Witaj Agnieszko,
Z cytatu....
"Objawy spowodowane są zaburzeniami fizjologicznymi. Wodniste krople pojawiają się, gdy temperatura podłoża jest niska, a podlewanie obfite. Pęcherzyki z płynem po pewnym czasie pękają, a w miejscach uszkodzenia skórki może dojść do infekcji grzybowej. ..."
-wg opisu dotyczy to innej przypadłości .Choroba nazywa się EDEMA i jest charakterystyczna dla zaburzeń gospodarki wodnej.
To nazwa medyczna ;u ludzi również występuje. Wodne pęcherze występują podskórnie,tworzą bąble czasami rozległe i dobrze widoczne.Uszkodzone z wysiękiem wodnym są idealnym siedliskiem patogenów.Ale to nie są już krople.
Zjawisko jakie omawiamy wg pytania może mieć następującą genezę:
1/ gutacja /umowna nazwa,bo nią nie jest/ to nat. wydzielina cukrów pojawiająca sie w określonych warunkach.Zjawisko związane jest z transpiracją -nie rzadko! wspomagane negatywnymi zaburzeniami fizjologicznymi w roślinie.
2/niektóre storczyki demonstrują towarzysząco w ten sposób kwitnienie - u mnie, charakterystyczne krople występują cylicznie
na pędach pod kwiatami Encyclia cochleata.Objaw wigoru.
3/podobny objaw towarzyszy szkodnikom ssącym - trzeba wykluczyć w pierwszej kolejności taka przyczynę ,aby być spokojnym.
Myślę ,ze wyjaśniłam;
Edema jest groźną przypadłością .Brak działania z naszej strony niszczy liście w szybkim tempie -bąble tworzą rozległe nekrozy.
Krople słodkiej rosy należy usuwać z rośliny .Stają się siedliskiem dla czarnych grzybków sadzaków i...
rozwoju grzybni z wiadomym
skutkiem.
pozdrawiam JOVANKA