Ooo. To nie jest wcale takie proste. Jest kilka metod, nie zawsze dana się sprawdza..
1) Topienie arbuza w wodzie. Rzekomo dojrzały arbuz unosi się na powierzchni
2) Stukanie palcem. Jeśli po zastukaniu w arbuza usłyszysz taki charakterystyczny "dźwięczny" dźwięk, tzn, że już jest okej.
3) Zielone arbuzy jak są dojrzałe to pod sobą (w tym miejscu, na którym arbuz leży) mocno żółtą plamę.
4) Ściskanie owocu. Gdy weźmiesz arbuza pomiędzy ręce i zaczniesz go ściskać (lub będziesz delikatnie napierać na leżącego arbuza na ziemi) i usłyszysz takie "przyjemne dla ucha" chrupnięcie, to znak, że arbuz jest dojrzały. Czasami przy tej metodzie, jeśli arbuz jest dojrzały i ma cienką skórkę, owoc po prostu pęka.
5) Regularne ważenie i mierzenie. Jeśli będziesz prowadziła pomiary i po jakimś czasie zauważysz, że arbuz już nie rośnie, to po min tygodniu arbuz jest dojrzały
Pozdrawiam
