Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe :) - cz.2
To fakt, czarna porzeczka na świeżo nie do przełknięcia, po przerobie to i owszem. Wino przednie z niej wychodzi , piękny kolor, piękny zapach i smak rewelacja. A niedoceniana, powoli wraca do łask/ widzę to po ogrodniczych zakupach.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Jeju, ale mi smaku narobiliście, a Ja już dawno nic takiego nie robiłam.
Jutro wybieram się na bazarek, chyba zakupie produkty na wisnióweczkę
Swego czasu robiłam kukułkówkę itp, ale to wersja słodka,
a mam ochotę na lekką wersje, he he coś na poprawę trawienia
Piszcie piszcie, inspirujcie, bo to idealny sezon
Pozdrawiam Ania
Jutro wybieram się na bazarek, chyba zakupie produkty na wisnióweczkę
Swego czasu robiłam kukułkówkę itp, ale to wersja słodka,
a mam ochotę na lekką wersje, he he coś na poprawę trawienia
Piszcie piszcie, inspirujcie, bo to idealny sezon
Pozdrawiam Ania
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Z trześni jest wspaniała nalewka, z wiśni się nie umywa.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Mam pytanie związane z nalewką wiśniową,o której pisałam wcześniej.Jutro upływa 10 dni jak wiśnie zasypałam cukrem i w przepisie jest ,że właśnie po 10 dniach należy dolać alkohol.Ale jeśli mi zwinniała i dalej fermentuje to czy można już jutro odcedzić i dodać alkohol czy należy czekać ,aż przestanie fermentować??
Pozdrawiam Ewa
- zuzola11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też właśnie nastawiłam wiśnie na nalewké. Myślę, że 10 dni wystarczy teraz zalałabym to akoholem. Ja na 1kg wiśni zasypanych cukrem i odstaniu przez kilka dni wlewam spirytus rozcieńczony z 1 szklanką wody mineralnej i takim zalewam wiśnie i pozostawiam na 2 miesiące po tym czasie przecedzam i do butelki
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 27&start=1" onclick="window.open(this.href);return false;
zuzola11
a jeśli to fermentuje??nie rozsadzi mi butelek??ja na 1,20 wiśni dałam 40 dag cukru i podwójną porcję ale fermentuje...i pachnie winkiem..
a jeśli to fermentuje??nie rozsadzi mi butelek??ja na 1,20 wiśni dałam 40 dag cukru i podwójną porcję ale fermentuje...i pachnie winkiem..
Pozdrawiam Ewa
- zuzola11
- Od: 14 sty 2013, o 10:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja na 1kg wiśni daje 70 dkg cukru. I tak jak pisałam wlewam 0,5 l spirytusu rozcieńczonego z wodą. Nie powinno rozsadzic kiedys też trzymałam dosyć długo wiśnie w syropie z cukru dałam alkohol ale nic się nie działo. Tylko pdodaniu alkoholu nie zakręcam słoika (robię w słoiku a po 2miesiącach dopiero zlewam do butelek) tylko przykrywam słoik szklanym talerzykiem
zuzola11 zapraszam - Moje pierwsze "kroki" na działce
Kasia
Kasia
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli zawarość alko wzrośnie do 18-20 % ,to nic nie ma prawa przeżyć, nawet drożdże.
Czyli jak alkohol zabije fermentację to można do butelek czy trzymać w słoiku te dwa miesiące jak robi zuzola11??
Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zanim zlejesz do butelek ,musi się sklarować.
kaLo
a ile to może potrwać??Jutro będzie 10 dni jak zasypałam wiśnie cukrem i w przepisie jest ,że po tym czasie można połączyć z alkoholem i po przefiltrowaniu do butelek a tu jeszcze trzeba czekać na sklarowanie????
a ile to może potrwać??Jutro będzie 10 dni jak zasypałam wiśnie cukrem i w przepisie jest ,że po tym czasie można połączyć z alkoholem i po przefiltrowaniu do butelek a tu jeszcze trzeba czekać na sklarowanie????
Pozdrawiam Ewa
Ja mam przepis sprawdzony już dwukrotnie,gdzie wiśnie stoją w słoju z cukrem miesiąc czasu i jest ok.Teraz mam w ten sam sposób nastawioną czarną porzeczkę później dodam tylko inne przyprawy.
A ja jednak wolę zasypywać cukrem wiśnie na 2 dni, a potem dodawać alkohol o mocy około70% Część wiśni z pestkami.