Hosty - problemy i kłopoty
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hosty - problemy i kłopoty
Dzięki Andrzeju Nożyki jednorazowe i rękawiczki dla każdej hostki osobne. pamiętam o Waszych zaleceniach
Chyba trafiłem dobrze.Nie wiedziałem o tej chorobie host,więc teraz jestem mocno wystraszony
Podejrzewam na tej hoście,ale to może być też poparzenie,gdyż ostatnio było nawet 40oC
Ta stała w zbyt dużym słońcu,ciemniejsze brzegi są naturalne.Co do reszty to nie mam pewności.
Podejrzewam na tej hoście,ale to może być też poparzenie,gdyż ostatnio było nawet 40oC
Ta stała w zbyt dużym słońcu,ciemniejsze brzegi są naturalne.Co do reszty to nie mam pewności.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Mnie zaniepokoiły zaznaczone zmiany na liściu, gdzie wyraźnie widać przebarwienia wzdłóż nerwów. Inne zmiany nie są jakby jednoznaczne, dlatego trudno zawyrokować o chorobie.
Na innych zdjęciach widać według mnie jedynie zmiany spowodowane wysuszeniem liści od wysokiej temperatury.
Na innych zdjęciach widać według mnie jedynie zmiany spowodowane wysuszeniem liści od wysokiej temperatury.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- iwek
- Od: 8 cze 2014, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam serdecznie ,nie mam praktyki w hodowli host ,ale zauważyłam u moich znajomych że na ich kwitnących hostach wyskakują dziury.Rosną w miejscu dosyć słonecznym.
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
Wyskakują dziury tzn?
Czy masz na myśli dziury na liściach?
Hosty są bardzo lubiane przez ślimaki a ostatnio sporo wody spadło z nieba
Czy masz na myśli dziury na liściach?
Hosty są bardzo lubiane przez ślimaki a ostatnio sporo wody spadło z nieba
Pozdrawiam. Ewa
Ja przez opieńkę straciłam już trzy tujepaco pisze:Jeśli podłoże jest pokryte korą i w podłożu również jest kora (skrawki drzewa, drewna) to po tych ścinkach opieńka dotrze do host i opanuje cały system korzeniowy.
Opieńka niestety jest również groźna dla host, a walka z tym grzybem jest bardzo trudna:
Czy te grzybki co pokazujesz na zdjęciu też są groźne dla host?
w tym roku brzegu hostowiska miałam smardze
Pozdrawiam. Ewa
- iwek
Tak mam na myśli dziury na liściach host,jest to teren gdzie nie ma ślimaków.Hosty obsypane korą
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- Ave
Choroby grzybowe, lub gradobicie (albo bardzo silny deszcz) i nadmierne nasłonecznienie powodują początkowo przebarwienia na liściach, potem brązowienie , a następnie w liściu, w tym miejscu robi się dziura...
- iwek
No faktycznie dziury w liściach host mogą być spowodowane silnym deszczem a potem promieniami słonecznymi,gdyż u nas na przemian mocny deszcz lub piekące słońce .Co radzicie zrobić obciąć je do zera czy niech uschną same?
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Moje kwiatki
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Smardze są nieszkodliwe i bardzo cenne - u mnie były jedynie przez dwa sezony i zanikły (prawdopodobnie rosną na świezej korze.mewa pisze: Czy te grzybki co pokazujesz na zdjęciu też są groźne dla host?
w tym roku brzegu hostowiska miałam smardze
Przez grzybnie miałem opanowany cały system korzeniowy kilku host i dużo czasu zajęło mi wyczyszczenie ogromnych kęp (łącznie z użyciem myjki ciśnieniowej), później preparaty grzybobujcze i....chyba jest dobrze. Wymiana całego podłoża i jak na razie nie zauważyłem pojawienia się grzybków.
Tak wyglądał już czyściutki system korzeniowy.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- Ave
O rany... ale robota w ubiegłym roku przytargałam na hostowisko chyba to badziewie (opieńkowe) z korą bo znalazłam parę szt... wywaliłam razem z częścią ziemi... ale chyba trzeba będzie hostki wykopać i posprawdzać... a jakiej chemii użyłeś Andrzeju do "odgrzybiania" ? i jak wyglada ta grzybnia ? widac ją od razu w korzeniach ?
dziękuję za pomoc Teraz już nie tak gorąco,będę mocniej podlewać,zobaczy się później.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Szukałem zdjęć grzybni, ale nie są zbyt "ostre" i nie nadają się do emisji. Wyglądało to jak biała maź-pajęczyna pokrywająca kawałki kory i opleciona wokół korzeni, z niej wyrastały grzyby. Zastosowałem po oczyszczeniu topsin (choć nie jest to preparat zwalczający grzyby kapeluszowe) i roztwór siarczanu miedzi.Ave pisze:a jakiej chemii użyłeś Andrzeju do "odgrzybiania" ? i jak wyglada ta grzybnia ? widac ją od razu w korzeniach ?
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,