Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiosenna odsłona leśnego rancza nad wodą.

Post »

Zaintrygował mnie Tawoja lawenda. Raz,że mi umknął moment sadzenia a dwa,że nie przypominam sobie zdjęć. Powiedz mi czy znasz nazwę odmian jakie masz. Moja wymarzła po tej pamiętnej zimie ale mogło być też tak,że kupiłam jednoroczną. Dwa dni temu sąsiadka dała mi bukiecik do ususzenia. Pachnie cudnie. Muszę kupić chociaż jedną sadzonkę ale boję się znowu trafić na jednoroczną. Twoja lawenda zimowała u Ciebie? Pokażesz mi tę białą?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Odmiany lawendy zeszłorocznej niestety nie znam. Zimę przetrwała. Ładnie się rozrosła a potem... a potem nie wiem co się z nią stało i na chyba 6 roślin zostały może dwie ze skalniaka. Ta która rośnie przy donicy ładnie się trzyma. Tegoroczne lawendy to fioletowa Hidcote Blue Strain i biała Edelweiss. Moje lawendy to małe roślinki. Nie wyglądają tak bardzo okazale. Choć zeszłoroczne lawendy przy doniczce są już niezłe.
Lepszych zdjęć niestety na dzień dzisiejszy nie mam. Na zdjęciach jeszcze nie rozwinęła w pełni kwiatków.
Obrazek
Obrazek
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na wiosnę kupiłam taką lichą sadzonkę w szkółce a ona tak się mi rozrosła chyba z pięć razy większa jest niż była. Dziwne, że ci się te lawendy zmarnowały bez żadnej przyczyny.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakaś przyczyna musiała być. Wiem, że się pięknie rozrastają. Dlatego gdy miałam do wyboru piękne sadzonki za ponad 10 zł a te za chyba 4 czy 5 to wybrałam te. Jak mają urosnąć to urosną.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Sprawdź jeszcze obok krzaczków czy nie ma dziur po gryzoniach, może korzenie nornice podgryzły...pędraki też mogą szkody narobić ;:108
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma ani dziur ani nic. Wyglądają jakby wyschły całe. Ale przecież one lubią suszę. Poza tym nie sądzę że brak wody było przyczyną, bo w miarę były podlewane. Nie zalewane bo tego wiem, że nie lubią.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Madziu a w jakiej ziemi rośnie twoja lawenda?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Madziula kupiłaś jeżówki? ;:183 ;:183 ;:183 ;:183 ;:183
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może to też zależy od odmiany? jak się szybko rozrastają?
Ja tak samo jak miałam do wyboru w szkółce lawendę za 25 zł :shock: to wzięłam zdechlaka za 4,50 ale tak się wykurowała że jestem pełan podziwu dla niej :heja
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś ziemia kwaśna zredukowana ziemią ogrodową.
Aneczko jeszcze nie kupiłam. Ale na pewno kupię :) A miało być już nic.. już w przyszłym sezonie.. no ale te jeżówki.. no muszą być jeszcze w tym :)
Anitko liczę że moje rozmnażanie lawendy skończy się sukcesem i będę jej miała więcej :) Ale jak już wspomniałam wcześniej, na skalniak nie pójdzie. Muszę tam wiosną wymyślić coś innego.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Madziu, w szklarni puszcza się pomidory do 7 grona a kolejne uszczykuje, w gruncie wystarczy do 5 grona, bo pozostałe i tak się nie wykształcą.Uszczykuje się też pasierby wyrastające z kątów liści. Wystarczy puścić każdy na 1 lub 2 pędy, żeby zbytnio nie zagęszczać. Inna sprawa jest z niskimi samokończącymi, takimi jak np. Koralik.Tych się w ogóle nie obskubuje, one idą na szerokość. Dobrze jest je obwiązać na kilku paliczkach wbitych wokoło, żeby się nie rozłamywały. ;:108
Piękne gatunki powojników zamówiłaś, mam ten ostatni a na pozostałe poluję. ;:215
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uwielbiam zapach lawendy, więc w przyszłym roku musi się znaleźc na działce, widzę u Ciebie też zastosowanie kory ;:215
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Właśnie... a propo kory... lawenda lubi ziemię wapienną. Może więc ta kora dobiła Twoje sztuki?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”