Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
- MarcinekSz
- 50p
- Od: 25 sty 2013, o 20:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Marto, nie piszesz czym i w jakiej ilości nawoziłaś. Jeśli jednak widoczne objawy dotyczą wyłącznie najstarszych liści to nie ma powodu do niepokoju - to normalne starzenie się najstarszych liści. Jeśli jednak podobnie wyglądają nowe przyrosty ( młode liście, nie widać tego na zdjęciu) to stawiałbym albo na chlorozę liści = niedobór żelaza. ( możliwe przenawożenie wapniem?)lub ewentualnie niedobór magnezu ( możliwe przenawożenie potasem i wapniem - pierwiastkami antagonistycznymi). Radziłbym wówczas w pierwszym przypadku oprysk dolistny nawozem przeciw chlorozie, a najlepiej "pokrzywówką" lub innym naturalnym nawozem zawierającym żelazo: w drugim nawozem zawierającym sporo magnezu. Oba niedobory da się dość szybko uzupełnić dolistnie stosując np. Mikrovit Mg 0.1% - zawiera nie tylko magnez w postaci siarczanu magnezu, ale także mikroelementy w tym żelazo.W przypadku niedoboru magnezu występuje dość charakterystyczne pofałdowanie marginesów liści ( przynajmniej takie obserwowałem u moich ogórków). Tutaj tego jednak nie widać ( przynajmniej na razie). Sprawdź skład nawozu który stosowałaś, może to pomoże Tobie coś ustalić. Pozdrawiam , Marcin.
P.s. Wyskoczyłem szybko rzucić okiem na najstarsze liście moich dyniek i niestety nie są one takie marmurkowe jak u Ciebie, co wskazywałoby jednak na niedobór magnezu ( dolne liście marmurkowe ). Może jednak ktoś bardziej doświadczony się wypowie.
P.s. Wyskoczyłem szybko rzucić okiem na najstarsze liście moich dyniek i niestety nie są one takie marmurkowe jak u Ciebie, co wskazywałoby jednak na niedobór magnezu ( dolne liście marmurkowe ). Może jednak ktoś bardziej doświadczony się wypowie.
U mnie sezon dyniowy rozpoczęty Dziś 7 szt dyń Chestnut, Blue Ballet i krzyżówek
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Iza już zrywasz ?czy dobrze zrozumialam ?
Tak, sama się zdziwiłam, że tak szybko dorosły, to chyba ta zwariowana tropikalną pogoda. Mają mnóstwo zawiązków, więc jak pozbieram te najstarsze, które już nie rosną i mają popękany ogonek, to reszta ruszy z kopyta.
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Mam taką makaronową pierwszy raz zresztą ,jest bardzo duża w stosunku do następnych .Ma jednak jeszcze żywy zielony ogonek czyli muszę zaczekać ?Zawsze czekalam na jesień żeby zrywać dynie.
Podpowiedź brzmi: Czy nawoziłaś dolistnie w słońcu? Nawozy dolistne powinno stosować się wieczorem żeby nie narażać porów liści na pełne otwarcie i przesuszenie liści, np. taki mocznik otwiera pory najlepiej z wszystkich nawozów zastosowanych dolistnie, dlatego często jest stosowany łącznie z opryskami na robaczki aby wprowadzić oprysk przez pory do liści.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mi to wygląda na niedobór magnezu, spowodowany nadmiarem potasu.
-
- 200p
- Od: 24 sty 2011, o 17:17
Dokarmić magnezem czy zostawić i samo przejdzie?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli to nie jest strzał kulą w płot, to Ja bym prysnął Tobie nie będę polecał, bo pewny diagnozy nie jestem. Gnojówka z kurzeńca o ile dobrze kojarze ma przewagę potasu, no i dodatkowo dochodzi to co już w glebie jest. Poczekaj może na info od Marty czym nawoziła, jeśli nawozem z przewagą potasu to może jednak jest to to
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
U mnie takie same zmiany na jednej odmianie dyni (2 krzaki Boston Merrow) były. Niczym nie pryskałam, nowe przyrosty bez zmian - teraz to już potężne krzaczory. O dziwo takie coś się pojawiło tylko na tej odmianie (na jednej jeden liść na drugiej dwa i to starsze, nie młode). Przypuszczam, że miało to związek z chłodami w nocy, opadami i prażącym słońcem w dzień.
To wyraźne poparzenie, niedobór magnezu objawia się żółknięciem liści ale na całej powierzchni liścia (plamki) a nie w ten sposób. Niedobór magnezu objawia się przy przenawożeniu potasem dopiero po dwóch tygodniach a najczęściej występuje przy nadmiarze wapnia a nie potasu. Ciężko przesadzić z potasem szczególnie po zawiązaniu dyńki. No i jeszcze dla informacji kurzak zawiera bardzo dużo azotu i jak się przesadzi można spalić roślinkę działa bardzo szybko jak saletra więc trzeba uważać, to bardzo mocny nawóz. Właśnie na spalenie azotem (poprzez słońce) wyglądają te liście.
aria pisze:Tak, sama się zdziwiłam, że tak szybko dorosły, to chyba ta zwariowana tropikalną pogoda. Mają mnóstwo zawiązków, więc jak pozbieram te najstarsze, które już nie rosną i mają popękany ogonek, to reszta ruszy z kopyta.
U mnie tylko Rouge Vif D'Etampes ma mini zawiązki, Butternuty, Muscade de Provence, Hokkaido, Atlantic Giant i ozdobne dopiero mają pączki kwiatowe, a i tak nie wszystkie...