"Szpital na peryferiach" Kasi

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: "Szpital na peryferiach" Kasi

Post »

Wspaniałe kłujaki, ale najbardziej ten mi się podoba:Astrophytum ornatum :wit
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co to Kasia....parapetów Ci brakuje ? ja miałam tak samo....robiłam wtedy piętrowe....a potem odpuściłam,i weszłam na gródek :wit
Dziś na parapetach głównie storczyki,reszta tak sobie :?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
krysia_w
100p
100p
Od: 16 maja 2014, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu a do mnie dzisiaj dotarła świetna wiadomość :tan Begonia black mambo można dostać u jednej z naszych forumowiczek, jest mozliwość sprowadzenia także i Ty możesz ją mieć :wink:
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

;:138 Witajcie niedzielnie
Pati ;:167 , to ja Tobie miłej ...reszty niedzieli życzę ;:306
Ewciu, witaj w skromnych progach ;:168 Nie wstydź się, powiedz, co Ci w oko wpadłoObrazek
A taki zjazd to wraz z doniczkami towarzyszącymi ;:162 , ale by był ruch w wymienianiu ;:306
Krysiu ;:167 Na razie nie jest, zdjęcie ponizej. A Black Mamboo chyba z tygrysich...mam nadzieję :?
Pati, mi on przypomina usiane gwiazdkami niebo ;:3
Asiu, miło mi :oops: Tylko w sierpniu ja też siedzieć będę w leśnych ostępach zajęta głównie moim ugoremObrazek no i grillowaniemObrazek
Haniu, Grażynko ;:167 ...dokupiłam na All dwumetrowy stojak na kwiatki... :;230 Teraz przez chwilę się zmieszczą :tan
Krysieńko ;:167 , dzięki. Jak dobrze kombinuję, mam u tej osoby zamówioną na sierpień ;:224

Mama przybyła ;:3 I ku mojemu :shock: przytargała całe naręcze sadzonek złotego wąsa - calissia fragrans. Sama się nim leczy i obkłada, działa ponoć doskonale. Naleweczki też z niego tworzy. Ponoć nazywają ją domowym żeńszeniem. Rany leczy ponoć zawodowo, także zainfekowane :shock: No i przywiozła pięć sadzonek, posadziłam trzy - ktoś ma ochotę na posiadanie?
No i żyworódkę przy okazji dostałam, plującą małymi jak karabin maszynowy :heja
Obrazek Obrazek Obrazek

Krysiu oto ona. Liścia jak trąbkę produkuje z nadświetlną prędkością :;230
Obrazek

Obiecana Ewie zbiorówka sucholubów:
Obrazek

Jutro listooonosz!Obrazek
Awatar użytkownika
aturi
200p
200p
Od: 8 maja 2014, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu:)
ale ty masz tych roślinek:)
coraz więcej chyba za kilka miesięcy będziesz mieć tak upchane parapety że mieszkanie się w dzungle zamieni :wink:
Pozdrawiam Marcin :)
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20

Post »

:wit
Widzisz Kasiu znalazłaś rozwiązanie BRAVO ;:138
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05

Post »

Sucholuby pięknie się prezentują, naprawdę super kolekcja ;:138 Kalatea Ciebie widać bardzo polubiła i chce produkować nowe listki aby pięknie się prezentować. Złoty wąs cudo chociaż nigdy tej roślinki nie miałem, ale żyworódka tez ma lecznicze właściwości także cuda dostałaś od mamy ;:108
krysia_w
100p
100p
Od: 16 maja 2014, o 19:42

Post »

O to bardzo się cieszę, że udało Ci się ja już zamówić :D ja tez taka zamówiłam ;:173
Kalatea cudnie rośnie i przepięknie się prezentuje ;:138
Sucholubny parapet :shock: nazbierałaś tych kłujaczków i innych.
pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Żyworódkę mam i właśnie przypuszcza inwazję na okoliczne doniczki ;:oj
Dugiej roślinki nie znam ;:185 ,muszę poczytać :wit
Awatar użytkownika
abelard74
100p
100p
Od: 2 lut 2014, o 11:16

Post »

Żyworódka, bardzo fajna , ale dla mnie nigdy więcej - przy moich inklinacjach dwa lata temu miałem chyba z trzydzieści doniczek- każdej mi było szkoda ;:306
Kaktusy masz przepiękne, super jest to ,że masz posadzone w podobnych pojemnikach - muszę u siebie to zastosować bo jak na razie mam kiepski miszmasz :tan
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Będę ją zjadać tylko chciałabym się dowiezieć kiedy nabiera mocy?Taki np aloes po 3 latach...
Awatar użytkownika
maadro
1000p
1000p
Od: 17 mar 2014, o 20:21

Post »

Witam Kasiula ;:196
Dziękuję za rodzinną fotkę na parapecie ;:114
No no :!: ładny zbiorek ;:oj i szybciutko się powiększa. ;:333
Żyworódka śmieciuszka, u mnie nie jest lubiana, chociaż ma wspaniałe właściwości,
ale testować na sobie jakoś się nie odważyłam. Podobnie jest z aloesem.
Kasiula, pokaż może jak wygląda ten kupiony stojak :?:
Sama się zastanawiam nad kupnem jakiegoś, ale nie umiem się zdecydować.
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
balkonowo i doniczkowo
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Kasiu ladne roslinki ;:333
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42

Post »

Kolekcja kaktusow, normalnie szok ;:215
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09

Post »

:wit
Tak na szybko, bo niby na chwilkę zajrzałam ;:224 :;230
Marcinie, no zakupy stojaków na kwiaty poszły w ruch ;:173 A tak na marginesie, te żabki na twoich awatarach to lubisz czy także chodujesz?
Haniu, rozglądam się za następnym...do kuchni ;:306
Marcinie ;:196 Dzięki. Żyworódka jest mi także znana z aptecznych właściwości, ale o Callisi musiałam szukać u Wujka Google :oops:
Krysiu, to czekamy na czarnulę :tan
Asiu, jeśli mówisz o "złotym wąsie" to nabiera mocy jak pierwszą rozetkę wypuści. Daj mi adresa na pw to Ci wyslę dwie sadzonki ;:108
Abel, dzięki od kłujaków ;:168 Mogłeś zacząć zjadać te żyworódki i usilnie zagłuszać sumienie, ze to dla zdrowotności ;:306 Obrazek Doniczki zawsze w Casto kupuję, bo mam po drodze, stąd ta monotematyczność :wink:
Ewuniu, taki sobie zapodałam ( przepraszam za linka ;:180 ) http://allegro.pl/kwietniki-kwietnik-st ... 99730.html
Dorotko, Pati ;:196 całuski od roślinek ;:167
A to znalazłam o nowym domowniku, dziwne, ze nigdy o niej nie słyszałam :shock: :
Callisia fragrans albo potocznie Złoty wąs jest szeroko znana ze swoich właściwości leczniczych i stosowana w medycynie ludowej jeszcze przez starożytnych Majów. Z Meksyku przewieziono ją do Europy Zachodniej i Rosji jeszcze w XVIII stuleciu, aczkolwiek naukowe badania właściwości leczniczych rozpoczęto dopiero w latach 80-ch XX wieku. Obecnie jest szeroko znana i stosowana przez znawców roslin leczniczych zarówno w zakresie domowym jak i na skalę przemysłową.
Callisia fragrans jest rośliną dorastającą do 1 m wysokości, o pokroju nieco przypominającym kukurydzę. Jej liście są jasnozielone i mięsiste, niektóre nakrapiane fioletowymi plamkami, rosną tworząc rozetę podobną do tej, jaką ma juka.Według badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych Callisia fragrans rzeczywiście zawiera wiele cennych składników leczniczych. Są to między innymi flawonoidy, których działanie jest zbliżone do witamy C, tak jak ona uszczelniają naczynia krwionośne. Fitosterole są składnikami, które skutecznie obniżają poziom szkodliwego cholesterolu, fiotoestrogeny natomiast regulują gospodarkę hormonalną łagodząc objawy napięcia przedmiesiączkowego oraz menopauzy. W liściach tej rośliny znajdują się także takie składniki mineralne jak miedź, chrom czy żelazo, które jako koenzymy są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu reakcji chemicznych w organizmie.Aby skorzystać z leczniczych właściwości tej rośliny najłatwiej jest zrobić z niej wywar. W tym celu należy jeden liść zalać wrzątkiem i odstawić na 24 godziny, następnie trzeba wyjąć liść, a sam płyn przechowywać w lodówce. Wystarczy wypić pół szklanki dziennie, a uzupełnimy naszą dietę w wiele wanych składników.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”