System nawadniania - projektowanie i wykonanie

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
damian_bany
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2014, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

System nawadniania - projektowanie i wykonanie

Post »

Hej!

Zamierzam zamontować u siebie system nawadniania i kompletnie się na tym nie znam. Powierzchnia działki to około 6000 m2. Trawnik zajmuje mniej więcej 60% terenu, czyli 3600 m2. Zamierzam rozprowadzić podlewanie kropelkowe pod tuje, w sumie około 200m plus odcinek do źródła wody. Myślałem nad automatycznym sterowaniem. Później chciałbym jeszcze powiększyć interes o sad. Jestem w trakcie rysowania mapy działki, w najbliższym czasie tutaj wstawię.

Nasuwają mi się następujące pytania:
1. Z jakich systemów korzystać? Garden jest fajny, ale drogi. Markety budowlane reklamują również Greenmill, Geolia itp. Czy może łączyć produkty różnych marek?

2. Ile może mnie to wszystko kosztować?

3. Zamierzam wykopać studnię głębinową. Mogę mieć problemy ze zbyt niskim ciśnieniem wody? Studnię planuje postawić przy jednej z granic działki.

4. Warto samemu projektować taki obszar? Czy może lepiej komuś to zlecić?

Dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrawiam!
pomidorzanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 26 cze 2012, o 12:57

Re: System nawadniania - projektowanie i wykonanie

Post »

Damianie,

skoro zdecydowałeś się na założenie wątku, musisz pokazać, zobrazować swój teren.

Wszyscy muszą wiedzieć o czym piszą i jakie są warunki akurat Twojego przypadku.

Czekamy zatem na Twój plan terenu, na pewno pomocne będą szczegóły które Cię dręczą.

Mamy tu sporo mądrych ludzi, którzy na pewno coś poradzą, ale nie możesz czekać na wstawienie mapki długo.

Bo wątek spadnie na dalsze strony i będzie małe zainteresowanie tematem, powodzenia w rysowaniu mapki.
Pozdrawiam, Agata.
munia10
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 lip 2014, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na początek warto spróbować samemu projektować skoro masz takie plany. Jak czegoś nie będziesz wiedział to Ci tu pomożemy. Jednak jak jesteś całkiem zielony w tych sprawach to chyba lepiej żebyś komuś zlecił ten projekt. A skąd jesteś? Bo we Wrocławiu znam gościa, który się zajmuje montażem systemu nawadniania, po prostu złota rączka w tych sprawach. Mogę Ci podać nr telefonu do niego. Jak nie to możesz dodać swoje zlecenie na http://www.favore.pl/dodaj-zlecenie ,a pewnie kilka osób się odezwie, bo sama tak czasami robię jak czegoś mój mąż nie potrafi zrobić. Co do kosztów to nie mam pojęcia ile cię to wyniesie, na pewno zaoszczędzisz robiąc wszystko samemu. Tak czy siak, czekamy na mapkę i powodzenia.
damian_bany
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dobra, tak na szybko narysowałem działkę. Obok aktualnej studni planujemy zrobić studnię głębinową (głębokość 25m?). Odwierty będzie robiła firma zewnętrzna.

Spróbuję sam zaprojektować, myślę że jestem w stanie się tego nauczyć przy Waszej pomocy :)

Link do działki w jpg: http://oi62.tinypic.com/qya36e.jpg
Link do ściągnięcia planu działki w dwg i jpg (wcisnąć download): http://www.sendspace.com/filegroup/FxQv ... rAfe2uPsMw

Nie chcę mieć podlewanego lasu oraz budy psa. Słabo widać, ale pomiędzy drogą a wschodnią częścią działki, na południe od budy, jest jeszcze trawnik. Pod drogą są poprowadzone rury, przez które może pójść wąż z wodą.

Moje pytania:
1. Ile zraszaczy może być w jednej lini?
2. Jakie zraszacze brać?
3. Jak proponujecie je rozstawić?
4. Jakie systemy proponujecie zastosować? Jakie komputery sterujące tym wszystkim będą się u mnie nadawały?
5. Ile może mniej więcej kosztować zakupienie całego sprzętu?
6. Rozumiem, że będę musiał działkę podzielić na sektory. Każdy sektor będzie podlewany po kolei. Dobrze myślę?
7. Jaką byście polecali pompę do studni głębinowej?

Problematyczne będzie pewnie umiejscowienie tej studni. W okolicach starej studni mamy wszystkie rury od wody do domu. Robiąc nową studnię obok starej bez większych problemów moglibyśmy czerpać tę wodę głębinową do domu. Nie wiem tylko czy starczy ciśnienia na podlanie drugiego końca działki.

I takie ogólne pytanie, jak się za to wszystko zabrać?

Dziękuję za odpowiedzi :)
mateuszogrod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 lis 2013, o 20:45
Kontakt:

Post »

Nie mam zbyt dużego doświadczenia odnośnie nawodnienia zrobiłem 3 nawodnienia i o na znacznie mniejszych powierzchniach postaram powiedzieć to co umiem. Najważniejsza w tym systemie będzie pompa im lepsza wydajność pompy i ciśnienie tym mniej sekcji czyli mniej rur mniej zraszaczy.Najpierw na Twoje pytania
1.ilość zraszaczy jest zależna od wydajności pompy i ciśnienia. im wydajniejsza pompa tym lepiej, na tym nie można oszczędzać
2. zraszacze jak i system polecam hunter, rein-bird, k-rein.
3. najlepiej wydrukuj projekt w skali cyrkiel w rękę i kreślić promienie. ja użyłem zasięgu zraszacza o promieniu 9-10m i wyszło mi około 30 zraszaczy. jeśli będzie dobra pompa 5-6 zraszaczy na 1 sekcję czyli załóżmy bardziej optymistyczny scenariusz 5 sekcji +1 sekcja nawodnienie kropelkowe.mniej więcej wykaz materiałów:
-rura nawadniająca -600m x1,8zł = prawie 1200zł
-zraszacz pgj hunter 30 x 30zł= 900zł
-kolanko do zraszaczy - 30 x 10zł=300zł
-elektrozawory 6 x 70zł =420zł
-podłączenia elektrozaworów - około 300zł
-inne trójniki kolanka - około 500zł
-skrzynka rozdzielcza na elektrozawory około 200zł
-kabel do sterownika około 200
-rura kropelkowa plus szpilki około 400zł
-czujnik deszczu 100zł
-sterownik k-rein na 6sekcji esp 250zł
razem około:5000zł materiał
plus jakieś moje pomyłki ale mniej więcej masz ile byś musiał na materiał wydać
aby dokładnie wycenić musiałbym dłużej posiedzieć w wolnej chwili.
4. sterownik k-rein esp jest bardzo łatwy w obsłudze więc polecam, a zraszacze hunter pgj np.
5.podałem wyżej plus koszt pompy filtrów i podłączeń jakieś sterowanie pompy plus zabezpieczenia elektryczne. nie mam pojęcia ile to będzie kosztować bo z tym nie miałem styczności.
6.tak działkę na sektory za każdy sektor odpowiada 1 elektrozawór. ja zastosowałem że 1 sekcje to 5-6 zraszaczy
ale to może być mój błąd gdyż są spore odległości i spadki ciśnienia. więc moje wyliczenia nie muszą być prawidłowe.
7.jak najwydajniejsza i markowa żeby posłużyła lata.
Pozdrawiam Mateusz
damian_bany
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Rozrysowałem sobie te zraszacze. Jak mógłbym poprawić ustawienie tych zraszaczy?

Zdjęcie:
http://images70.fotosik.pl/90/ca6540e9ccd29473.png

Chciałbym podzielić działkę na sekcje. Jaki jest spadek ciśnienia wody na 1m węża? O ile zmniejsza ciśnienie jeden zraszacz np hunter PGP/ADJ?

Załóżmy, że miałbym źródło wody z ciśnieniem 4 barów. Najdalej położone zraszacze są w odległości 120m. Mogę podpiąć do jednej sekcji 5 zraszaczy? A w odległości od źródła wody np 70m dałoby radę już 6 zraszaczy?

Sprawa analogiczna z zraszaczami statycznymi, ile w jednej sekcji może ich być?
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Spadek ciśnienia na 1m węża jest zależny od:
- materiału,
- średnicy
- złączek

Ponadto, w dużej mierze stratę określisz, gdy znać będziesz wydajność przyłącza (a nie tylko ciśnienie). A zraszacz zraszaczowi nie równy.
czy 5 zraszaczy na jednej sekcji może być, musisz przeliczyć i porównać wydajność zraszaczy i kranu.

Na sam wąż możesz przyjąć stratę ciśnienia 0,1 bar przy założeniu 50 m długości węża 3/4.

Podobnie rzecz ma się ze zraszaczami: strata ciśnienia zależna będzie od jego wydajności. Możesz przyjąć, że jeśli łączna wydajność dm3/s zraszaczy przekracza 70% wydajności przyłącza, to ciśnienie spada poniżej ciśnienia otwarcia zraszacza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”