Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6
Ja też mam makaronowe (Makaronowa Warszawska). Ładna żółta i dość duża. Właśnie też pisze, że we wrześniu zbierać ;) A na krzaku ich nawet sporo. "Poczekam jeszcze trochę i pewnie spróbuję.
-
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam krzaczasta amazonke,jest kilka piłeczek dopiero pod kwiatem.
Dałam jej miejsca na krzaki a one sie puszczaja.
Dałam jej miejsca na krzaki a one sie puszczaja.
Jak ogonek im podsycha to już są ok do jedzenia
Wszystko zależy od tego kiedy siałyście a nie od tego co jest na opakowaniu. W zalezności od odmiany każda dynia ma swój okres wegetacji (od wsiania do urwania) u niektórych jest to 90 dni a u niektórych nawet 150, większość ma około 120 dni wegetacji.
Wszystko zależy od tego kiedy siałyście a nie od tego co jest na opakowaniu. W zalezności od odmiany każda dynia ma swój okres wegetacji (od wsiania do urwania) u niektórych jest to 90 dni a u niektórych nawet 150, większość ma około 120 dni wegetacji.
-
Wg informacji na mojej to jeść można szybciej, ale nie będzie typowego "makaronu". Ogonek jeszcze zielony i rośnie, więc nie jest w pełni dojrzała. Będę ją obserwować, ale myślę, że na koniec sierpnia może być już ok.
Ja mam Planticową Pyzę. Miała jeszcze zielony ogonek, ale po upieczeniu pięknie się rozwarstwiała w nitki (mniam). Zerwałam ją, gdy przez ok. 3 dni nie zaobserwowałam przyrostu. Nasiona były wykształcone, choć łupiny, mimo iż lekko stwardniałe, dało się pogryźć. Po uderzeniu dyni było słychać raczej głuchy dźwięk, a skórkę miała zdecydowanie twardsza niż przerośnięta cukinia.
Poza tym ładnie wiąże, wiec stwierdziłam że jedną mogę poświęcić. Teraz będę robiła to regularnie. ;)
Poza tym ładnie wiąże, wiec stwierdziłam że jedną mogę poświęcić. Teraz będę robiła to regularnie. ;)
Ugotowałam dzisiaj na parze pierwszą Blue Ballet, do jutrzejszego chlebka, i mogę powiedzieć, że pyszna, wchodzi do stałego repertuaru . Miąższ żółty, suchy, nie za słodki, skórka mięknie jak u Hokkaido, poręczna wielkość ok. 2 kg, w smaku lekko orzechowa, będzie świetna do puree, klusek i placków
-
Nie wytrzymałam i zerwałam makaronową. Nie była dojrzała, ale na nitki się rozwarstwiła i pyszna z sosem pomidorowym zamiast makaronu. Już wiem, że za rok u mnie będzie na pewno ;)
A czy ta makaronowa smakuje jak zwykła dynia? Jaką ma konsystencję? Czy taką jak normalny makaron?
-
Dynie są różne. Moja nie była do końca dojrzała, za długo w piekarniku, a się ładnie na nitki zrobiła. Z sosem do makaronu nawet nie przypominała dyni. Dla mnie rewelacja.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Czy to jest dynia makaronowa
Sadziłam jako makaronową, nigdy jej nie miałam jeszcze, ale ona wygląda jak kabaczek.
Sadziłam jako makaronową, nigdy jej nie miałam jeszcze, ale ona wygląda jak kabaczek.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moja makaronowa ma jasną skórkę a ta ma jak cukinia
-
jokaer moja (Makaronowa Warszawska) jest zielona w paski. Dojrzała będzie wpadać w żółty. Ta po prawej ją bardziej przypomina, ale nie do końca... To może być inna odmiana. Moja mimo iż niedojrzała się rozwarstwiła na nitki (a jeszcze za długo piekłam).
Jakie są konsekwencje pozostawienia dyni na przymrozku. Czy temperatura -1 chwilowa nad ranem jest groźna, czy chodzi raczej o dłuższe i mocniejsze przemrożenie. Wielokrotnie już we wrześniu zdarzają się takie niewielkie przymrozki, a później jest jeszcze kilka tygodni ciepło.