Jagoda kamczacka cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jagoda kamczacka cz. 2

Post »

Space99 pisze:A próbowałeś potrzymać je dłużej na krzewie? One nie dojrzewają w tym samym terminie i u mnie dopiero jak jedna odmiana nabrała aromatu zaczeła spadać.

ttrudno walczyc z łakomstwem, ale jak dopiszą zbiory to faktyczne - spróbuję zaczekać.

Zdania zaczynamy wielką literą- moderator jokaer.
MichalCe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2014, o 08:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Forumowiczów,

Czy ktoś w temacie zajmuje się uprawą Jagody Kamczackiej na skalę przemysłową?

Pozdrawiam,
boggi
500p
500p
Od: 8 maja 2013, o 23:39

Post »

Witajcie. Nie wiem dlaczego ale moja jagoda stoi w miejscu, posadziłem 3 sadzonki w marcu, jedna puściła 3 pędy od ziemi i te urosły około 20 cm każdy. Na dwóch pozostałych sadzonkach praktycznie po kilka centymetrów przyrosło.
Gleba jaką mam na działce to ziemia klasy piątej.
Niczym nie nawoziłem, winogrono na przykład rośnie pięknie inne krzewy też a jagoda nie :(
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

MichalCe pisze:Witam Forumowiczów,
Czy ktoś w temacie zajmuje się uprawą Jagody Kamczackiej na skalę przemysłową?
Tak
http://www.sadownictwo.com.pl/20645__Ja ... echaniczny
boggi pisze:Nie wiem, dlaczego ale moja jagoda stoi w miejscu, posadziłem 3 sadzonki w marcu, jedna puściła 3 pędy od ziemi i te urosły około 20 cm każdy. Na dwóch pozostałych sadzonkach praktycznie po kilka centymetrów przyrosło. Gleba jaką mam na działce to ziemia klasy piątej. Niczym nie nawoziłem, winogrono na przykład rośnie pięknie inne krzewy też a jagoda nie :(
Ja dosadziłam w tym roku 3 krzewy, dwa rozwijają się normalnie, trzecia ani drgnie, chociaż listki są zielone i nie widać żadnych oznak chorób. Przypuszczam, że w trakcie sadzenia mógł zostać uszkodzony system korzeniowy i musi się zregenerować. Nawóz może pomóc. U mnie dobrze działa krowieniec. W tamtym roku miałam podobne problemy z posadzonym wiosną drzewkiem śliwy. Przyrosty prawie żadne w porównaniu z innymi drzewkami posadzonymi w tym samym terminie, dopiero pod koniec maja, gdy rozpoczęłam podlewanie rozwodnionymi krowimi kupami z łąki, drzewko przebudziło się i pędy zaczęły rosnąć jak szalone.
Możesz też późną jesienią albo wczesną wiosną podsypać krzewy obornikiem. Poza tym dbaj, by nie miała zbyt sucho.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MichalCe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

corazonbianco dzięki za podpowiedź, ale Pana Tomasza znalazłem już wcześniej. Chciałem kupić u Niego sadzonki, ale niestety wyprzedany jest do 2015...
Niestety podobno ciężko znaleźć jest sadzonki konkretnej odmiany. Ja szukam "Wojtka" oraz "44".Niestety sprzedawcy często oszukują i pod nazwą odmiany sprzedają zupełnie inną...
Forumowicze, macie może pewne(sprawdzone szkółki) gdzie można byłoby kupić ok. 2000 tys sadzonek?
Wymóg skupowania jagody kamczackiej jest również taki, że musi ona osiągnąć poziom 12 brix'ów. Jestem bardzo ciekawy w jaki sposób ingerować w poziom cukru w owocu. Czy chodzi tu o nawadnianie, stosowanie nawozów itp. Jeżeli ktoś ma taką wiedzę i chciałby się podzielić będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam,
MrPomO
200p
200p
Od: 20 paź 2013, o 17:24

Post »

MichalCe radze Ci posadź ok 500 szt i zobacz jak to będzie się zachowywać niby uprawa łatwa a są problemy zobacz stronę wcześniej co się zrobiło z moimi sadzonkami :/ bo 2 tys szt posadzić to nie problem :) co do sprzedawcy jagody to prawda oszukują mi się trafiło parę sadzonek czegoś :) na razie to coś kwitnie i tyle hehe. Ale tu mnie zaskoczyłeś z tymi wymogami pierwszy raz słysze.

Pozdrawiam
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42

Post »

Czy chodzi tu o nawadnianie, stosowanie nawozów itp. Jeżeli ktoś ma taką wiedzę i chciałby się podzielić będę wdzięczny za pomoc
Gleba za kwaśna to będzie źle. Za dużo azotu to będzie źle. Za mokro, za sucho to będzie źle. Za mało słońca, też będzie źle. Optimum - oj tu trzeba samemu znaleźć. To nie przepis na zacier.
MichalCe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Macie rację...Najlepiej będzie kupić mniejszą ilość sztuk i trzymać się podstawowych zasad uprawy.Zobaczymy co z tego będzie.Dzięki za pomoc

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Zawartość cukrów w owocach jest związana z odmianą. Warunki uprawy też w pewnym zakresie mają na to wpływ. Pełne nasłonecznienie, rozwaga z nawożeniem azotowym i optymalne nawadnianie, też będą pomocne.
Z moich obserwacji, widzę pewną zależność od kształtu liści na krzewie. Te o szerokich liściach mają słodsze owoce od tych o wąskich. Opóźnienie zbioru też jest korzystne (do pewnego czasu i jak się nie osypuje).
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

To znaczy pełne słońce to nie/ oczywiscie punkt widzenia zależny od punktu siedzenia :lol: / ale półcień. Lepiej wpływa na samą ,, żywotność '' krzaka w sezonie.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś zebrałem ostatnie owoce z odmiany Wojtek. Same pospadały, są dobrze słodkie.
JonDzon
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 cze 2014, o 22:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to ładnie Ci te jagody wydłużyły czas owocowania. Ja mam 3 atuty 2 duety i 2 wojtki ale wszystkie zakończyly się na początku czerwca. Choć zauważyłem, że wojtek kwitnie kolejny raz, nie ma dużo kwiat?w ale po kilkanaście na krzaczkach się znajdzie, na jednym nawet juz kilka jag?dek powoli zaczyna się lekko przebarwiać. Sam jestem ciekaw co z tego będzie...
Pozdrawiam, Damian.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do jesieni jeszcze będą owce. U mnie jak przejdą upały to pewnie znowu zakwitną.
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 08:30

Post »

A ten pan, Marek Burmistrz? http://www.agrofama.pl/sadownictwo/jago ... 26834.html
Przyznam, że kiedyś chciałabym po jednej z każdej odmiany zakupić do ogródka bo nie mogę się zdecydować na jedną ;)
MrPomO
200p
200p
Od: 20 paź 2013, o 17:24

Post »

Kupowałem kiedyś sadzonki u Pana Marka bardzo sympatyczny człowiek :)
Jakie odmiany polecacie wczesne ???
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”