Aprilkowy las cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 5

Post »

:wit

Wpadam po dłuższej 'technicznej' przerwie i oczy ze zdumienia przecieram, jak wypiękniał i dojrzał Twój ogród ;:138
Zmienił się, ale przede wszystkim nabrał charakteru ! Jakiegoś swoistego czaru, który dzięki doskonale dobranym roślinom emanuje z każdego zakątka :D Jolu stworzyłaś wspaniały, ciekawy ogród, który otoczony lasem urzeka tajemniczą magią, zaskakując rabatami pełnymi róż i lilii - bajka :heja

Pozdrawiam serdecznie ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jolu Twoja
Alionushka faktycznie taka bardziej fioletowa, myślę, że zależy odcień koloru od pH podłoża.
Cudny leśny ogród, pięknie pomyślany. ;:138 Trawę Red Baron wspaniale wyeksponowałaś, jednak większa ilość roślin jednaj odmiany robi wrażenie.
Zastanawia mnie ta Brachytricha (pierwsze słyszę taką nazwę), czy ona nie jest ekspansywna? Zupełnie spartinę przypomina, którą właśnie wykopałam. :)
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja swoja klosowke wyeksportowalam na tereny nieużytków właśnie za jej ekspansywnosc. Mimo, że prowadziłam ją w 15 l podziurawionym wiadrze rozchodziła się dalej.
Z tego samego powodu red barony też posadzilam w pojemnikach, ale one okazały się mało ekspansywne i już rosną w samym gruncie i dobrze się krzewia.
A tulacz u nas tak się nazywa, bo podobno jak się go raz do oporu przyniesie to się tula po całym terenie. Że niby też ekspansywne... ale powiem Ci że pierwszy przeze mnie sposadzony zginął marnie. Prowadziłam kolejny tak jak i Ty czekając na rozmnażanie i fajny widok.
;:196 o
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ tu pięknie! długo nie zaglądałam. przepiękne rabaty różano-liliowe, dokładnie takie jak lubię, różowo-białe. jednak lilie to jest to, ja dopiero z liliami próbuję. i hortensje - tez moje ulubione, szczególnie Limelight.
wyobrażam sobie, jak pięknie musi być u ciebie wcześnie rano, gdy słońce prześwituje przez sosny.....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Niczego sobie trawy/trawki ;:333 ,a lilie obok wielkich drzew ;:oj jakim cudem???to Szokujący widok ;:oj
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu wspaniałe widoki leśno-kwiatowe. Efekt powalający, Firletkę Białą chyba pierwszy raz u Ciebie widzę, zbierz proszę nasionka ;:196 , mam tę w kolorze magenta i fajnie się sama sieje, więc gdyby ta się tak samo zachowywała, to rada byłabym niesłychanie.
Trawy świetnie wkomponowałaś i powiem szczerze, że podobają mi się bardzo. U mnie z braku materiału szkółkarskiego wykorzystałam zwykłą kostrzewę siną na obwódkę różanki i powiem nieskromnie- wygląda fajnie. Gdybyś chciała to służę sadzonkami, idealna na suche ziemie
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu ależ cudną kolekcję traw nazbierałaś ..... bajecznie wyglądają wśród wysokich sosen , pomiędzy pięknymi barwnymi kwiatami . Lilie oczywiście wspaniałe, czekam na pokaz kolejnych ;:138
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Jola :wit
Jak zdrówko? Fajnie było: festyn, wystawa, dobre towarzystwo. Za rok jedziemy :wink:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

justi177 pisze:Jola :wit
Jak zdrówko? Fajnie było: festyn, wystawa, dobre towarzystwo. Za rok jedziemy :wink:
Nic dodać , nic ująć :D
Zdrowiej szybciutko.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Trochę przerwy było, wybaczcie ale powaliła mnie choroba. Już lepiej o tyle że mogłam/musiałam ;:223 iść do pracy.

Moniko/Vertigo, bardzo dziękuję ;:196 Fotka trochę za ciemna wyszła ale to przecież nie forum fotograficzne ;:306 Kolekcja traw, jak to zebrać razem, wydaje się całkiem całkiem. Ale rozrzucone na rabatach nie dają jeszcze efektu zwiewności...zamierzam to poprawić i jeszcze sporo dosadzć. Szczegółów jeszcze sama nie znam ;:224

Majeczko, z tymi ślicznymi zdjęciami to mocno przesadziłaś ale czasem i mi coś przypadkiem wyjdzie. Jak mam trawniczek to mam też więcej odwagi na pokazanie perspektywy. Do tej pory było to niemożliwe.
A róże dobierałam wg wskazówek Forumek, również według twoich rad ;:196 Nie mogły się nie sprawdzić.

Marysiu ;:168 widziałaś ile roślinek od ciebie się zadomowiło w moim lesie ;:173 Bardzo się dobrze czują. Choć tak jak i tobie, niemal wymarzł mi kłosowiec. Uratowała się jedna sad.

zonka, która zaczyna kwitnąć. Ale trawy, szałwie, kocimiętka i biała firletka oraz wszystkie inne roślinki od ciebie, mają się fantastycznie.
Bardzo dziękuję za twoje przemiłe słowa.

Teresko, czy to znaczy że jak Alionushkę posadzę do gruntu to może mi zmienić kolor? To ona chyba przezimuje w dużej donicy...
Teresko, stipa Brachytricha to prezent od Marysi Mufki, bardzo dobrze rośnie ale czy ekspansywna - nie wiem. Wiem tylko że Marysia dalej ją rozmnaża i dosadza na inne rabaty. Rozdaje też ilości hurtowe tej trawy więc chyba dobrze się rozmnaża. Na moim piachu niewiele roślin jest zbyt ekspansywnych, Marysia też ma piach. Co innego w żyznej ziemi, może okazać się że przesadzi z zadomowieniem się.

Ewo/Mienta, Red Baron u mnie też nie jest ekspansywna, prawdę mówiąc nawet mam jej to za złe ;:306 Bo myślałam że podzielę i dosadzę w inne miejsca a ona z trudem obrosła ten kawałek przeznaczony dla niej. A tam jest chyba z 7 lub 9 sadzonek. Kłosówka też pójdzie u mnie za ogrodzenie. Pas rozgraniczający z asfaltem powinien jej się spodobać :;230

Ewka42/ Ewo, ja też z czasem się nie wyrabiam. Byłam ostatnio u ciebie jak planowałaś rabatę hortensjowo trawiastą chyba. Muszę zajrzeć co się zmieniło. Jak polubiłaś lilie to zapraszam dziś do oglądania bo robię mały przegląd.

Asma, no lilie to moje ulubione kwitnące. Nie ma cudów żeby nie rosły ;:306 Wcisnę je wszędzie :;230 Da się sadzić tam gdzie róże nie dają rady...

Marzenko, firletkę białą mam od Marysi. Wysępiłam wiosną :wink: mam nadzieję że wytworzy nasionka, to się podzielimy. Tą żarówiastą ja też mam w sporych ilościach.
Trawy ciągle dokupuję, po troszku...kostrzewa sama sobie u mnie rośnie...przecież to las...więc za sadzonki dziękuję ;:196

Agness, mówisz i masz...zaraz pokaz lilii

Justi, nafaszerowana przeciwbólowymi wyruszyłam do roboty ;:145 Był moment w sobotę że chciałam dzwonić że jednak jadę, tak mi dobrze zrobiły zastrzyki ale...w niedzielę umierałam, nie mogąc ruszyć lewą ręką ani głową.
Cieszę się że się dobrze bawiłyście i skręca mnie z zazdrości że nie pojechałam. Zmokłyście? bo u mnie było oberwanie chmury...a zapowiadali taki słoneczny dzień...

Aniu/Nena, no jestem niepocieszona...tak się do ciebie wybierałam już od jakiegoś czasu...nie mogę sobie darować. Taka okazja przeszła koło nosa.
Wstawię fotki i zaraz do ciebie zajrzę czy coś pokażesz z festynu

Obrazek nie pamiętaj jaka to

Obrazek

Obrazek whit Triumphator

Obrazek

Obrazek Pandora

Obrazek Rocelli

Obrazek Rocelli

Obrazek Syracuse

Obrazek Lorina

Obrazek Lorina

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Pink Perfection, ta lilia zachwyca mnie w każdym momencie kwitnienia.

Obrazek jedyne co jej mogę zarzucić to zbyt wiotkie łodygi powodujące rozkładanie się na boki, utrudniając robienie zdjęć. Ale to może być kwestia zbyt młodej cebulki. w przyszłym roku zmężnieje.

[]
Obrazek Pink Mist

Obrazek

Obrazek

Obrazek Fairbanks

Obrazek Carillon

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Guardia oraz Dalian

Obrazek

Obrazek Massari

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek trochę inna bajka - Flore Pleno
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jolu bardzo dziękuje za taki cudny pokaz.....ależ masz odmian białych lilii ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

:shock: :shock: :shock:
takie mi się oczy zrobiły na widok tych lilii ;:333
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Piękne te lilie w twoim lesie :D
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Pięknie wyglądają lilie w lesie :D Podziwiałam kiedyś takie w ogrodzie Rozanki. A teraz i u Ciebie sa po prostu przepiękne :heja
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Ale liliowo, ślicznie u Ciebie. Pewnie zapach roznosi się po całym lesie... ;:170
U nas cały czas susza. Biegam z konewkami...
Zdrówka ;:196
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”