Witam wspaniałych miłośników Bugenvilli
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Od 2 tygodni jestem Waszym uczniem - pilnie czytam wiadomości na tym forum, dziś jestem tu po raz pierwszy oficjalnie. Bardzo podobają mi się Wasze posty, są rzeczowe i bardzo sympatyczne.
Oglądałam przepiękne kaskady tych kwiatów sporo lat wstecz w Turcji, wspaniałe widoki. Zakochałam się w nich, były moim marzeniem, zawsze myślałam, że nieosiągalnym. Dwa tygodnie temu odwiedziłam koleżankę w Warszawie. Ma piękną min. 7 letnią Bugenvillę i okazuje się, że kwiat nie jest trudny w utrzymaniu. Następnego dnia objechałam znane mi okoliczne sklepy ogrodnicze, znalazłam tylko jedną, małą, max 25 cm, przywiędłe, pofałdowane, podziurawione listki, kilka różowych przykwiatków i 2 kwiatuszki. Różowa - spełnione marzenie
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
Od razu ją przesadziłam w ciut większą doniczkę i obficie podlałam, słońce ma od ok. godz. 11-tej, praktycznie do wieczora. Na razie stoi w ogródku na podwyższeniu 80 cm, od wschodu ciut osłonięta wielką donicą z innymi kwiatami. Ku mojej wielkiej radości, już następnego dnia do wieczorka wszystkie liście nabrały wigoru. Podlewam ją i od tygodnia nawożę regularnie. Nie przeszkadza jej ani ogromne słońce, ani często padający deszcz. Pięknie rozkwita, przyrosty 3 gałązek mają po kilka cm
Z radością dołączam do początkujących posiadaczy tego cudu natury
![cheers ;:136](./images/smiles/cheers.gif)