Kawon ( arbuz ) - część 5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Ayaka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 13 sie 2013, o 11:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 5

Post »

wróciłam wczoraj z tygodniowego wyjazdu i jestem w szoku :D pędy mocno urosły i wszystko się rozkrzewiło. Znalazłam też dwie zawiązki. Ciekawe czy przetrwają :D
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jest za mokro, zdecydowanie. Podścieliłam 2 dni temu czarną agro i w końcu zawiązki nie leżą w błocie. Podścielając znalazłam kilka opadniętych owoców, przykre to. W ramach zapylania pędzelkiem to teraz i owszem, dopomogłam przez weekend ale od jutra praca i nijak z rana gnać na działkę. Wieje u mnie nieludzko. Chciałam je nakryć cienką, białą agro żeby miały cieplej. Niby w dzień temp jest ok ale nocami ciągnie zimnem jak nic. Jak przykryję to mało co przyleci pod tkaninę. I weź człowieku bądź mądry ;:173

Aha ja zasadziłam kwiaty kwitnące w arbuzach. Peszek że jeszcze nie zaczęły kwitnąć a co mówić żeby zaczęły zwabiać owady. Jakby co, przy zasadzeniu kwiatów w tym celu trzeba pomyśleć o ich porze kwitnienia...a nie że bądą miały ładny fioletowy kolor ;:14 :;230
Pozdrawiam Jola
qshka
50p
50p
Od: 26 maja 2013, o 11:18

Post »

Moje arbuzy zaatakowały mrówki :( Jest ich na prawdę dużo.. Ehh.. co robić.. ?
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Ja bym poszukała na tych arbuzach jedzonka którymi żywią się mrówki...jak nie znajdziesz jedzonka to kup mrówex czy coś w tym stylu i tyle. U mnie mrówki panoszyły się po altance. No sorki, ale sen to ja chcę mieć spokojny.

Po ile pędow zostawiacie na roślinie? Przy układaniu pędów na agro policzyłam że z 1rośliny są: ze 4 pędy takie 1,5-2m, kilka takich do metra i masa 20-40cm. Te najdłuższe jeszcze się rozgałęziają. Czy to aby nie za dużo?

Kwiatow męskich jest 4-5 razy więcej niż żenskich, tak na moje oko bo może nie umiem rozpoznać. Ogólnie chodziłam z pędzelkiem i miziałam po kolei :tan

Używacie jakiegoś specjalnego nawozu do arbuzów?
Pozdrawiam Jola
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Mam prośbę, czy mógłbym prosić o zdjęcie liści arbuza Moon & Stars? Pomieszały mi się odmiany a chciałbym zebrać z niego nasiona.
Kwiatow męskich jest 4-5 razy więcej niż żenskich, tak na moje oko bo może nie umiem rozpoznać.
Te bez "kulki" pod samym kwiatkiem są męskie. Te z "kulką" są żeńskie.
Używacie jakiegoś specjalnego nawozu do arbuzów?
Moje razem z melonami dostają pokrzywianki, a jak zawiążą owoce to zacznę karmić zupką z kurzaka.
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p
Od: 14 kwie 2013, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

http://therunninggarlic.files.wordpress ... rmelon.jpg

Za duże zdjęcie- mod.jokaer

Liście całe w gwiazdach ;:306
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

To taka odmiana ciapkowana? :;230
Pozdrawiam Jola
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

O kurcze, a ja myślałem że mi chorują. ;:oj Wręcz ozdobne te arbuzy! Upilnować ich muszę bo mój ziemny Szkodnik rył mi koło sadzonek i jedna tylko została.
aga1976
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lip 2014, o 11:03

Re: Arbuz

Post »

Witam.Mam pytanie jak rozpoznać że arbuz jest dojrzały? ;:88
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Ooo. To nie jest wcale takie proste. Jest kilka metod, nie zawsze dana się sprawdza.. ;:224
1) Topienie arbuza w wodzie. Rzekomo dojrzały arbuz unosi się na powierzchni :wink:
2) Stukanie palcem. Jeśli po zastukaniu w arbuza usłyszysz taki charakterystyczny "dźwięczny" dźwięk, tzn, że już jest okej.
3) Zielone arbuzy jak są dojrzałe to pod sobą (w tym miejscu, na którym arbuz leży) mocno żółtą plamę.
4) Ściskanie owocu. Gdy weźmiesz arbuza pomiędzy ręce i zaczniesz go ściskać (lub będziesz delikatnie napierać na leżącego arbuza na ziemi) i usłyszysz takie "przyjemne dla ucha" chrupnięcie, to znak, że arbuz jest dojrzały. Czasami przy tej metodzie, jeśli arbuz jest dojrzały i ma cienką skórkę, owoc po prostu pęka.
5) Regularne ważenie i mierzenie. Jeśli będziesz prowadziła pomiary i po jakimś czasie zauważysz, że arbuz już nie rośnie, to po min tygodniu arbuz jest dojrzały :D
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
kamil211a
200p
200p
Od: 17 sty 2014, o 15:53
Kontakt:

Post »

To moje krzaczki Obrazek
Obrazek
Pasjonat olbrzymich warzyw, ostrych papryczek i wszystkiego co zielone
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

1) Topienie arbuza w wodzie. Rzekomo dojrzały arbuz unosi się na powierzchni-Metoda, którą nie ma co się sugerować arbuzy, które pływają są czasami niedojrzałe i na odwrót.

2) Stukanie palcem. Jeśli po zastukaniu w arbuza usłyszysz taki charakterystyczny "dźwięczny" dźwięk, tzn, że już jest okej.-Metoda dobra lecz czasami zawodna.

3) Zielone arbuzy jak są dojrzałe to pod sobą (w tym miejscu, na którym arbuz leży) mocno żółtą plamę. Metoda ta nie sprawdza się tylko przy odmianach z żółtą skórką xD

4) Ściskanie owocu. Gdy weźmiesz arbuza pomiędzy ręce i zaczniesz go ściskać (lub będziesz delikatnie napierać na leżącego arbuza na ziemi) i usłyszysz takie "przyjemne dla ucha" chrupnięcie, to znak, że arbuz jest dojrzały. Czasami przy tej metodzie, jeśli arbuz jest dojrzały i ma cienką skórkę, owoc po prostu pęka.Najlepsza metoda dla arbuzów z miękka skórką, mi tam nigdy nie zdarzyło się żeby pękł, trzeba być dość delikatnym bo już lekko ściśnięty,dojrzały arbuz,chrupie.

5) Regularne ważenie i mierzenie. Jeśli będziesz prowadziła pomiary i po jakimś czasie zauważysz, że arbuz już nie rośnie, to po min tygodniu arbuz jest dojrzały-Szybkość dojrzewania zależy przede wszystkim od pogody i odmiany więc ten sposób nie należy do najlepszych.

Jeśli roślina jest w 100% zdrowa to dobrym sposobem jest też sprawdzanie "świńskiego ogonka" , czyli czepnego pedu bocznego tuż przy naszym owocu. Jeśli zrobi się on brązowy to możemy być raczej pewni że arbuz jest dojrzały.
Obrazek
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p

Post »

Marku dźwięczny? a nie głuchy? Teoretycznie powinno dudnić.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

Powinno się nam wydawać że arbuz jest w środku pusty.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Nie czepiaj się słowa :D Ja bym napisał, że dźwięk stukania w drewno ;:306
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”