Powojniki dla początkujących - jakie wybrać?
Re: Powojniki z grupy viticella - dla początkujących
Lesioc mam to samo z Krakowiakiem ,miał porosnąć małą pergolę, czekam 3 rok i 1m parę kwiatków.
Jak długo kwitnie Madam Julia? u mnie kończy koniec lipca ,trochę krótko
Jak długo kwitnie Madam Julia? u mnie kończy koniec lipca ,trochę krótko
pozdrawiam Karina
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krakowiaka kupiłem kilka tygodni temu, zdążył wydać na świat dwa kwiaty, które w porównaniu z innymi moimi odmianami są małe. Cała nadzieja w ilości.
Ja eksmituję Krakowiaka na inne miejsce,zamówiłam Emilię Plater mam nadzieję,że się sprawdzi.
Wszystkim powojnikom od dołu żółkną liście,patelnia ale podlewam, jedynie Krakowiak zielony,co
z tego jak burzy kwiatów niet.
Wszystkim powojnikom od dołu żółkną liście,patelnia ale podlewam, jedynie Krakowiak zielony,co
z tego jak burzy kwiatów niet.
pozdrawiam Karina
Przepiękne są Wasze powojniki. Czytam forum, oglądam Wasze zdjęcia i jeszcze bardziej się przekonuje, że nabycie tych pięknych roślin to dobry pomysł
Bardzo proszę Was o radę. Powojniki planuje posadzić przy drewnianej kratce dł. ok 3 m, a wys. ok. 1,8 do 2 m. Będą 4 sadzonki, 2 odmiany sadzone na przemian.
Wybrałam Polish Spirit i Prince Charles. I nasuwa mi się wątpliwość. Czy te odmiany pasują do siebie? jedna z tego co wyczytała rośnie do 3-4 m a druga do 2 m. Czy Spirit nie przytłoczy Charlesa?
Bardzo proszę Was o radę. Powojniki planuje posadzić przy drewnianej kratce dł. ok 3 m, a wys. ok. 1,8 do 2 m. Będą 4 sadzonki, 2 odmiany sadzone na przemian.
Wybrałam Polish Spirit i Prince Charles. I nasuwa mi się wątpliwość. Czy te odmiany pasują do siebie? jedna z tego co wyczytała rośnie do 3-4 m a druga do 2 m. Czy Spirit nie przytłoczy Charlesa?
Mam obydwa na Polisch Spirit kratka za niska, u mnie rośnie wysoko i wysoko ma kwiaty, książę bardzo fajny na taką kratkę,
ładnie kwitnie
ładnie kwitnie
pozdrawiam Karina
Dziekuje za odpowiedz. Skusiłam się na tego Spirita bo zachwycił mnie na ogrodzeniu Pana Jerzego, a on miał go posadzonego przy siatce, która na pewno nie było wysoka. Może te długie pędy da się poprowadzić poziomo, albo bedą zwisać w dół... Jeszcze muszę to przemyśleć ewentualnie może zmienie Spirita na Etoile Violette, która osiąga 2-3 m.
Do jesieni jeszcze czas:)
pozdrawiam
Do jesieni jeszcze czas:)
pozdrawiam
- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Etoile Violette też jest cudny. Rośnie tak w sam raz i na dodatek kwitnie od czerwca do września.
- agnesik12
- 200p
- Od: 31 sty 2008, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie,
Proszę doradźcie co byście wybrali
Emilia Plater kontra Błękitny anioł
???
Mam niezbyt dużo miejsca dlatego z takich bladawców mogę wybrać tylko jednego. Czy dobrze wyczytałam że emilia plater kwitnie dłużej?
Pozdrawiam,
Agnieszka
Proszę doradźcie co byście wybrali
Emilia Plater kontra Błękitny anioł
???
Mam niezbyt dużo miejsca dlatego z takich bladawców mogę wybrać tylko jednego. Czy dobrze wyczytałam że emilia plater kwitnie dłużej?
Pozdrawiam,
Agnieszka
Agnieszka
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem ile kwitnie Błękitny Anioł, a Emilię mam i polecam, u mnie kwitnie ponad miesiąc, zaczyna pod koniec czerwca
i kończy na początku sierpnia
i kończy na początku sierpnia
Pozdrawiam Eugenia
- agnesik12
- 200p
- Od: 31 sty 2008, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Eugeniu dziękuję za odpowiedź. U Ciebie wyglądają pięknie. Czy Ty je specjalnie prowadzisz żeby się ze sobą nie plątały? Bo rosną obok siebie a taki u Ciebie piękny ład
Agnieszka
- Ebabka
Agnieszko, posadzone w odległości mniej więcej 1 metra od siebie. Wiosną są przycinane na wysokość około 40 cm,/ tam jeszcze nie są splątane /albo i ciut niżej i później rosną jak chcą . Trochę się przeplatają, szczególnie pod koniec kwitnienia, to nie przeszkadza, wręcz dodaje uroku
Pozdrawiam Eugenia
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Mojemu owczarkowi dziś palma odbiła i pozrywał mi z siatki 4 szt powojników włoskich. Prawie przy samej ziemi. Myślicie, że dadzą radę wiosną i odbiją?
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- Ebabka
Nie martw się, dadzą radę, to silne rośliny i bardziej się zagęszczą. Ja, bym zrobiła kopczyk na zimę i przykryła, jeśli ściął naprawdę nisko.
Pozdrawiam Eugenia