Aronia - wymagania,pielęgnacja i inne dyskusje
Re: Aronia
Ogrodniku 88,
od lat robię soki i dżemy z aronii, (soki pyszne, dżemy mniej ;-) )
Liście wiśni rzadko dodaję i tak naprawdę nie zauważyłam różnicy w smaku.
od lat robię soki i dżemy z aronii, (soki pyszne, dżemy mniej ;-) )
Liście wiśni rzadko dodaję i tak naprawdę nie zauważyłam różnicy w smaku.
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To są moje te "zwykłe" krzaki aronii, czyli siewki, drugi rok u mnie:
I dlatego trudno mi uwierzyć, że te dokupione przeze mnie w tym roku dwa krzaki w odmianie Nero miałyby być w czymś lepsze- obficiej i wcześniej kwitnąć>w końcu te na zdjęciach-zwykłe- mają dwa czy trzy sezony dopiero ?
I dlatego trudno mi uwierzyć, że te dokupione przeze mnie w tym roku dwa krzaki w odmianie Nero miałyby być w czymś lepsze- obficiej i wcześniej kwitnąć>w końcu te na zdjęciach-zwykłe- mają dwa czy trzy sezony dopiero ?
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
-
- 50p
- Od: 26 lut 2014, o 07:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
witam, posadziłem wiosną kilka sadzonek aronii. Są to ok 1m wysokości sadzonki. Co zrobić aby "puściły" z ziemi dodatkowe odrosty? Przyciąć je?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Świeżych krzewów sie nie tnie, dopiero > 5=letnie, celem odświeżenia.
Moje same się zagęściły
Moje same się zagęściły
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
Są u mnie krzewy aroni już 16 lat jeszcze nie cięte najwyższe mają ponad 3 m wysokosci ponad 20 łuz każdy krzaczek i na swoje potrzeby mi wystarcza,krzaczków tylko 12 i nie mam takich zbiorów jak się inni chwalą piotr
Dopiero posadziłeś,wiec po co chcesz przycinać? To moim zdaniem kompletnie mija się z celem i możesz tylko zaszkodzić młodemu drzewku.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
A jaką mają średnice?swistak pisze:Są u mnie krzewy aroni już 16 lat jeszcze nie cięte najwyższe mają ponad 3 m wysokosci ponad 20 łuz każdy krzaczek i na swoje potrzeby mi wystarcza,krzaczków tylko 12 i nie mam takich zbiorów jak się inni chwalą piotr
Przy sadzeniu aroni sadzi się ją głębiej tak jak porzeczki i agrest?
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
Witaj,Ogrodnik88 krzewy są posadzone 3 na 3 m i jednak zachodzą na siebie,zawsze sadzi się trochę głębiej niż rosły w szkółce piotr
Może mają jakieś inne zaletyapw81 pisze:To są moje te "zwykłe" krzaki aronii, czyli siewki, drugi rok u mnie:
Bardzo ładne krzaczki
-- 9 maja 2014, o 13:33 --
Może warto je trochę odmłodzić i wyciąć najstarsze gałęzieswistak pisze:Są u mnie krzewy aroni już 16 lat jeszcze nie cięte najwyższe mają ponad 3 m wysokosci ponad 20 łuz każdy krzaczek i na swoje potrzeby mi wystarcza,krzaczków tylko 12 i nie mam takich zbiorów jak się inni chwalą piotr
A ilośc owoców pewnie zależy od wielu rzeczy, moje rosną na piachu szóstej klasy i tylko w tym roku mają mniej kwiatów. ale pewnie z 50 kg będzie
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Jak w tym sezonie z kwitnieniem? Widzę sporo mniej kwiatu na krzewach. Na tych na nodze jest nieco lepiej.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
U mnie kwiatów sporo - jak co roku
U mnie dużo mniej.
- ogrodzona
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lip 2013, o 14:46
Witam,
ja w ogóle nie przycinałam aronii i owoców brak. To taka uroda krzewu? W tamtym roku było bardzo dużo owoców.
ja w ogóle nie przycinałam aronii i owoców brak. To taka uroda krzewu? W tamtym roku było bardzo dużo owoców.
Pozdrawiam ciepło - ogrodzona