Przepisy dot.wycinki drzew.Ustawa z dn.16.04.2004(Dz.U.z 2013 poz.627)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przepisy dotyczące wycinki drzew
Może chodzi o obwód - już przy średnicy 36 cm obwód przekracza metr.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 kwie 2014, o 15:41
Dostałem pozwolenia na wycięcie drzewa (sosna - 1szt) i mam za to wsadzić nowe drzewo. Czy mogę wsadzić drzewo Orzech?
A określili Ci gatunek, grupę ? Jeśli nie, i zgadzasz się z decyzją to tak, spełni ten warunek (mówimy o włoskim, nie leszczynie która jest krzewem).
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 kwie 2014, o 15:41
Dokładnie jest napisane:
"...posadzenie w zamian na ww. terenie 1 drzewa ozdobnego w terminie do..."
"...posadzenie w zamian na ww. terenie 1 drzewa ozdobnego w terminie do..."
Spokojnie możesz sadzić orzecha jakiego chcesz.
Trochę bezmyślnie posadziłem tulipanowca na działce (Ogrody Działkowe). Niestety ma bardzo dużą koronę i zacienia mi inne rośliny, które wyglądają coraz marniej.
Jakie są szanse na zgodę na wycięcie? Jakieś opłaty będą naliczone? Sadziłem go około 10-ciu lat temu, a sadzonka pewnie też trochę miała ...
Jakie są szanse na zgodę na wycięcie? Jakieś opłaty będą naliczone? Sadziłem go około 10-ciu lat temu, a sadzonka pewnie też trochę miała ...
Szanse duże, do bardzo dużych. Raczej można by się zastanowić z jakiego powodu mieliby odmówić bo ani rozmiar, ani gatunek, ani miejsce nie sprzyja jego pozostawieniu.
Opłaty? Za wniosek i wydanie decyzji nie ma opłat skarbowych.
Na podstawie uop - od osób fizycznych, na cele nie związane z działalnością gospodarczą - opłat się nie nalicza.
Opłaty? Za wniosek i wydanie decyzji nie ma opłat skarbowych.
Na podstawie uop - od osób fizycznych, na cele nie związane z działalnością gospodarczą - opłat się nie nalicza.
Kupiłam działkę rolną w 1/3 zadrzewioną samosiejką, głównie klonem jaworem. Osoba, która uprawiała to pole zmarła w 2003 roku, a spadkobiercy mieszkają w innym mieście i nie mają pojęcia kiedy tam drzewa zaczęły rosnąć. Chcę uporządkować działkę zaczynając od wycinki drzew do 10 lat, ale nie wiem które drzewa nie przekroczyły 10 lat, warunki do wzrostu mają korzystne. Może ktoś wie ile średnicy ma klon jawor rosnący w korzystnych warunkach w wieku 10 lat?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Jeżeli masz więcej drzew tego samego gatunku to zetnij cienki i policz słoje, potem troszkę grubsze i policz słoje - tak najprędzej sprawdzisz z jaką skalą problemu masz do czynienia.
Moje nowe imię Szansa 

To dobry pomysł, zwłaszcza, że tej samosiejki jest ponad 0.5 ha, metodą prób i błędów odkryję które miały 10 lat 

Wycinka drzew z nasadzeń uzupełniających.
Witam. Mam niedużą działkę przy domu niecałe 500 metrów i jest ona dość mocno zalesiona, 3 duże jesiony, klon, orzech włoski, czereśnia, gruszka i 2 wiśnie. Pięć lat temu dokonałem nasadzeń uzupełniających w postaci 2 brzóz za wycinane 2 wierzby. Brzozy te nie mają jeszcze 10 lat, wymiarami kwalifikują się obwód na 130 cm od ziemi 10 cm. Czy mogę je sam wyciąć?
Jesteś pewien że te brzozy nie mają 10 lat? W jakim wieku były kiedy je sadziłeś?
Wiek drzewa to nie czas od momentu posadzenia, tylko skiełkowania.
Jeśli macie problem czy drzewo ma 9 czy 10 lat udajcie się do miejscowego urzędu gminy. Niech zdecydują czy traktują to jako zadrzewienie do 10 lat czy starsze.
Co do drzew zastępczych: ogólnie przepis mówi że na drzewa do lat 10 nie potrzeba zezwoleń. Ale też warunkiem na usunięcie jednego jest czasem nasadzenie innego. Z założenia to nowo posadzone drzewo ma istnieć.
Wiek drzewa to nie czas od momentu posadzenia, tylko skiełkowania.
Jeśli macie problem czy drzewo ma 9 czy 10 lat udajcie się do miejscowego urzędu gminy. Niech zdecydują czy traktują to jako zadrzewienie do 10 lat czy starsze.
Co do drzew zastępczych: ogólnie przepis mówi że na drzewa do lat 10 nie potrzeba zezwoleń. Ale też warunkiem na usunięcie jednego jest czasem nasadzenie innego. Z założenia to nowo posadzone drzewo ma istnieć.
Co do wieku drzewa znalazłem taką tabele w której pomiary wykonywało centrum dendrologiczne i tam jest dla brzozy 10 letniej na 130 cm od ziemi co najmniej 16cm obwodu, a moje mają 10cm.
-- 22 lip 2014, o 10:08 --
Brzozy były ze szkółki w doniczkach pani mówiła ze 4 letnie, pewnie też dość szybko rosły bo kapilary cały czas kapały wodę w doniczki jak byłem po nie.
-- 22 lip 2014, o 10:08 --
Brzozy były ze szkółki w doniczkach pani mówiła ze 4 letnie, pewnie też dość szybko rosły bo kapilary cały czas kapały wodę w doniczki jak byłem po nie.
A jak to jest z orzechem włoskim? Troktuje się go jako drzewo czy drzewo owocowe?
Wiem głupie pytanie,ale szukamy haczyka na usunięcie 30 letniego okazu 

Patrycja
Czterej pancerni cz.1
Czterej pancerni cz.1
Orzech włoski przypisany jest jako drzewo liściaste