Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.

Post »

Wiem, że jest dopiero lipiec. Ale ja już głową jestem przy sadzeniu tulipanów. Znalazłam już dla nich miejsce. Zastanawiam się tylko, czy sadzić w koszyczkach czy bez? Jak radzicie?
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

ja sadzę bez i w tym roku też tak posadzę... a masz nornice i inne takie potwory? U mnie się z gryzoniami rozprawiają koty, więc za bardzo się nie martwię. W tym roku cebule juz wykopałam (zmieniam miejsca) i nie mam strat gryzoniowych - co najwyżej grzyb/pleśń
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Madziu, u Ciebie wciąż się coś dzieje, w zasadzie co weekend zachodzą u Was jakieś zmiany, więc wciąż jest co podziwiać, nowe nasadzenia ekstra, memu sercu szczególnie bliski Calsap, którego ja w zeszłym roku niestety straciłam, choć próbowałam go ratować nie dał rady, ale kwiaty ma przepięknie ;:108. W tym sezonie uratowałam innego dzięki Miłce, na pewno dobra odżywką są dla nich fusy z kawy, tak, tak koniecznie powiększ im obszar i daj też coś zabezpieczającego przed wysychaniem podłoża, może po prostu kwaśną korę.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga nornice były w tamtym roku przy thujach. W tym roku nie widziałam żeby buszowały. Za to sąsiadka po drugiej stronie drogi podobno ma ich mnóstwo.
Ilonko muszę poszerzyć. Miałam to zrobić już wczoraj, ale przygotowanie do odjazdu mi tyle zajęło że już nie zdążyłam. A i tak wyjechaliśmy z działki o 22. Korę mają już. O fusach z kawy nie słyszałam. Ale to już na młode roślinki stosować czy dopiero w przyszłym sezonie?
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

sadź w koszykach w takim razie - moim zdaniem za duże ryzyko. Ale... gdzieś ktoś pisał, że taniej od koszyków wyszły mu wiadekra budowlane z marketu kupione w promocji i z wywierconymi otworami w dnie. Nie pamiętam wątku, ale był tam pokazany proces produkcji, cała rabata takich wiaderek i to podobno fajne i skuteczne było...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wymyśliłam sobie, że zrobię takie dwie wąziutkie rabatki wysypane korą pomiędzy trzema pnącymi różami ( Mushimara, New Dawn i Flammentanz). I tam posadzę tulipany. Zastanawiam się, co posadzić tam razem z nimi, co zastąpi je gdy przekwitną? Coś musiałoby być niskie. Myślałam też, żeby dosadzić tam jaskry. Ale ich też nigdy nie miałam i one też z resztą kwitną chyba tylko wiosną a potem są nieciekawie usychające? Nie mam lepszego zdjęcia żeby zobrazować Wam o co mi chodzi. Wbrew pozorom odległość między tymi różami wcale nie jest taka malutka. Róże rosną naprzeciw słupków ogrodzeniowych, żeby można było w przyszłości zrobić łuki z drutu. Czyli to będą wąskie rabaty podzielone na dwie o łącznej długości około 6 metrów.
Obrazek
No i co jaka odległość musi być między tulipanami?
Aga no chyba masz racje. Lepiej nie ryzykować. Chociaż lilie i mieczyki mam bez koszyczków.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Równie dobre są doniczki produkcyjne po kupionych roślinach. Starczy zrobić w dnie dodatkowe otworki (jeżeli w ogóle potrzeba). Ja do takich celów używam dużej lutownicy. Chwila i dziurki gotowe, a plastik nie pęka, jak od wiertarki. Dodatkową zaletą jest łatwość wykopywania takich cebul - nie ulegają uszkodzeniom, bo wyjmuje się z całą doniczką.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No doniczki takie to by się znalazły. A duże muszą być? Dziurki na dole mają. A tulipany chyba nie trzeba wykopywać? Czy potrzebne są im co jakiś czas zabiegi np oczyszczające cebulki czy coś takiego?
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

MID2006 pisze:Dzięki ;:198 staram się. Ile by się chciało, tylko kasy ciągle mało :)
To chyba stały problem większości osób :lol:

Tulipany sadziłam bez koszyczków i nie wykopałam w ubiegłym roku a wiosną ślicznie zakwitły. Teraz też ich nie będę wykopywać, ale na pewno jeszcze ich dokupię.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Doniczki powinny być wąskie, ale głębokie (z braku laku mogą być po prostu duże, wtedy można tam posadzić kilka cebul). Cebulkę sadzi się w takiej doniczce zakopanej w ziemi na takiej głębokości, jak normalnie, ale zostaje zapas, który umożliwia wciągnięcie się cebuli na zimę na większą głębokość. Doniczka chroni przed nornicami, nie chroni jednak przed chorobami grzybowymi, więc cebule powinny być zaprawione przed posadzeniem. Kiedyś miałam sporo tulipanów. Po ostatniej zimie nie zimie prawie wszystkie zginęły - za mokro. Natomiast świetnie radzą sobie narcyzy. w tym roku na pewno ich dosadzę.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Madziulka ;:196 ;:168
Ojoj... jestem szczerze przerażona ile ma do nadrobienia :shock: Ale Kochana wpadam z kawusią i daję znak, że jestem :D Madzia Ty już o tulipanach myślisz...Kobieto wpędzasz mnie w deprechę :lol: Jednak faktycznie ja sadzę je w koszyczkach i myślę, że to według mnie bardzo dobry pomysł, szczególnie jeżeli chodzi o gryzonie, które w tym roku zniszczyły mi sporo celubek :D
;:168
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Jaskrów nie sadź bo one krótko kwitną a potem robią się brzydkie.
Może posadź tam też lawendę?
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03

Post »

Madziu tulipany mówisz .... to tygryski lubią i to bardzo. Ja sadziłam tulipany w czym popadło, w doniczkach produkcyjnych, skrzynkach balkonowych co stare leżały w piwnicy - tylko dziurek dużo zrobiłam. Najważniejsza rzecz Madziu - nie sadź za głęboko - ja to w tym roku przerabiałam. Wydaje się to oczywiste ale nie jest. Masz doniczkę i wiadomo że nie chcesz żeby ją było widać, ale jak za głęboko posadzisz to nie zakwitną. Najładniejsze mi teraz nie zakwitły. Wykopałam wszystko było ze 300 cebul i dopiero się kapłam jak głęboko siedziały. A wykopałam bo chciałam sprawdzić czemu nie wyszły i w ogóle mi się koncepcja zmieniła i będą w innym miejscu :;230 We wrześniu zaś posadzić całe towarzystwo ;:224 Ice Crema miałam z tego sklepu co Ty chciałaś... wyszedł różowy pojedynczy, pusty ;:223

Pozdrawiam serdecznie ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”