Ogród 100 róż cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród 100 róż cz. III

Post »

Pierwsze zdjęcie po "Takie tam...". Czyżby to była drewniana podpora?
Słoneczna rabata mnie powaliła - fajne dobrane i jeżówki i krwawnik :D
Awatar użytkownika
Marzena2007
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedż :) Wszystko skrzetnie sobie przekopiowałam do notatnika. Nawożenie widzę, że tu nie popełniam błędów, o cieciu szczegółowo poczytam. Bonicę pocięłam ostro po kwitnieniu, bo rok temu wybujała mi nadmiernie latem. I tak zmienia lokalizację jesienią więc niech się dzieje wola .... :)

Lista różana się powiększa.... Oj nie kuś kolejnymi fotkami... Claire M.... Och muszę ją jesienią mieć w duecie z Falstaffem!

Uwielbiam TAKIE TAM
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Jola, pierwszą Harlow Carr kupowałam u Austina. Drugą dokupiłam we Floribundzie.
Moja The Fairy też czasami dostaje balkonik, ale w sumie całkiem nieźle trzyma fason :)

Majeczko, ja też ścięłam już kwiaty pani Mozartowej i czekam na pąki.
Do tego Laurenta jeszcze podchodzę jak pies do jeża... W sumie cały czas kwitnie... Zobaczę w przyszłym roku. W każdym razie mam ją na oku...wiadomo czym to grozi... :;230

Alexia, no zobacz, a Twojej - mojej Mozartowej nic nie dolega; nawet jednego listka nie ma przypalonego... Jeśli chodzi o Claire Marshall, to wszystkie wcale nie stoją na baczność; część krzaków ma przewieszające pędy. W tym roku w ogóle rosną trochę chaotycznie...
Skoro podoba Ci się to drewniane ujęcie :;230 , to dedykuję Ci te fotki ;:196

Obrazek

Obrazek

Ania, to taki obelisk, sklecony ?tymi ręcami? :;230
Podoba Ci się słoneczna? Ja ? o dziwo ? też jestem z niej zadowolona. Brakowało mi trochę takich ciepłych kolorków... Myślę, że będzie fajnie, jak rośliny, a zwłaszcza róże trochę się rozrosną :)

Madżen, widzę, że szykujesz rewolucję... W dodatku masz podobne preferencje kolorystyczne... Claire Marshall z Falstafeffem będą cudnie brzmiały :D A ile zamierzasz posadzić krzaczków tych odmian?
Dla Ciebie Claire Marshall

Obrazek

Cały czas kwitną pierwsze kwiaty na Roseraie du Chatelet
Obrazek

William Christie
Obrazek

St. Cecilia
Obrazek

Mieczyki. Debiutują w moim ogrodzie. Cebule dostałam w prezencie. Wcześniej wydawało mi się, że ich nie lubię... Ileż to zależy jednak od naszego nastawienia... :;230
Obrazek

Falstaff
Obrazek

Obrazek

Gartenträume
Obrazek

Rozpoczyna Eglantyne
Obrazek

England?s Rose. To kwiaty jeszcze z pierwszego ?rzutu?, a jest już cała w pączkach :)
Obrazek

Chantal Merieux. Alexia, może jednak dasz jej szansę?
Obrazek

Jutro przyjeżdża nowa różyczka - The Alnwick Rose :tan . Zajmie na rabacie miejsce niesfornej i zbyt rozpychającej się Claire Austin. Tę z kolei spróbuję umieścić w donicy ? o ile to będzie możliwe... :roll:
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu, z nieba mi spadłaś z Twoją słoneczna rabatą ;:oj ;:196 Jestem na etapie tworzenia żółto - biało - niebieskiej rabaty. Szukam fajnych róż w żółtej tonacji. Co u Ciebie rośnie i jest godne posadzenia?
Awatar użytkownika
Marzena2007
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 19:31

Post »

Aniu katujesz mnie Falstafem ;:173
Na razie w planie mam dwie sztuki Falstaffa i 1 szt pośrodku Claire Marshall. Ale czas pokaze co będzie. Muszę wrocić z urlopu do domu i pomierzyć wszystko, obmyślić plan wyciepania części lawendy, poprzesuwać sosny varella i tylko dumam jak zrobić rewolucję bez przesuwania po raz kolejny piwonii.... A dopiero posadzilam na stałe miejsce przywiezioną z targów w Monachium piwonie drzewiastą japońską w kolorze Claire M.....
Pozdrawiam z Wiecznego Miasta :)
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia, na tej rabatce rosną róże w łagodnych, ciepłych barwach ? od kremowego poprzez morelowo-różowy do pomarańczowego; Charles Austin, Crocus R., Crown Princess Margaretha, Buff Beauty, William Morris, The Lady Gardener, The Shepherdess, Lady of Shalott, Jude the Obscure i Sangerhäuser Jubiläumsrosen.
Jestem zadowolona ze wszystkich i wszystkie mi się podobają :) No, może z największą rezerwą traktuję Lady of Shalott. Jest w mocno odważnym kolorku ? jak dla mnie. Fajnie się jednak kojarzy z Jude the Obscure.
Sangerhäuser Jubiläumsrosen i The Shepherdess krótko trzymają kwiaty, ale obie są urocze :)
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 00:40

Post »

Boska Larissa. Czy potrzebuje dużo miejsca? Widzę, że ładnie się położyła.
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oh Madżen, pozdrów ode mnie Rzym :;230 Uwielbiam...
Jeśli mogę Ci doradzić, to nie sadź jednej sztuki rabatówki. Nie osiągniesz tego efektu wow Ja sadzę razem min. 2-3 sztuki.

Monika, Larissę mam pierwszy sezon, ale dostałam wypasione sadzonki i nieźle daje czadu :D Powinna osiągnąć chyba ok. 60-80 cm, więc trochę miejsca trzeba jej zostawić.
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Aniu co sadzisz o Chantal jakoś nie mam jak na razie do niej pełnego przekonania .Teraz powtarza kwitnienie i wytworzyła jak na razie kwiatów szt 2 Czekam z utęsknieniem na kwiaty Claire i Marjorie Marshall. Cudna Roseraie du Chatelet taka słodka landryneczka
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Crocus mam, ale ona u mnie kremowa, Sangerhäuser Jubiläumsrose też mam, ale ona lekko różowa, a ja szukam żółteczka ;:224
Pooglądam sobie jeszcze inne, które podałaś - może coś wybiorę ;:173
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniu z żółtków to może Anisade-Jirina Bohdalova -Julia Child ma ładne filiżankowe kwiatki średnio pełne i ładne listki.a przy tym zdrowa .Niby okrywowa, a u mnie po 3 latach ma jak na razie 0,5m :wink:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, miałam tę różę, ale nie przezimowała którejś zimy :( Mocny kolorek miała ;:224
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda bo jest ładna, a może półdzikuska Yellow Dagmar Hastrup tylko ,że kwiaty są dwudniowe lekko blaknie przy przekwitaniu .Molineux żółto oranżowy cudny kwiat długo utrzymuje sie na krzewie .W pełnym rozkwicie wygląda jak dalia. Marseliborg też ma ładne kwiatki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”