Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marta566
50p
50p
Od: 27 sty 2014, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

Pozdrawiam kolegów od gigantów ;:138 ;:138 ;:138 Celowo napisałam o tych liściach w innym wątku ponieważ na szczęście nie dotknęło to giganta. Te liście należą do Amish Pie, która rośnie w pobliżu krzaczków pomidorów. Ponieważ pomidorów mam niewiele, a zawsze rozrabiam całą konewkę nawozu dla nich to to co zostawało wylewałam pod dynię. Błażej dziękuję bardzo za trafną diagnozę, mam nadzieję że dynia szybko dojdzie do siebie, a ja nie powtórzę błędów w przyszłości. :roll:
Co teraz powinnam zrobić: zastosować dolistnie siarczan magnezu ???
Pozdrawiam Marta
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

U mnie późne odmiany też dopiero kwitną. Część słabiej wystartowała, trochę zniszczyły ślimaki i trzeba było dosadzić.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marta, czy trafna nie wiem, wiem natomiast, że na jednym krzaku też miałem lub jeszcze jest, bo nie podejrzewam, że taka zmiana się cofnie takie przebarwienia, a żadnych oprysków dolistnych nie robiłem. Krzak podlałem natomiast siarczanem magnezu. Nie omijajmy jednak teorii adik, bo też warto się nad tym zastanowić :uszy
Awatar użytkownika
marta566
50p
50p

Post »

Wg mnie to na 99% jest przenawożenie potasem. Kali owszem stosowałam dolistnie ale tylko raz w te sobotę i to bardzo słabym roztworem więc to nie od tego. To będzie ten nawóz do pomidorów :D
Pozdrawiam Marta
marcin1979
100p
100p
Od: 31 mar 2010, o 23:02

Post »

Czy obrywacie nadmiar kwiatów męskich na dyniach (czy to osłabia wzrost - nadmiar). Mam dynię Ambar i na razie nie chce za bardzo wypuszczać pędów a w kupie rośnie około 10 kwiatków męskich.
Awatar użytkownika
marta566
50p
50p

Post »

Ja nie obrywam.
Pozdrawiam Marta
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Jeśli chcesz możesz trochę zerwać i ponadziewać, przyjemne z pożytecznym. ;:137
adik
100p
100p
Od: 12 cze 2014, o 20:10

Post »

Marta a co to za nawóz do pomidorów? Co do tego magnezu to byłbym sceptyczny, taki niedobór pojawia się powoli i łatwo go zauważyć wcześniej, w dodatku występuje od najstarszych liści w stronę najmłodszych na całym krzaku.
marylamed
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sie 2011, o 08:22

Post »

Czy obrywacie dyńki,które żółkną i miękną,u mnie takich sporo :(
maria
adik
100p
100p

Post »

Tak te które są zrzucone przez krzaczek obrywam, chyba że mam do nich utrudniony dostęp to zostają. Generalnie chyba nie ma to znaczenia.
Awatar użytkownika
marta566
50p
50p

Post »

Adik ten nawóz to Substral magiczna siła do pomidorów. U mnie zażółcenia występują raczej na młodych liściach, te starsze są w dobrej kondycji.
Sama jestem ciekawa jaka jest tego przyczyna, ale na grzyba to to nie wygląda więc myślę że albo niedobór albo nadmiar jakiegoś pierwiastka. Jeden z krzaczków z tym żółtym liściem bardzo słabo rośnie, więc na nim poeksperymentuję i będę podawać dolistnie siarczan magnezu w bardzo małych dawkach, może te zmiany się cofną, zobaczymy :D
Pozdrawiam Marta
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Zmiany na liściu się nie cofną. Chodzi o to aby wyrównać niedobór i aby więcej się nie pojawiło. Ja zobaczyłem zmiany na dwóch liściach jednego krzaka, raz podlałem siarczanem magnezu(nie pamiętam ile %) dwa razy i krzak rośnie ładnie :) Nie wiem czy to zasługa tego magnezu czy nie :D Nie wiem też czy to jest faktycznie niedobór magnezu, ale wygląda mi to bardzo podobnie. Nigdzie nie mogę znaleźć typowych objawów tego niedoboru dla dyni. Dlatego do tych najstarszych liści nie wiem jak się odnieść.
adik
100p
100p

Post »

U dyni cięzko to znaleźć bo żeby zablokować magnez trzeba przesadzić z wapniem albo ekstremalnie z potasem a na te pierwiastki akurat dynia ma ogromne zapotrzebowanie, łatwiej to wywołać u ogórków.Niektórzy hodowcy podczas wzrostu giganta dodatkowo rozrabiają nawóz wapniowy i polewają nim dyńkę (jagodę) każdego dnia, podobno przyjmuje wapń przez skórkę. ;:224

Skład Substral magiczna siła pomidorów : Nawóz WE NPK (Mg) 09+09+27 (3) % (m/m) z mieszaniną mikroelementów.
a więc niedobór magnezu można chyba wykluczyć ostatecznie?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”