Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MarcinekSz
50p
50p
Od: 25 sty 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

Marto, nie piszesz czym i w jakiej ilości nawoziłaś. Jeśli jednak widoczne objawy dotyczą wyłącznie najstarszych liści to nie ma powodu do niepokoju - to normalne starzenie się najstarszych liści. Jeśli jednak podobnie wyglądają nowe przyrosty ( młode liście, nie widać tego na zdjęciu) to stawiałbym albo na chlorozę liści = niedobór żelaza. ( możliwe przenawożenie wapniem?)lub ewentualnie niedobór magnezu ( możliwe przenawożenie potasem i wapniem - pierwiastkami antagonistycznymi). Radziłbym wówczas w pierwszym przypadku oprysk dolistny nawozem przeciw chlorozie, a najlepiej "pokrzywówką" lub innym naturalnym nawozem zawierającym żelazo: w drugim nawozem zawierającym sporo magnezu. Oba niedobory da się dość szybko uzupełnić dolistnie stosując np. Mikrovit Mg 0.1% - zawiera nie tylko magnez w postaci siarczanu magnezu, ale także mikroelementy w tym żelazo.W przypadku niedoboru magnezu występuje dość charakterystyczne pofałdowanie marginesów liści ( przynajmniej takie obserwowałem u moich ogórków). Tutaj tego jednak nie widać ( przynajmniej na razie). Sprawdź skład nawozu który stosowałaś, może to pomoże Tobie coś ustalić. Pozdrawiam , Marcin.
P.s. Wyskoczyłem szybko rzucić okiem na najstarsze liście moich dyniek i niestety nie są one takie marmurkowe jak u Ciebie, co wskazywałoby jednak na niedobór magnezu ( dolne liście marmurkowe ). Może jednak ktoś bardziej doświadczony się wypowie.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

U mnie sezon dyniowy rozpoczęty :heja Dziś 7 szt dyń Chestnut, Blue Ballet i krzyżówek :tan
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iza już zrywasz ?czy dobrze zrozumialam ?
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Tak, sama się zdziwiłam, że tak szybko dorosły, to chyba ta zwariowana tropikalną pogoda. Mają mnóstwo zawiązków, więc jak pozbieram te najstarsze, które już nie rosną i mają popękany ogonek, to reszta ruszy z kopyta.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Mam taką makaronową pierwszy raz zresztą ,jest bardzo duża w stosunku do następnych .Ma jednak jeszcze żywy zielony ogonek czyli muszę zaczekać ?Zawsze czekalam na jesień żeby zrywać dynie.
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

marta566 pisze:Coś dolega mojej dyni, nie wiem czy jej nie przenawoziłam. Będę wdzięczna za każdą podpowiedź :D
Obrazek
Podpowiedź brzmi: Czy nawoziłaś dolistnie w słońcu? Nawozy dolistne powinno stosować się wieczorem żeby nie narażać porów liści na pełne otwarcie i przesuszenie liści, np. taki mocznik otwiera pory najlepiej z wszystkich nawozów zastosowanych dolistnie, dlatego często jest stosowany łącznie z opryskami na robaczki aby wprowadzić oprysk przez pory do liści.
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17

Post »

Też mam takie niektóre liście a podlewałem tylko gnojowicą kurzęcą
Obrazek
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Mi to wygląda na niedobór magnezu, spowodowany nadmiarem potasu.
arkawroc
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 17:17

Post »

Dokarmić magnezem czy zostawić i samo przejdzie?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Jeśli to nie jest strzał kulą w płot, to Ja bym prysnął :) Tobie nie będę polecał, bo pewny diagnozy nie jestem. Gnojówka z kurzeńca o ile dobrze kojarze ma przewagę potasu, no i dodatkowo dochodzi to co już w glebie jest. Poczekaj może na info od Marty czym nawoziła, jeśli nawozem z przewagą potasu to może jednak jest to to :)
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

U mnie takie same zmiany na jednej odmianie dyni (2 krzaki Boston Merrow) były. Niczym nie pryskałam, nowe przyrosty bez zmian - teraz to już potężne krzaczory. O dziwo takie coś się pojawiło tylko na tej odmianie (na jednej jeden liść na drugiej dwa i to starsze, nie młode). Przypuszczam, że miało to związek z chłodami w nocy, opadami i prażącym słońcem w dzień.
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10

Post »

To wyraźne poparzenie, niedobór magnezu objawia się żółknięciem liści ale na całej powierzchni liścia (plamki) a nie w ten sposób. Niedobór magnezu objawia się przy przenawożeniu potasem dopiero po dwóch tygodniach a najczęściej występuje przy nadmiarze wapnia a nie potasu. Ciężko przesadzić z potasem szczególnie po zawiązaniu dyńki. No i jeszcze dla informacji kurzak zawiera bardzo dużo azotu i jak się przesadzi można spalić roślinkę działa bardzo szybko jak saletra więc trzeba uważać, to bardzo mocny nawóz. Właśnie na spalenie azotem (poprzez słońce) wyglądają te liście.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

aria pisze:Tak, sama się zdziwiłam, że tak szybko dorosły, to chyba ta zwariowana tropikalną pogoda. Mają mnóstwo zawiązków, więc jak pozbieram te najstarsze, które już nie rosną i mają popękany ogonek, to reszta ruszy z kopyta.
:shock: :shock: :shock:
U mnie tylko Rouge Vif D'Etampes ma mini zawiązki, Butternuty, Muscade de Provence, Hokkaido, Atlantic Giant i ozdobne dopiero mają pączki kwiatowe, a i tak nie wszystkie...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”