OPRYSKI warzyw. Dyskusje o opryskach -tak czy nie i jak?cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory- opryski-tak czy nie i jak?

Post »

forumowicz jestem świadoma, że nawet przy opryskach coś wyskoczy i nie wpadam w panikę. Ozdobne traktuje chemią, a wcale nie lepiej wyglądają niż warzywa i w przyszłym sezonie na całej działce przechodzę na ekologię :)
Pozdrawiam Eugenia
pouder
200p
200p
Od: 21 sty 2013, o 20:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam moje pierwsze w życiu gruntowe pomidorki pryskane systematycznie co tydzien OW+HB a co drugi HT
rosną bez jednej plamki a cały tydzień padało. Na półce w odwodzie chemia i codzienny przegląd krzaków.
Mam nadzieję, że damy radę.
pozdrawiam Karina
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Od tygodnia mamy słoneczną - upalną i bezdeszczową pogodę, a mimo to pojawiła mi się na moich krzakach ZZ. Czy do jej powstania mogło przyczynić się to, że moi sąsiedzi podlewają swoje pomidory wodą z węża?

A najgorsze to, że na okres upałów zawiesiłam opryski przeciwko ZZ i cóż, teraz pozostaje mi mieć nadzieję, że uda mi sie zahamować jej rozwój.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

Jestesmy z tego (mniej wiecej) samego rejonu kraju i u mnie ostatnio byly wieczory, gdzie byla rosa na roslinach. To wystarczajace warunki, zeby sie jakies swinstwo rozwinelo.

-- 16 lip 2014, o 00:00 --
pouder pisze:Witam moje pierwsze w życiu gruntowe pomidorki pryskane systematycznie co tydzien OW+HB a co drugi HT
rosną bez jednej plamki a cały tydzień padało. Na półce w odwodzie chemia i codzienny przegląd krzaków.
Mam nadzieję, że damy radę.

U moich rodzicow na dzialce rosna w pieknym zdrowiu niczym nie pryskane, bo chemii poki co nie chca dawac, a "pomidorowej homeopatii" nie znaja. :D
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Nie wiem czy pisać, ale u mnie jest podobnie, nie chciałabym zapeszyć.

Ostatni oprysk OW + HB dostały pomidory w gruncie chyba maj-czerwiec.
W sumie to były najbardziej pryskane w fazie rozsady.
Na razie nic złego na nich nie widzę, chociaż rządek ziemniaków wczesnych miał niewielką zarazę.

(Zresztą w tunelu tak samo, ale tam mam problem z szarą, ale nie pryskam tylko oskubuję kwiatki.)
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Tak jak obserwuję u siebie i w okolicy ZZ po atatku na początku czerwca przystopowała, co mnie bardzo zdziwiło i ucieszyło. Niestety może to być cisza przed burzą. W zeszłym roku zaatakowała z wielką siłą na początku września - i prysnął mit, że zaraza w późniejszych okresach wegetacyjnych jest mniej groźna.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Tak, może to być cisza przed burzą.
Szczególnie, że zaczęły pojawiać się w większej ilości grzyby w lesie.
Do tej pory właściwie ich nie było.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

U mnie niestety opryski są (2x chemia i OW/HT). Wilgoć w tym roku jest straszna (pomidory na wysokości 30-35 cm mają zaczątki korzeni przybyszowych - chyba tak się to nazywa - a nie podlewam ich nawet). Dobrze, że teraz jest ciepło, bo jak jeszcze były noce poniżej 10 stopni...
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

ABan pisze:Tak jak obserwuję u siebie i w okolicy ZZ po atatku na początku czerwca przystopowała, co mnie bardzo zdziwiło i ucieszyło. Niestety może to być cisza przed burzą. W zeszłym roku zaatakowała z wielką siłą na początku września - i prysnął mit, że zaraza w późniejszych okresach wegetacyjnych jest mniej groźna.
Miałam tak samo, ucieszona pod koniec sierpnia, że ZZ nie ma, opryski MW odstawiłam i we wrześniu dużo pomidorów poooszło do śmietnika, niestety :oops:
Pozdrawiam Eugenia
zb_szek_
50p
50p
Od: 20 cze 2013, o 11:50

Post »

Witam
Chciałbym się dowiedzieć jaką karencję ma Gwarant 500 SC. Na moim opakowaniu pisze że na pomidory i ogórki 3 dni. Sąsiadka przyszła i pokazała mi swoją ulotkę i tam pisało że 1 dzień. Następna różnica to ilość oprysków w sezonie, u mnie max 2 x u niej nawet co tydzień. Jak to jest do licha ?
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

W sezonie jednym preparatem wykonujemy 2-3 opryski maksymalnie (czas pomiędzy nimi to 7-14 dni). Osobiście wolę preparaty zmieniać, by 2xpod rząd tym samym nie zrobić.
Okres karencji (z etykiety producenta):
ogórek(w gruncie i pod osłonami) ,pomidor(w gruncie i pod osłonami), ziemniak -1 dzień
zb_szek_
50p
50p
Od: 20 cze 2013, o 11:50

Post »

kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Drogi zb_szek_-u ,w odróżnieniu od Ciebie mamy Gwaranta w butelce,a nie w komputerze, i na załączonej etykiecie rzeczywiście jest podana karencja dla ogórka i pomidora 1 dzień.Inna sprawa,czy to nie pomyłka,ale taka wpadka chyba nie jest możliwa.:wit
Tutaj jest ulotka ,gdzie rejestracja dotyczy tylko pszenicy,o pomidorach i innych roślinach jeszcze nie było mowy http://www.arysta.pl/srodki-zboze-gwarant.html
A tu rozszerzona,ale już bez pszenicy,ale za to z łubinem: http://www.arysta.pl/srodki-inne-gwarant.html
Każdy może znaleźć coś ,co mu pasuje do obrazka,pozdrawiam ;:108
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”