Podłoże do kaktusów
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jakie podłoże do kaktusów polecacie?
Nie musisz przesadzać teraz,poczekaj aż ci zakwitnie,bo może stracić pączki a co do ziemi,to musisz zrobić aby wyschła przesiać ją i dodać tyle samo gruboziarnistego żwiru.
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
a jakie podłoże dla agawy możecie polecić? Standardowo jak dla reszty kaktusów czy warto im czegoś jeszcze domieszać? Mam 2 agawy i muszę je przesadzić i w sumie rozsadzić bo powyrastały młode dookoła.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do roślin, które wolą bardziej zasadowe podłoże zaleca się dodać potłuczone skorupki jajek.
Czy ktoś to może wypróbował przy kaktusach?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Ja bym skorupek jajek do podłoża nie dodawał.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
30% włókna kokosowego,20% żwirku,20% lawy,20% zeolitu,10% pumeksu - ja takie podłoże stosuję do większości sukulentów z bardzo dobrymi rezultatami bo korzenie często tak się rozwijają,że aż rozsadzają doniczkę. Jest znakomity drenaż i dostatecznie dobre utrzymywanie wilgoci w takiej mieszance,która jest kosztowniejsza od zwykłej ziemi ale za to wielokrotnego użytku. Lawa i zeolit dostarczają wystarczająco dużo składników pokarmowych dla większości sukulentów.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Jak dla mnie to podłoże jest zbyt jałowe. Rośliny w nim rosnące wymagają nawozu mineralnego dostarczanego razem z wodą.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- onectica
Nie podważam niczyjego zdania, tylko zamieszczam informację poglądowo - zakupiłam otóż ostatnio turbinka, który przyszedł razem z doniczką - doniczka wypełniona seramisem, a w nim - potłuczone skorupki jajek! I to w wyraźnej ilości.onectica pisze:Do roślin, które wolą bardziej zasadowe podłoże zaleca się dodać potłuczone skorupki jajek.
Więc są tacy, co stosują taką metodę.
Czy ktoś tutaj tego próbował?
- onectica
No dobrze, to jeszcze raz ja 
Mam trochę resztek cegły - klinkierówki. Co teraz - pokruszyć ja drobno i zostawić, żeby na nią wiało, padało i świeciło? Jak długo powinna tak "leżakować"? No i czy się w ogóle nadaje, bo na cegłach się nie bardzo znam, prawdę mówiąc.

Mam trochę resztek cegły - klinkierówki. Co teraz - pokruszyć ja drobno i zostawić, żeby na nią wiało, padało i świeciło? Jak długo powinna tak "leżakować"? No i czy się w ogóle nadaje, bo na cegłach się nie bardzo znam, prawdę mówiąc.
-
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Lucy,moja Babcia zawsze to stosowała i Ja tez to stosuję dokładając skorupki jajek 

poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 wrz 2014, o 19:42
a co myślicie o takiej ziemi do kaktusów:

opis producenta:
Skład ziemi o pH 5,5 - 6,5 ma za zadanie zapewnić optymalny rozwój kaktusów i innych sukulentów.
Zawiera w swoim składzie torf wysoki, torf niski, piasek i żwirek. 50% ilość kruszywa zapewnia właściwą przepuszczalność wody i utrzymuje rośiny w dobrej kondycji.
Przeznaczenie: Kaktus
pH: 5,5-6,5

opis producenta:
Skład ziemi o pH 5,5 - 6,5 ma za zadanie zapewnić optymalny rozwój kaktusów i innych sukulentów.
Zawiera w swoim składzie torf wysoki, torf niski, piasek i żwirek. 50% ilość kruszywa zapewnia właściwą przepuszczalność wody i utrzymuje rośiny w dobrej kondycji.
Przeznaczenie: Kaktus
pH: 5,5-6,5
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Najlepiej jakby nie było tego torfu. Jest to standardowe podłoże, które jest w sprzedaży. Dopiero po przesianiu i usunięciu dużych frakcji oraz dodaniu do niego dużej ilości kruszywa nadaje się do użycia.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 wrz 2014, o 19:42
a nie ma nikt 'przy sobie' zdjęcia jak już gotowa, wymieszana ziemia powinna wyglądać?
wiem, że ktoś już chyba wrzucał parę zdjęć poglądowych i to był chyba Pan Tomasz, ale niestety zostały skasowane.
z góry bardzo dziękuje. !
wiem, że ktoś już chyba wrzucał parę zdjęć poglądowych i to był chyba Pan Tomasz, ale niestety zostały skasowane.
z góry bardzo dziękuje. !
- leafbytree
- 10p - Początkujący
- Od: 10 sty 2009, o 19:43
Ma ktoś może doświadczenie z tym podłożem? Czy jest warte zakupu?
http://www.sklepgaja.pl/ark-pol?product_id=226
http://www.sklepgaja.pl/ark-pol?product_id=226
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Żadne produkowane na masową skalę i dostępne w handlu tzw. "podłoże dla kaktusów" nie nadaje się do tego, by posadzić do niego te rośliny. Należy zmieszać takie podłoże z kruszywem w proporcjach od 50/50 do 20/80 (ja stosuję 2/5) i dopiero wtedy sadzić do niego nasze rośliny. Ja dodatkowo kupione podłoże wysuszam i przesiewam usuwając wszelkie grudy humusu o średnicy większej niż 1mm.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek