OPRYSKI warzyw. Dyskusje o opryskach -tak czy nie i jak?cz.1
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory- opryski-tak czy nie i jak?
forumowicz jestem świadoma, że nawet przy opryskach coś wyskoczy i nie wpadam w panikę. Ozdobne traktuje chemią, a wcale nie lepiej wyglądają niż warzywa i w przyszłym sezonie na całej działce przechodzę na ekologię
Pozdrawiam Eugenia
Witam moje pierwsze w życiu gruntowe pomidorki pryskane systematycznie co tydzien OW+HB a co drugi HT
rosną bez jednej plamki a cały tydzień padało. Na półce w odwodzie chemia i codzienny przegląd krzaków.
Mam nadzieję, że damy radę.
rosną bez jednej plamki a cały tydzień padało. Na półce w odwodzie chemia i codzienny przegląd krzaków.
pozdrawiam Karina
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Od tygodnia mamy słoneczną - upalną i bezdeszczową pogodę, a mimo to pojawiła mi się na moich krzakach ZZ. Czy do jej powstania mogło przyczynić się to, że moi sąsiedzi podlewają swoje pomidory wodą z węża?
A najgorsze to, że na okres upałów zawiesiłam opryski przeciwko ZZ i cóż, teraz pozostaje mi mieć nadzieję, że uda mi sie zahamować jej rozwój.
A najgorsze to, że na okres upałów zawiesiłam opryski przeciwko ZZ i cóż, teraz pozostaje mi mieć nadzieję, że uda mi sie zahamować jej rozwój.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Jestesmy z tego (mniej wiecej) samego rejonu kraju i u mnie ostatnio byly wieczory, gdzie byla rosa na roslinach. To wystarczajace warunki, zeby sie jakies swinstwo rozwinelo.
-- 16 lip 2014, o 00:00 --
U moich rodzicow na dzialce rosna w pieknym zdrowiu niczym nie pryskane, bo chemii poki co nie chca dawac, a "pomidorowej homeopatii" nie znaja.
-- 16 lip 2014, o 00:00 --
pouder pisze:Witam moje pierwsze w życiu gruntowe pomidorki pryskane systematycznie co tydzien OW+HB a co drugi HT
U moich rodzicow na dzialce rosna w pieknym zdrowiu niczym nie pryskane, bo chemii poki co nie chca dawac, a "pomidorowej homeopatii" nie znaja.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Nie wiem czy pisać, ale u mnie jest podobnie, nie chciałabym zapeszyć.
Ostatni oprysk OW + HB dostały pomidory w gruncie chyba maj-czerwiec.
W sumie to były najbardziej pryskane w fazie rozsady.
Na razie nic złego na nich nie widzę, chociaż rządek ziemniaków wczesnych miał niewielką zarazę.
(Zresztą w tunelu tak samo, ale tam mam problem z szarą, ale nie pryskam tylko oskubuję kwiatki.)
Ostatni oprysk OW + HB dostały pomidory w gruncie chyba maj-czerwiec.
W sumie to były najbardziej pryskane w fazie rozsady.
Na razie nic złego na nich nie widzę, chociaż rządek ziemniaków wczesnych miał niewielką zarazę.
(Zresztą w tunelu tak samo, ale tam mam problem z szarą, ale nie pryskam tylko oskubuję kwiatki.)
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Tak jak obserwuję u siebie i w okolicy ZZ po atatku na początku czerwca przystopowała, co mnie bardzo zdziwiło i ucieszyło. Niestety może to być cisza przed burzą. W zeszłym roku zaatakowała z wielką siłą na początku września - i prysnął mit, że zaraza w późniejszych okresach wegetacyjnych jest mniej groźna.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Tak, może to być cisza przed burzą.
Szczególnie, że zaczęły pojawiać się w większej ilości grzyby w lesie.
Do tej pory właściwie ich nie było.
Szczególnie, że zaczęły pojawiać się w większej ilości grzyby w lesie.
Do tej pory właściwie ich nie było.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
U mnie niestety opryski są (2x chemia i OW/HT). Wilgoć w tym roku jest straszna (pomidory na wysokości 30-35 cm mają zaczątki korzeni przybyszowych - chyba tak się to nazywa - a nie podlewam ich nawet). Dobrze, że teraz jest ciepło, bo jak jeszcze były noce poniżej 10 stopni...
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Miałam tak samo, ucieszona pod koniec sierpnia, że ZZ nie ma, opryski MW odstawiłam i we wrześniu dużo pomidorów poooszło do śmietnika, niestetyABan pisze:Tak jak obserwuję u siebie i w okolicy ZZ po atatku na początku czerwca przystopowała, co mnie bardzo zdziwiło i ucieszyło. Niestety może to być cisza przed burzą. W zeszłym roku zaatakowała z wielką siłą na początku września - i prysnął mit, że zaraza w późniejszych okresach wegetacyjnych jest mniej groźna.
Pozdrawiam Eugenia
Witam
Chciałbym się dowiedzieć jaką karencję ma Gwarant 500 SC. Na moim opakowaniu pisze że na pomidory i ogórki 3 dni. Sąsiadka przyszła i pokazała mi swoją ulotkę i tam pisało że 1 dzień. Następna różnica to ilość oprysków w sezonie, u mnie max 2 x u niej nawet co tydzień. Jak to jest do licha ?
Chciałbym się dowiedzieć jaką karencję ma Gwarant 500 SC. Na moim opakowaniu pisze że na pomidory i ogórki 3 dni. Sąsiadka przyszła i pokazała mi swoją ulotkę i tam pisało że 1 dzień. Następna różnica to ilość oprysków w sezonie, u mnie max 2 x u niej nawet co tydzień. Jak to jest do licha ?
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
W sezonie jednym preparatem wykonujemy 2-3 opryski maksymalnie (czas pomiędzy nimi to 7-14 dni). Osobiście wolę preparaty zmieniać, by 2xpod rząd tym samym nie zrobić.
Okres karencji (z etykiety producenta):
ogórek(w gruncie i pod osłonami) ,pomidor(w gruncie i pod osłonami), ziemniak -1 dzień
Okres karencji (z etykiety producenta):
ogórek(w gruncie i pod osłonami) ,pomidor(w gruncie i pod osłonami), ziemniak -1 dzień
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Drogi zb_szek_-u ,w odróżnieniu od Ciebie mamy Gwaranta w butelce,a nie w komputerze, i na załączonej etykiecie rzeczywiście jest podana karencja dla ogórka i pomidora 1 dzień.Inna sprawa,czy to nie pomyłka,ale taka wpadka chyba nie jest możliwa.
Tutaj jest ulotka ,gdzie rejestracja dotyczy tylko pszenicy,o pomidorach i innych roślinach jeszcze nie było mowy http://www.arysta.pl/srodki-zboze-gwarant.html
A tu rozszerzona,ale już bez pszenicy,ale za to z łubinem: http://www.arysta.pl/srodki-inne-gwarant.html
Każdy może znaleźć coś ,co mu pasuje do obrazka,pozdrawiam
Tutaj jest ulotka ,gdzie rejestracja dotyczy tylko pszenicy,o pomidorach i innych roślinach jeszcze nie było mowy http://www.arysta.pl/srodki-zboze-gwarant.html
A tu rozszerzona,ale już bez pszenicy,ale za to z łubinem: http://www.arysta.pl/srodki-inne-gwarant.html
Każdy może znaleźć coś ,co mu pasuje do obrazka,pozdrawiam