Gęstniejący ogród Zuzi55
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Gęstniejący ogród Zuzi55
Tytuł wątku zaczyna być coraz bardziej adekwatny do tego co się dzieje u Ciebie.
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
IlonkoTojeść orszelinowa u mnie ,to jak chwast.Wychodzi wszędzie.Wydawało mi się,że wybrałam wszystkie korzenie jak ją przenosiłam do dużej donicy,aby nie "łaziła" po całym ogrodzie,ale widzę ,że nadal dużo jej rośnie w starym miejscu,a z dużej donicy też potrafiła pójść sobie dalej.Jak chcesz,to jesienią Ci podeślę.Cieszę się ,że lilia kwitnie,od Ciebie też ładnie rośnie i kwitnie.
Basiu-Juka dopiero po kilku latach tak zakwitła.Mam też inną odmianę,ma bardziej sztywne liście,ale w ubiegłym roku się wysiliła i już teraz odpoczywa.
Gosiu-niektóre rośliny sadziłam bardzo małe,teraz dopiero widzę,że jak się rozrosły ,to nie mają miejsca a przesadzić nie zawsze mogę,więc wiosną przycinam.
Wreszcie i do mnie dotarł deszcz,może wszystko odżyje.
W roli głównej aksamitki i rudbekie oraz moje ulubione "paszczki"

ostatnia,to tegoroczna

Basiu-Juka dopiero po kilku latach tak zakwitła.Mam też inną odmianę,ma bardziej sztywne liście,ale w ubiegłym roku się wysiliła i już teraz odpoczywa.
Gosiu-niektóre rośliny sadziłam bardzo małe,teraz dopiero widzę,że jak się rozrosły ,to nie mają miejsca a przesadzić nie zawsze mogę,więc wiosną przycinam.
Wreszcie i do mnie dotarł deszcz,może wszystko odżyje.
W roli głównej aksamitki i rudbekie oraz moje ulubione "paszczki"

ostatnia,to tegoroczna

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zuziu,pięknie u Ciebie i owszem owszem
coraz ciaśniej na rabatach.
Czy lewkonie wysiewasz sama? Kiedy mniej więcej jeśli tak...
To moje kwiaty dzieciństwa i zbieram się kilka wiosen już by je wysiać i na tym się kończy...
No i oczywiście zazdraszczam trojeści! Cudna jest. Uprawiasz ją jak czytam tak luzem
Nie boisz się jej ekspansji?

Czy lewkonie wysiewasz sama? Kiedy mniej więcej jeśli tak...
To moje kwiaty dzieciństwa i zbieram się kilka wiosen już by je wysiać i na tym się kończy...
No i oczywiście zazdraszczam trojeści! Cudna jest. Uprawiasz ją jak czytam tak luzem

Nie boisz się jej ekspansji?
- zuzia55
Krysiu-lewkonie,które teraz kwitną, rosną już 3 rok ,w tym roku w marcu wysiałam mix wysokich i niskich do paletek,potem od razu na klomb.Już jedna zakwitła,pozostałe chociaż małe, też mają pączki.Warto je posiać,po na kilka lat kłopot z"głowy".Wydaję mi się,że trojeść nie jest wcale tak ekspansywna jak inne rośliny.np barwinek,rogownica,lisi ogon itp. Czekałam aż się rozrośnie chyba 2 lata a póżniej tak stopniowo rośnie.Ma niesamowity zapach i ten ogrom pszczółek przy niej.Musisz ją posadzić ,polecam i służę korzonkami.
Kilka roślinek

Kilka roślinek

Tyle na raz kolorów
Ale wszystkie piękne 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Zuziu ależ pięknych roślin u Ciebie kwitnie..... kolorowo i wspaniale. Uwielbiam takie bogate letnie ogrody 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Zuziu
oj Ty kusicielko
Wiesz,że ja jestem łakomczuch roślinny, ale tym razem.. nie ulegę..nie ulegnę ..nie ulegnę cudnej trojeści
Za to lewkonie...skorzystam z Twojej porady i wysieję wiosną pierwszy raz by mieć je potem już zawsze.
Notuję sobie,by wraz z nowym sezonem posiać je.
Podobnie lwie paszcze,też je chcę mieć
Patrzę na ten powojnik i już się (nie)cieszę,że go mam,właśnie porasta mi kruszynę,tawułe japońską, żywopłot z berberysa
chce zjeść i pcha się po hostach na sosnę wejmutkę i dalej...
Chyba go wyruguję z tego miejsca mimo ,że jest bardzo zdrowym pnączem .
Jest zbyt zaborczy,nie może być w moim małym ogródeczku

Wiesz,że ja jestem łakomczuch roślinny, ale tym razem.. nie ulegę..nie ulegnę ..nie ulegnę cudnej trojeści

Za to lewkonie...skorzystam z Twojej porady i wysieję wiosną pierwszy raz by mieć je potem już zawsze.
Notuję sobie,by wraz z nowym sezonem posiać je.
Podobnie lwie paszcze,też je chcę mieć

Patrzę na ten powojnik i już się (nie)cieszę,że go mam,właśnie porasta mi kruszynę,tawułe japońską, żywopłot z berberysa
chce zjeść i pcha się po hostach na sosnę wejmutkę i dalej...

Chyba go wyruguję z tego miejsca mimo ,że jest bardzo zdrowym pnączem .
Jest zbyt zaborczy,nie może być w moim małym ogródeczku

- zuzia55
Agnieszko-sama nie wiem skąd wzięło się tyle kolorów
,kiedyś jak moja Mama miała w ogrodzie taki mix,zawsze myślałam,ze u mnie będzie tylko trawnik i kilka iglaków,a teraz sama mam to samo
Krysiu-na pewno gdzieś"upchniesz"trojeść.Wiesz, ja oprócz powojnika mam jeszcze szybciej rosnący rdest.Mój M mówi ,że w końcu oberwie przewody elektryczne ,bo już do nich doszedł.Winobluszcz też sobie nie żle radzi na budynku gospodarczym

Tak oddzieliłam część gospodarczą działki.
i" babcine" malwy

i floksy

Krysiu-na pewno gdzieś"upchniesz"trojeść.Wiesz, ja oprócz powojnika mam jeszcze szybciej rosnący rdest.Mój M mówi ,że w końcu oberwie przewody elektryczne ,bo już do nich doszedł.Winobluszcz też sobie nie żle radzi na budynku gospodarczym

Tak oddzieliłam część gospodarczą działki.

i floksy

- Marcin01988
- 500p
- Od: 23 gru 2010, o 21:05
zuzia55Uwielbiam zaglądać do Twojego ogrodu, zawsze jest kolorowo i czuje się prawie jak w raju
Moje ulubione lwie paszcze i malwy
Winobluszcz super się pnie po ścianie 

Ja też lubię patrzeć na malwy i floksy 

-
- 200p
- Od: 22 sty 2013, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zuziu, masz iście Królewski Ogród
Jestem pełna podziwu i zachwytu.
Masz tak wszystko zadbane i wypielęgnowane, że oczy z orbit wychodzą
.
I te rośliny, że brak słów.
Od trzech dni spaceruję po nim i napatrzeć się nie mogę
,
,
.
pozdrawiam
Krystyna

Jestem pełna podziwu i zachwytu.
Masz tak wszystko zadbane i wypielęgnowane, że oczy z orbit wychodzą

I te rośliny, że brak słów.
Od trzech dni spaceruję po nim i napatrzeć się nie mogę

pozdrawiam
Krystyna
- zuzia55
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Zuziu, piękne zdjęcia, piękne malwy i super wygląda ta oddzielona część gospodarcza
, powiadasz, że ta tojeść potrafi "łazić", to chyba muszę ją też wsadzić do jakiejś wielgachnej donicy, gdyż rośnie na rabacie wśród innych bylin i róż, a nie chciałabym aby mi wszystko zadusiła, jeśli ona taka ekspansywna jak piszesz. Spojrzałam na zdjęcie szarłata zwisłego i przypomniało mi się jak pierwszy raz ujrzałam go u Ciebie i nie bardzo wiedziałam co to jest, pamiętasz? Nasionka jego dostałam od Ciebie kilka lat temu i od tego czasu wciąż u mnie gości w ogrodzie, super ma te zwisające kolby niby kuleczki, ale żarłok z niego niesamowity 

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Zuziu masz piękne rośliny! nie narzekaj a ogród w każdej sytuacji oferuje coś ładnego.