Fenkuł (koper włoski)
Re: fenkuł (koper włoski)
Marku nie wiem czy się je nigdy się nie spotkałam z tym a trochę na kuchni się znam, ale trujące nie może być więc czemu nie?:) nie ma tyle aromatu co zwykły koper( w gotowaniu w ogole traci smak i zapach) ale na surowo mi smakowało.
Totalna porażka w uprawie fenkułu w szklarni( wszystkie wyrosły i porobiły się kwiatostany) a w ogrodzie zaczynają wyrastać , a dluuuugo bylo optymistycznie. Nadeszły upały i wszystko śmignęły w górę. Mam obecnie w doniczce kilka zasianych i czekam na deszcz żeby przesadzić je do ogrodu. Ale straciłam serce do ich uprawy. W tym roku od lutego do dziś tylko 6 razy padał deszcz i uprawia się wszystko ciężkooo.
No u mnie też nie powala na kolana,owszem rośnie ale żeby był ogromnych rozmiarów to nie.A czy mi ktoś powie jak spożytkować cykorię bo już w kwiatostany wybija?
- Marcoo16
- 1000p
- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie jeszcze rośnie mimo gorąca.
Czy mogę go ściąć i poukładać w piwnicy?
Czy mogę go ściąć i poukładać w piwnicy?
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Pierwszy raz mam fenkuł odmiany Rubrum, nie zawiązuje zgrubienia, ma ciemne purpurowe listki o anyżowym zapachu, obficie kwitnie i jest bardzo ozdobny
Marku fenkuł przetrzyma w piwnicy najwyżej kilka dni więc jedz i najeżdżać się na zapas lub staraj jak najdłużej przetrzymać w ogrodzie. Ja bardzo czesto kupuje bo uwielbiam i w piwnicy max tydzień a z pewnością sklepowy jest odpowiednio napompowany chemią więc myślę, że taki swiezy ogrodowy szybciej Ci zwiędnie i zacznie gnić.
-- 22 lip 2014, o 17:53 --
Aria czyli na bulwy nie masz co liczyć?
-- 22 lip 2014, o 17:53 --
Aria czyli na bulwy nie masz co liczyć?
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Kontakt:
Mój fenkuł z wiosennego wysiewu długo się trzymał, zaczął nawet tworzyć bulwy, ale długie okresy upałów sprawiły, że teraz skupił się na kwiatostanach, więc z bulwy nici. No cóż, wykorzystuję nać, ewentualnie pozwolę paru kwiatostanom dojrzeć i zimą wykorzystam nasiona jako przyprawę.
Za to parę dni temu wysiałam fenkuł na jesienny zbiór. Ten już nie powinien wybijać w kwiat, bo dzień będzie odpowiednio krótszy i chłodniejszy.
Za to parę dni temu wysiałam fenkuł na jesienny zbiór. Ten już nie powinien wybijać w kwiat, bo dzień będzie odpowiednio krótszy i chłodniejszy.
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
U mnie tak samo żadnej bulwy:(.
Aria czyli na bulwy nie masz co liczyć?[/quote]
Niestety, za to bujnie kwitnie liczę na nasiona.
Niestety, za to bujnie kwitnie liczę na nasiona.
- katleja
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 mar 2015, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fenkuł
Witajcie kochani napiszcie proszę czy uprawa kopru włoskiego jest trudna? Uwielbiam to warzywo i chciałam je wysiać w ogródku a słyszałam różne opinie co do jego uprawy, podobno nie zawsze się udaje.
-
- 50p
- Od: 15 lut 2015, o 10:47
Re: Fenkuł (koper włoski)
Mam pytanie czy fenkuł jest tak ciężki w uprawie jak kapusta pekińska Pozdrawiam Irena
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Dla mnie katastrofa i juz nie b?dę uprawiać, zasiałam w kwietniu i wszystkie kopry elegancko poszły w kwiat, ale skoro żadnej bulwy liczyłem przynajmniej na nasiona a te tez nie dojrzały więc jak dla mnie porażka. Druga próba była w czerwcu i też zero.