Bób cz.2
-
- 10p - Początkujący
- Od: 19 maja 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bób cz.2
Mam klęskę urodzaju bobu, czy robił ktoś z Was bób marynowany, lub jakieś inne przetwory?
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
A czy ktoś z was uprawiał Bób Karmazyn?? Jak wysoki rośnie?? Jest cieższy w uprawie niż tradycyjny Bób zielony np. white windsor ? I czy ta odmiana różni sie smakiem niż ta 'pospolita' ? Widome jest tylko, że różni sie kolorem, Karmazyn ma fioletowe nasiona/fasolki.
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Ja namiętnie mrożę...Krystyna551 pisze:Mam klęskę urodzaju bobu, czy robił ktoś z Was bób marynowany, lub jakieś inne przetwory?
Pozdrawiam, Marta.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Miałem kiedyś tam razem z Hangdownem i z tego co pamiętam to różnica tylko w kolorze która znikała po ugotowaniu. Na temat plenności się nie wypowiem bo nie pamiętam.A czy ktoś z was uprawiał Bób Karmazyn??
Mam pytanie. Po raz pierwszy posiałam bób i miałam zerwać go w ub. tygodniu, ale wypadły mi różne sprawy rodzinne. Chciałam zerwać go dziś, ale strąki są miękkie (sflaczałe). Czy za mało go podlewałam? Zrywać go dziś, czy spróbować go najpierw mocno podlać? Strąki są zielone, ale już lekko żółkną, ok. 15 cm, w środku (1 rozłupałam)- 4 ziarenka 3cm.
Są sflaczałe bo jest gorąco. Ziarna większe juz nie będą. Polecam rwać, bo to ostatni moment, później już sie robią żółte i coraz bardziej twarde.
Dziękuję.Zaraz idę rwać. Czy muszę go od razu wykorzystać po zerwaniu, czy można go przechowywać dłużej i jak w strąkach, czy wyłuskany?
Najlepszy zaraz po zerwaniu. Można go schłodzić w zminej wodzie i przechowywac w lodowce jakiś czas, jednak bez przesady ( w foliowych woreczkach dłużej lepiej wygląda). W strąkach zachowuje świeżość ale nie jestem w stanie powiedzieć jak długo, ponieważ nigdy tego nie sprawdzałem. Jeśli jest tego dużo, to chyba jedynym wyjściem jest zblanszowanie i zamrożenie, albo... rozdanie znajomym xD.
-
- 200p
- Od: 26 lut 2012, o 18:21
Witajcie, ja mogę się pochwalić, że z 10a bobu plon wynosił 1300kg, co w przeliczeniu na 1ha daje 13000kg Wg. mnie wynik bardzo przyzwoity. Dodam, że odmiany które dały taki plon to bizon i figaro.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
U mnie amatorsko
Z dwóch paczek nasion urosło w sumie 6 kg.
Powierzchnia uprawy około 5 m2 -> co w przeliczeniu daje około 12'000 kg z ha
Z dwóch paczek nasion urosło w sumie 6 kg.
Powierzchnia uprawy około 5 m2 -> co w przeliczeniu daje około 12'000 kg z ha
Czy Bób jest samopylny? Czy potrzebuje owadów lub samemu trzeba go zapylać (np. patyczkiem kosmetycznym) ?
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Chciałbym zadać pytanie, które może wydać się w opini niektórych trochę dziwne. Mianowicie dlaczego bób porażony przez mszyce nie należy wyrzucać na kompost ale jedynie spalić Mszyce nie zgniją?