Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2

Post »

Witaj Wojtku :wit Nie będę Ciebie na starcie atakował, aby przestudiować chociażby te część wątku, bo na pewno znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania i zapewne jeszcze kilka ciekawostek :) a postaram się Tobie odpowiedzieć pokrótce jak Ja to robię(ale mam nadzieję że wątek również przeglądniesz :wink: )

Więc tak: Ja zostawiam tylko jedną dynie na krzaku, którą wybieram z 2-3dyń zapylonych na pędzie głównym za 3m. Pędy u mnie rosną swobodnie, ucinam jedynie te które mi przeszkadzają lub duszą, są zaduszane przez inne. Na bocznych nie zostawiam żadnych dyń. Jeśli coś niezrozumiałe lub jakieś jeszcze pytania to pisz. A może jeszcze ktoś napisze swój sposób "na giganta" :wit

No i opowiedz trochę o sobie. Skąd zaintesowanie gigantami, bo rozumiem że to Twój pierwszy sezon. Skąd nasionka, ile masz krzaków :)

A Ja Marto, kibicuje każdemu który wpisuje się w ten wątek no i znajomym z którymi konkuruje(No tym to kibicuje trochę mniej ;:306 ) Ps dzięki :uszy

No i nie przesądzajcie, ten sezon się kiepsko zaczął ale teraz powinno być z górki. Też mam malutkie dynie, więc nie ma co się martwić :wink:
wojtekjot
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 mar 2013, o 13:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć Błażej.Czytałem o uprawie giganta i tylko częściowo znalazłem odpowiedz,stąd moje zapytanie.Tak jak wcześniej pisałem,moje krzaki to:Dynia olbrzymia Golias,Bambino i Melonowa żółta.Dwa krzaki przy kompoście rosną,trzeci od spodu kompostu.Pryzma wieloletnia,ciągle uzupełniana.Najlepiej rośnie krzak z kompostu.Nasiona zakupiłem w rolniku.Podlewam pokrzywówką i chcę pokonać wagi z opakowań nasion.Po twoim sukcesie jaki odniesiesz na festiwalu dyni poproszę o parę pestek z tej dyni.pozdrawiam.Wojtek ;:333
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z ciekawości dzisiaj zmierzyłem obwód mojej pierwszej 59cm.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam :wit Zgodnie z tym co mówiłem, choć z drobnym opóźnieniem, zdaje relacje z wczorajszego przeglądu dyń. Pierwsze co się ciśnie na usta, to rozczarowanie. Tyle mogę powiedzieć o wizycie na działce. Squash zrzucił zawiązek, drugi krzak chyba też się do tego przymierza, bo dynka stoi i jakoś nie widzę aby rosła ;:222 Także żadnych zdjęć na działce nie robiłem, tylko szybko uciekłem by się nie denerwować :wink: Co do dyń na podwórku, to tu zapylona na drugim krzaku dynia rośnie, choć na razie jest malutka ObrazekObrazek

Druga dynia też rośnie. Zrobiłem nawet pomiar ale kartkę gdzieś zgubiłem ;:oj ObrazekObrazek Także wymiary podam pod wieczór jak wrócę z pracy i znajdę kartkę :D
arkawroc
200p
200p

Post »

Ładna ładna
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Piękna i wielka już ;:oj Co jej dajesz jeść Błażeju? :wink:
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak na razie dawałem pokrzywówke na przemian z florovitem. Co sobotę na zmianę :) Dwa tygodnie temu zacząłem myśleć nad jakąś alternatywą ale do dziś nie wymyśliłem żadnego sposobu nawożenia ;:306
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10

Post »

Upały wracają więc będzie dynia rosła ;:138 .
Mnie nie daje spokoju ta woda, odpaliłem sobie odcinek "Maja w ogrodzie" o dyniach i pan Styra twierdzi w nim, że na 8 krzaków dyni zużywa 16m^3 wody na dobę. Przecież to jeszcze więcej niż 100 galonów na krzak i to 5x więcej :;230 .
Na działce AG rosną mi gorzej niż Bambino mimo, że były posadzone wcześniej.W dodatku postęp w stosunku do tygodnia wstecz jest rozczarowujący.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

On ma bardzo przepuszczalną ziemię, tak chyba wspominał i w dodatku ta zamiana warstw na początku też mogła mieć wpływ. Dlatego te gline sprowadzał. No i to chyba o folię chodzi, w tych wszystkich przeliczeniach, a nie grunt, bo tam dochodzą opady. A mnie tylko i wyłącznie grunt obowiązuje :)
adik
100p
100p

Post »

On ma chyba część krzaczka pod folią a większość na otwartym powietrzu przynajmniej tak to wyglądało. Ja też mam w miarę piaszczystą ziemię i leję 50l na krzaczek a nie 2000l ;:131 .
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Muszę obejrzeć wieczorem ten odcinek jeszcze raz :) Jednak mi się wydaje, że to było tak tylko powiedziane że podczas upałów zdarza się lać aż tyle wody. No i co innego system nawadniający, a co innego samemu z konewką :) No i jeszcze Jedna kwestia. Ja uważam również, że to jest właśnie główna zasługa folii i tego, że ona nie jest(ta woda) wykorzystywana jako główny cel, właśnie do podlewania co obniżenia temperatury w foliaku. Ale może się mylę i faktycznie w gruncie tyle powinno się lać :roll:

Zresztą w jakiejś wypowiedzi P Jan powiedział, że kiedyś chcąc się pochwalić komuś swoim systemem nawadniania, nie zakręcił wody i tak leciała chyba do następnego dnia, przez co dynia pękła :shock:
adik
100p
100p

Post »

Czyli trzeba pompować w nią ile się da ale nie więcej. ;:306
Po to to mierzenie co chwila i zaglądanie do tabelek, trzeba kontrolować czy nie za szybko rośnie bo to też jest zagrożenie.
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44

Post »

Chyba zażegnałem wyżej opisana chorobę. Tego samego dnia spryskałem krzak Topsinem na grzyby. Dziś byłem na działce i okazało się że pęd dalej rośnie, a zgniłe plamy się zasuszyły. Mam nadzieję że nie tryumfuje przedwcześnie.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No, nawet z wodą można przedobrzyć ;:oj P. Jan chyba gdzieś nawet wspominał, że musiał hamować wzrost :shock: Nie jest to ci lekka uprawa giganta ;:306

To dobrze Wojtku :) Ja kojarzyłem to z jakimś wirusem. Ale mam totalną pustkę.
arkawroc
200p
200p

Post »

Moja pierwsza osiągnęła dzisiaj 61 cm obwodu, druga równe pół metra. Dzisiaj było gorąco więc i wody dostała sporo, woda lała się pod każdy krzak ok 2 godz takim cienkim sikiem z węża.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”