję które zostawić . ;:131 cczy są wypracowane zasady żeby wycisną więcej. ppozdrawiam.

Piszemy poprawną polszczyzną- mod.jokaer.
Awatar użytkownika
marta566
50p
50p
Od: 27 sty 2014, o 10:35

Post »

Joanno to nie jest wcale zły wynik, Twoje dynie jeszcze to nadrobią. Kibicuję Ci podobnie jak Błażejowi :)
Pozdrawiam Marta
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”