Korzonki czy pęd?
- sylwik
- 500p
- Od: 22 lip 2006, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: korzonki czy pęd?
Daj mu jeszcze trochę podrosnąć. Wtedy spokojnie będziesz widziała co to jest.
A jak długo może rosnąć pęd kwiatowy???? To mój pierwszy dlatego pytam
- Russski
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Wg. mnie korzeń, poczekasz zobaczysz
-
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Re: Korzonki czy pęd?
Bardzo możliwe, że storczyk się rozmnożył. Gratulacje
Świetnie, a kiedy będę musiała ją oddzielić i czy w ogóle muszę? Ktoś miał taki przypadek u siebie???
-
- Od: 18 lip 2014, o 19:26
Kiedy oddzielić?
Hmmm oddzielić jak będzie miał conajmniej 3-4 dobrze rozwinięte listki i co najmniej 4 korzonki o dł minimum 3 cm.
Czy w ogóle oddzielać?
Są dwie szkoły:
1. Niektórzy oddzielają by uzyskać nową zdrową młodą roślinę i uważają, że młoda roślina ciągnie soki od matki i matka wtedy umrze (i tu się zgadzam takie są prawa natury)
2. Niektórzy w ogóle nie odcinają, bo uważają to za ciekawy widok jak matka i młoda roślina kwitnie (czasem się tak zdarza). Basal keiki sobie rośnie cały czas ciągnąc wszystko od matki i roślina mateczna z czasem umiera ale za to zostaje nowa zdrowa już dorosła i zdolna do kwitnienia roślina
P.S. poza tym czytałam, że jak storczyk wytwarza keiki lub basal keiki tzn że albo są jakieś nieprawidłowości w uprawie albo roślina zamiera i ostatnim tchnieniem wypuszcza "potomstwo" na świat.
Hmmm oddzielić jak będzie miał conajmniej 3-4 dobrze rozwinięte listki i co najmniej 4 korzonki o dł minimum 3 cm.
Czy w ogóle oddzielać?
Są dwie szkoły:
1. Niektórzy oddzielają by uzyskać nową zdrową młodą roślinę i uważają, że młoda roślina ciągnie soki od matki i matka wtedy umrze (i tu się zgadzam takie są prawa natury)
2. Niektórzy w ogóle nie odcinają, bo uważają to za ciekawy widok jak matka i młoda roślina kwitnie (czasem się tak zdarza). Basal keiki sobie rośnie cały czas ciągnąc wszystko od matki i roślina mateczna z czasem umiera ale za to zostaje nowa zdrowa już dorosła i zdolna do kwitnienia roślina
P.S. poza tym czytałam, że jak storczyk wytwarza keiki lub basal keiki tzn że albo są jakieś nieprawidłowości w uprawie albo roślina zamiera i ostatnim tchnieniem wypuszcza "potomstwo" na świat.
Re: Przycinanie pędów storczyka
Powie mi ktoś co to jest. Pęd? Lisc? Korzen? Nie moge go odroznic, bo storczyk wypuszcza nowy korzen ktory jest srebrny a to ma taką soczystą zieleń
-
- 500p
- Od: 7 lis 2014, o 18:29
Ja bym obstawiała korzeń lub liść, chociaż na razie to trudno mi powiedzieć tak,na pewno.
Jak podrośnie to coś więcej o sobie zdradzi,ale gratuluję,że się ładnie rozrasta.
Jak podrośnie to coś więcej o sobie zdradzi,ale gratuluję,że się ładnie rozrasta.
Własnie ma inny kolor i odrobinę inny kształt niz kolega obok.. tzn stoeczyk wypuszcza jeden korzeń a to malutkie coś wygląda zupełnie inaczej.l.