Winorośle i winogrona cz. 4
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Winorośle i winogrona cz. 4
Na mnie te liście robią wrażenie ogólnie niedożywionej winorośli.
Bardziej jakby brakowało azotu i magnezu.
Chloroza żelazowa raczej na liściach szczytowych występuje.
Najlepiej zrób zdjęcie całego krzaka.
Chloroza żelazowa raczej na liściach szczytowych występuje.
Najlepiej zrób zdjęcie całego krzaka.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ogólne niedożywienie raczej wykluczam, bo przecież był stosowany we właściwym terminie Biopon do winorośli. Jeżeli to jasna odmiana to brak magnezu jest prawdopodobny. Jeżeli ciemna to raczej jeszcze coś innego. Jeżeli krzewy wypuszczają nowe zielone liście i skala zjawiska nie ma charakteru masowego to specjalnie bym się nie przejmował.jokaer pisze:Na mnie te liście robią wrażenie ogólnie niedożywionej winorośli.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
Ciekawe te liście,może to jakiś wirus
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Kapitan napisał
Nie wiadomo w ogóle jaka jest ziemia i co jej faktycznie potrzeba.
Ale jeśli wierzchołki są w porządku, zdrowe, lśniące i prawidłowo wybarwione
to faktycznie nie ma się co za bardzo przejmować.
Mogła też winorośl zostać podgryziona.
Przestałam ufać tym specjalistycznym nawozom.Ogólne niedożywienie raczej wykluczam, bo przecież był stosowany we właściwym terminie Biopon do winorośli.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A może dobrze by było prowadzić winorośl Astvitem?jokaer pisze:Kapitan napisałPrzestałam ufać tym specjalistycznym nawozom.Ogólne niedożywienie raczej wykluczam, bo przecież był stosowany we właściwym terminie Biopon do winorośli.
Pozdrawiam. Ania
Witajcie
Dziękuję za odpowiedzi, dziś mnie oświeciło i mam podejrzenie co może być przyczyną tych dziwnych liści i pleśni na gronie po środku krzaka Przez moje codzienne prawie podlewanie pelargonii, która rośnie w skrzynce nad winogronem i z dziur ze skrzynki leci woda na liście jak podlewam, ta woda jest z nawozem NPK 16+8+22. Mogło to zaszkodzić??? Czy się mylę? Przestawiłam skrzynkę na drugą stronę balkonu
Co zastosować, żeby zlikwidować taki nalot na gronach? Czy je najlepiej usunać?
Dziękuję za odpowiedzi, dziś mnie oświeciło i mam podejrzenie co może być przyczyną tych dziwnych liści i pleśni na gronie po środku krzaka Przez moje codzienne prawie podlewanie pelargonii, która rośnie w skrzynce nad winogronem i z dziur ze skrzynki leci woda na liście jak podlewam, ta woda jest z nawozem NPK 16+8+22. Mogło to zaszkodzić??? Czy się mylę? Przestawiłam skrzynkę na drugą stronę balkonu
Co zastosować, żeby zlikwidować taki nalot na gronach? Czy je najlepiej usunać?
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
Te grona to pleśn. Usuń je jak najszybciej. To bardzo szkodliwe dla zdrowia.
Pozdrawiam. Ania
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
To nie pleśń - to dość mocno zaawansowana infekcja mączniakiem prawdziwym. Jak najszybciej oprysk kwaśnym węglanem potasu ( jeżeli nie ma to zwykłą sodą spożywczą) w stężeniu 0,5 - do 1%. Może się uda uratować. Na drugi dzień oprysk siarkolem 0,3 % i do końca sezonu profilaktyka przed prawdziwym bo zniszczy i liście - jeżeli odmiana podatna.
- kapitan
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Kontakt:
Obawiam się, że stan zaawansowania infekcji MP jest zbyt duży, by coś uratować. Po oprysku na jagodach i szypułkach pozostanie martwa czarna, śmierdząca grzybnia, która wrosła w skórkę. W miejscach gdzie jest grzybnia jagody będą miały utrudniony rozrost i zaczną pękać i gnić. Sumując, mniej porażone grona można próbować ratować, natomiast takie jak na zdjęciach są do wycięcia.Oprysk węglanem potasowym lub sodą musi być bardzo dokładny, bo działa tylko kontaktowo.
@msk83/ Tak, to może być przyczyną. Przypomniałem sobie, że kiedyś widziałem takie liście u znajomego na krzewie rosnącym bezpośrednio pod okapem dachu bez rynny.
@msk83/ Tak, to może być przyczyną. Przypomniałem sobie, że kiedyś widziałem takie liście u znajomego na krzewie rosnącym bezpośrednio pod okapem dachu bez rynny.
Piotr
Pytanie o winogrona
Kilka/kilkanaście lat temu ojciec posadził w moim ogródku przy płocie winorośle (różne odmiany - sprowadzał, ale nie wiem skąd). Przez kilka lat je prowadził, ale potem zachorował i je zapuściłam. Brat kiedyś mi je podciął i kazał mi je przycinać, ale z tym było różnie - mało czasu, wiedzy, więc przycinałam je jak już wychodziły mi za płot do sąsiada. Ze zbiorem też było różnie - czasem nie zostały zebrane. W ub i w tym roku późno wypuściły pędy, które teraz mocno się rozrosły. Dopiero zaczynają się pojawiać małe kuleczki i nie wiem co z tym zrobić. Czy mam je wszystkie wykopać, czy próbować ratować? Proszę o radę.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Witaj na forum!
Kuleczki- znaczy owoce? Nie powinny być takie malutkie...!
To szeroki temat; trochę zacznij czytać, wszystkie zasady cięcia bazują na jednej- wycinamy stare pędy, zostawiamy młode. Teraz młode(zielone latorośle) przycinamy nad 10-14 liściem nad gronem. Te bez owoców mozna wyciąć całe, a zostawić tylko 2-4 możliwie blisko korzenia. To tak w pigułce; jeśli niejasno to pytaj.
Kuleczki- znaczy owoce? Nie powinny być takie malutkie...!
To szeroki temat; trochę zacznij czytać, wszystkie zasady cięcia bazują na jednej- wycinamy stare pędy, zostawiamy młode. Teraz młode(zielone latorośle) przycinamy nad 10-14 liściem nad gronem. Te bez owoców mozna wyciąć całe, a zostawić tylko 2-4 możliwie blisko korzenia. To tak w pigułce; jeśli niejasno to pytaj.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
Dzięki za informacje. Bardzo rzeczowo, na dzień dzisiejszy mi wystarczy, a potem postaram się trochę dokształcić.