MichalCe pisze:Witam Forumowiczów,
Czy ktoś w temacie zajmuje się uprawą Jagody Kamczackiej na skalę przemysłową?
Tak
http://www.sadownictwo.com.pl/20645__Ja ... echaniczny
boggi pisze:Nie wiem, dlaczego ale moja jagoda stoi w miejscu, posadziłem 3 sadzonki w marcu, jedna puściła 3 pędy od ziemi i te urosły około 20 cm każdy. Na dwóch pozostałych sadzonkach praktycznie po kilka centymetrów przyrosło. Gleba jaką mam na działce to ziemia klasy piątej. Niczym nie nawoziłem, winogrono na przykład rośnie pięknie inne krzewy też a jagoda nie

Ja dosadziłam w tym roku 3 krzewy, dwa rozwijają się normalnie, trzecia ani drgnie, chociaż listki są zielone i nie widać żadnych oznak chorób. Przypuszczam, że w trakcie sadzenia mógł zostać uszkodzony system korzeniowy i musi się zregenerować. Nawóz może pomóc. U mnie dobrze działa krowieniec. W tamtym roku miałam podobne problemy z posadzonym wiosną drzewkiem śliwy. Przyrosty prawie żadne w porównaniu z innymi drzewkami posadzonymi w tym samym terminie, dopiero pod koniec maja, gdy rozpoczęłam podlewanie rozwodnionymi krowimi kupami z łąki, drzewko przebudziło się i pędy zaczęły rosnąć jak szalone.
Możesz też późną jesienią albo wczesną wiosną podsypać krzewy obornikiem. Poza tym dbaj, by nie miała zbyt sucho.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.