Czym nawozić pomidory-cz.2
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Witam
Ostatnio miałem niedobory widoczne na liściach pomidorów i postanowiłem kupić według zaleceń na forum florovit do pelargonii. Chciałbym się jednak dowiedzieć czy podlewać z nim za każdym razem czy tylko co kilka podlań?
Posiadam także substral magiczna siła do pomidorów.
Proszę ocenić czy mogę na przemian stosować oba nawozy czyli florovit i substral i czy cały czas używać je bez przerwy a może robić przerwy podlewając wodą bez żadnego dodatku a nawozy stosować co jakiś czas?
Ostatnio miałem niedobory widoczne na liściach pomidorów i postanowiłem kupić według zaleceń na forum florovit do pelargonii. Chciałbym się jednak dowiedzieć czy podlewać z nim za każdym razem czy tylko co kilka podlań?
Posiadam także substral magiczna siła do pomidorów.
Proszę ocenić czy mogę na przemian stosować oba nawozy czyli florovit i substral i czy cały czas używać je bez przerwy a może robić przerwy podlewając wodą bez żadnego dodatku a nawozy stosować co jakiś czas?
Pozdrawiam Janek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na opakowaniach pewnie zalecają stosować raz na dwa tygodnie. Wątpię czy uprawiasz pomidory na białym piasku, więc powinno to spokojnie wystarczyć. Raz tym, raz tym, powinno być okej. Jeśli masz słabszą glebę to najwyżej weźmiesz mniejsze stężenie nawozu co tydzień. [ekspert ze mnie żaden, więc niech jakiś mistrz się wypowie ]
Jeszcze pytanie czego miałeś niedobory? Najprędzej spodziewałbym się wapnia lub magnezu.
Jeszcze pytanie czego miałeś niedobory? Najprędzej spodziewałbym się wapnia lub magnezu.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja bym zastosował u siebie podczas "głodu" pomidorów, oprysk aby nie zakłócać tego co w gruncie, florovitem do pelargonii w dawce 1.5ml/l ale również ekspertem nie jestem
Oj, za małe stężenie.
Musisz dać 5 ml/l
Musisz dać 5 ml/l
Niestety sól gorzką dostałam dopiero dziś, w naszych aptekach na zamówienieHesia pisze:A ja mam pytanie czym zastąpić siarczan magnezu, którego nie mogę kupić w mojej okolicy.
Zamówię z internetu ale dziś piątek to najprędzej będzie we wtorek i boję się, że to za długo.
Z powodu braku w/w w sobotę zakupiłam dolomit i podsypałam krzaki.
I teraz pytanie, czy oprócz tego zrobić oprysk siarczanem zanim dolomit zacznie działać?
Hesiu
Rozpuszczalność w wodzie węglanu magnezu/ składnik dolomitu/ wynosi 106 mg/l. Zatem musi spaść ok 70 l deszczu na metr kwadratowy aby poziom magnezu w glebie wyniósł tyle, ile potrzeba dla pomidora. Oczywiście nie wiadomo ile go w glebie jest. A może jest go w glebie więcej niż potrzeba ?. Niedobór na roslinie zazwyczaj nie jest wynikiem braku magnezu w glebie lecz nadmiarem potasu i azotu amonowego, albo zbyt dużą wilgotnością gleby.
Jeśli chcesz interwencyjnie dostarczyć magnez pomidorom, to tylko przez oprysk.
Rozpuszczalność w wodzie węglanu magnezu/ składnik dolomitu/ wynosi 106 mg/l. Zatem musi spaść ok 70 l deszczu na metr kwadratowy aby poziom magnezu w glebie wyniósł tyle, ile potrzeba dla pomidora. Oczywiście nie wiadomo ile go w glebie jest. A może jest go w glebie więcej niż potrzeba ?. Niedobór na roslinie zazwyczaj nie jest wynikiem braku magnezu w glebie lecz nadmiarem potasu i azotu amonowego, albo zbyt dużą wilgotnością gleby.
Jeśli chcesz interwencyjnie dostarczyć magnez pomidorom, to tylko przez oprysk.
Dziękuję bardzo forumowicz
Dolomitu nie podsypałam zbyt dużo, obficie podlałam bo deszczu u nas jak na lekarstwo. Mam nadzieję, że nie przedobrzę z wapniem bo w tym roku pomidory pięknie owocują ale dwa lata temu na bawolim miałam suchą zgniliznę.
Dziś zrobię oprysk siarczanem.
Dolomitu nie podsypałam zbyt dużo, obficie podlałam bo deszczu u nas jak na lekarstwo. Mam nadzieję, że nie przedobrzę z wapniem bo w tym roku pomidory pięknie owocują ale dwa lata temu na bawolim miałam suchą zgniliznę.
Dziś zrobię oprysk siarczanem.
Nie wiem czy dobrze wyczytałem, że nie należy nawozić pomidorów jeśli już są owoce zawiązane, bo się odkładają różne azotany itp w owocach ?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
http://www.czwa.odr.net.pl/archiwum_artykul.php?id=283Na szczęście, nie w każdym warzywie azotany występują w stężeniu zagrażającym naszemu zdrowiu. Najwięcej tych związków kumulują: sałata, rzodkiewki, buraki, kalarepa, szpinak, pietruszka, kapusta, czosnek, szczypior. W mniejszym stopniu gromadzone są w marchwi, ogórkach, kalafiorach, selerach i fasoli. W najmniejszych ilościach znajdują się one w pomidorach, papryce, cebuli i ziemniakach.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 29 wrz 2013, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
Wczoraj pryskałam pomidory Magiczną Siła po jakim czasie można zrobić oprysk siarczanem magnezu (dość dużo ostatnio padało), nie chciałabym przedobrzyć.Proszę o poradę doświadczonych ogrodników
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.12
Jednak muszę uzupełnić niedobory magnezu..ciężko u mnie znaleźć siarczanu magnezu
a co dopiero jakieś saletry...
Jeśli chciałbym zamówić to w worach po 25kg..masakra
heh..znalazłem post z 08.2013 i tam tez nie uzyskałem odpowiedzi na te same pytanie:
2..Posiadam 16% MgO w postaci soli.
Jest dobrze rozpuszczalny w wodzie.Kupiłem do stosowania dla iglaków.
Proporcje do oprysku : 200g/10l wody(na opakowaniu)
Podejrzewam ze dla pomidorów jest to za wysokie stężenie.
W jakich proporcjach mam tego użyć jeśli mogole się to do czegoś nadaje
a co dopiero jakieś saletry...
Jeśli chciałbym zamówić to w worach po 25kg..masakra
heh..znalazłem post z 08.2013 i tam tez nie uzyskałem odpowiedzi na te same pytanie:
2..Posiadam 16% MgO w postaci soli.
Jest dobrze rozpuszczalny w wodzie.Kupiłem do stosowania dla iglaków.
Proporcje do oprysku : 200g/10l wody(na opakowaniu)
Podejrzewam ze dla pomidorów jest to za wysokie stężenie.
W jakich proporcjach mam tego użyć jeśli mogole się to do czegoś nadaje
Ordo et pax
Siarczan magnezu możesz kupić za grosze na znanym portalu aukcyjnym w torebkach chyba po 50g albo 100g.
Jak będę z Polsce to na pewno zamowie.
Musze ratowac tym co mam.
Musze ratowac tym co mam.
Ordo et pax