Żywotniki (tuje) - choroby i szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
tymian81
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 wrz 2013, o 15:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tuje żywotniki - choroby i szkodniki

Post »

Waldek26 pisze: A gdzie tam jest kora ? Co to za ziemia ? Czy tuje są w cieniu ? Jak często były podlewane i w jakich warunkach atmosferycznych.
Kory nie ma ponieważ nie wierze w jej działanie, zamiast kory rozsypywałem skoszoną trawę w celu zatrzymania chwastów i wilgoci. Co do ziemi to jest to ziemia nawieziona z pola (wymieniłem grunt na ok 30-50cm, wczesniej był sam żwir z 5cm warstwa ziemi). Tuje które są na zdjęciach to do południa są w lekkim cieniu a później w samym słońcu. Co do podlewania tak jak już napisałem przez pierwsze 3 tyg. po posadzeniu. Warunki atmo... kapryśne przy granicy z obwodem Kalingardzkim :)
robertP2 pisze: Tymian - roślina musi swoje odchorować , bo sadzona była z gruntu.Pogoda też w tym roku nie była za specjalna, także wyglądają jak wyglądają.
Co prawda mówisz, że masz tam przepuszczalna glebę, ale ja tam widzę błoto.Za dużo jego tam. Podobnież jak Morfeusz /z tymże masz łatwiej/ nie dopuszczaj do zalegania wody.
Powycinaj te suche i zwiąż sznurkiem /ale nie syntetycznym tylko naturalnym to co się rozchodzić będzie po bokach/ na wiosnę około od około 15 kwietnia kiedy pogoda już się ustabilizuje można je delikatnie ciachnąć z góry wtedy zagęsci się to i owo, szczególnie to owo.
Nie kłaść żadnych nawozów, nawet takich nie zawierających azotu NIC !
I ten dereń jest do obciachania, ale to na wiosne.Nie wiem czyj on sąsiada chyba to go uprzedź. bo troche zawadza.
To nie błoto tylko pozostałości po skoszonej trawie. Wystraszyłem się grzyba i na szybkiego (też w deszczu heh) wygarniałem rozkładającą się trawę. Zdjęcia były robione na drugi dzień też po lekkim opadzie deszczu.
danjer1987
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lis 2013, o 18:38

przebarwienia thuj szmaragd

Post »

Witam.
Na samym początku września wsadziłem około 300 sztuk thuj szmaragd no i na zdjęciach widać efekty. W momencie zakupu drzewka były ładne i zielone miałem ich ponad 600 sztuk resztę wzięli znajomi którzy wsadzali w taką ziemie jaką maja na działce tak na prawdę nie przywiązując większej wagi do niczego i ich tuje są takie jak w momencie zakupu.
Podczas wsadzania dołek był wykopany duży o ile nie bardzo duży ziemie którą użyłem to wymieszany torf z wierzchnią warstwą ziemi 50/50 (dodam że również wyglądała na urodzajną).
Przy wsadzaniu korzonki lekko rozgniotłem i moczyłem chwilkę w wodzie, na prawie całość położyłem agrowłóknine i kamienie otoczaki (nie ma różnicy w drzewkach między miejscem gdzie jest włóknina a gdzie jej nie ma). Na początku października podlałem drzewka nawozem jesiennym do iglaków ( po doradzeniu przez osobę od której kupiłem drzewka). Jedną sadzonkę mam nie wsadzoną była pod tarasem i jest zielona jak w dniu zakupu.
Moje pytanie brzmi czy to normalne że tak się dzieje z małymi sadzonkami na jesień? Wszystkie tuje które wzięli znajomi są takie jak w dniu zakupu, moje żółte i miejscami brązowe(choć igły z nich nie spadają mimo pociągnięcia za nie).

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/04b ... 808b8.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/51e ... 0b392.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ef ... f32be.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/71e ... 8262a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6f5 ... 462b1.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/925 ... eadf5.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3bb ... 3e805.html
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: przebarwienia thuj szmaragd

Post »

Odpuść im, wyglądają na zdrowe ;:136
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Nic im nie jest, ale jak masz mokro to ten filec niepotrzebny tam , a nawet wręcz potrafi zaszkodzić
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
danjer1987
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

W takim razie dlaczego znajomych są zielone a moje żółte? Na moje to wina ziemi bo nie przychodzi mi nic innego do głowy. Mógłbym sobie wytłumaczyć to tym, że ta odmiana tak ma no ale pozostałe 300 wsadzone w inną ziemie są ładne, zielone. Jeśli chodzi o agrowłókninę to nie ma znaczenia między miejscami gdzie jest włóknina a gdzie jej nie ma tuje są tak samo żółte.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Nasuwają się dwa czynniki, to znaczy mogą się nasuwać. Pierwszy było mokro i brak składników pokarmowych, ale moim osobistym zdaniem ten kolor to jest kolor jesienny, niewypędzonych roślin. Lepiej przeżyją zimę. Pamiętaj, że rośliny nawet zimozielone zmieniaja barwę, chroniąc się przed mrozem . Thuja occidentialis ,, Smaragd '' potrafi być nawet lekko fioletowy / wosk naturalny dla ochrony.
Nic im nie jest. Na wiosnę jak już tak szukasz dziury w całym zastosować nawóz. Tylko z umiarem to nie ziemniaki .
A pisząc o agrowłókninie nie miałem na myśli przyczyny , której na próżno moim zdaniem szukasz, tylko o możliwie występującym problemie który może nastąpić.
danjer1987
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuje za odpowiedz, może i faktycznie szukam dziury w całym po prostu dziwiło mnie dlaczego moje wyglądają inaczej niż znajomych. Jeszcze raz dziękuje za cenne uwagi i Pozdrawiam.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Świeżo posadzonych nie nawozi się. Mógł zaszkodzić nawóz.
danjer1987
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nawóz użyłem już po zaobserwowaniu tego że robią się żółte (jakby brązowe), podałem nawóz taki jesienny żeby wzmocnić korzenie przed zimą, dostały go po ponad 2 miesiącach od wsadzenia oczywiście za poleceniem przez osobę od której kupiłem drzewka a która zajmuje się ich hodowlą zawodowo.
annana
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lip 2014, o 15:08

Post »

Moje tuje szmaragd 3 letnie brązowieją od końcówek. Proszę Was o pomoc. Obrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Stendhal
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 lip 2014, o 22:15

Post »

Dzień dobry. Jestem nowy na forum, przepraszam jeżeli powtarzam to samo pytanie po raz 100, ale nie mam tyle czasu aby czytać cały 30 stronnicowy temat. Jestem posiadaczem działki na ROD od 3 tygodniu. Mam tam między innymi 10 tuj o wysokości ok 3,5m. Od właścicela wiem, że w tym roku nie były nawożone. Moją uwagę zwróciły zbrązowiałe końcówki. Po dotknięciu okazuje się, że są one jakby zdrewniałe/wysuszone, bardzo lekko odpadają od drzewka. Proszę o poradę, nie chciałbym aby takie piękne duże tuje zmarnowały się :(

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

To pozostałości po nasionach. Interesuje mnie bardziej ostatnie zdjęcie. I to takie blado- żółte na dole . Zrób zbliżenie lub coś więcej powiedz, bo słabo widać

Mamy 21 lipca. Czy nawozić w sumie trochę późno, no można dać jakiś wzmacniający nawóz, ale to szybkodziałający bo nawozimy tylko do 15 sierpnia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”