W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
biedronka_1983
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lip 2014, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.3

Post »

Witam wszystkich. Od kilku dni czytam ten wątek. Trafiłam tu szukając informacji o przydomowej hodowli królików, ale zafascynował mnie cały. Znalazłam też dużo pożytecznych informacji, ale mam jeszcze kilka pytań. Zacznę tylko od krótkiego wprowadzenia - planuję zacząć hodować króliki (na mięsko dla rodziny). Trochę doświadczenia i wiedzy ogólnej o królikach mam (przez wiele lat miałam w domu miniaturki). Chciałabym taką małą hodowlę na 2 samice (plus samiec oczywiście) - myślę, że na początek dla 4osobowej rodziny starczy maluchów z tylu matek. Problem polega na tym, że obecnie mieszkam w mieście. Niby mamy spory ogród i z sąsiadami nie przewiduję problemów, ale dom i działka należy do rodziców - a oni nie wyraziliby zgody na hodowlę. Mam z moim M. działkę na wsi - planujemy się tam budować, ale jeszcze nie teraz. Działka jest ogrodzona i stoi tam domek letniskowy. Chciałabym trzymać króliki tam, ale tu pojawia się problem - jest to kawałek drogi i moglibyśmy tam być max. co drugi dzień (czyli w tygodniu 2 razy i cały weekend). Pytanie czy tak pozostawione zwierzęta dadzą sobie radę - tzn. czy jestem im w stanie dać jedzenie i picie na 2 dni itp. Jeśli tak to czy macie jakieś sugestie jak to zorganizować tak z doskoku. Jeśli nie to pewnie sobie odpuszczę :( ale marzy mi się taka mała przydomowa hodowla. Co wy na to? Ktoś wspominał w tym wątku, że zostawia swoje króliki na weekend same, stąd pomysł, że coś takiego mogłoby wypalić. Z góry dzięki za odpowiedzi

-- 2 lip 2014, o 19:58 --

Zapomniałam dodać, że na zimę bym nie zakocała samiczek i zabierała je do domu (tzn na ogród) tu gdzie mieszkam - z jedną klatką nie byłoby problemu z rodziną
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj biedronka ! :wit

Sezon intensywny, więc wątek przycichł, ale przyjdzie czas, że znów się rozkręci.

Co do królików. Mając paśniki zasypowe na ziarno (preferuję największe z możliwych), paśniki na siano, spore poidło kropelkowe - bez problemu można króle zostawić.

Trzeba mieć tylko świadomość dwóch rzeczy.
1. Tak pozostawiona hodowla może być łatwym łupem złodziei (oczywiście zależy to od realiów);
2. Może się zdarzyć niemiły wypadek - np. padnie królik i będzie tak leżał (mi ostatnio padła samica podczas wykotu) lub coś innego się wydarzy. Nie mniej to zdarza się nie tak często.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

U nas 4 kociaki wyszły z ukrycia. Córki przeszczęśliwe!

Obrazek

Kaliforniaki mają już miesiąc. Jeden z nich wciąż srebrzysty. Ciekawa jestem czy jeszcze zbieleje.

Obrazek Obrazek Obrazek
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Asia, super kociaki, królasy jeszcze bardziej ;:215
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18

Post »

Dobry wieczór :wit

arty
Super masz te indyki ;:138

chudziak
Masz rację,trudno uwierzyć ,że kurczątka się wylęgły ;:oj A jak się chowają?

Brzoskwinko
Króliczki i kociaki urocze ;:215

Kilka migawek z mojej zagrody
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek

Ałło a to z dedykacją dla Ciebie ;:196 Bo od Twoich opowieści się zaczęło,a teraz i ja sama serki podpuszczkowe robię :tan Obrazek
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Amelio, wszystkie zwierzątka piękne i zadbane no ale pies w roli niani...rewelacja !!!!!

O, a jeszcze kogutka liliputka widzę, to on żyje w jednej zagrodzie z kaczkami ???
AmeliaL
200p
200p

Post »

Beatko dziękuje za tak miłe słowa :oops: ;:196
Kogucik liliputek jest szefem całego kurnika i kurzo kaczo gęsiego wybiegu.Krótko mówiąc rządzi ;:134 ;:134 Najczęściej to on mi gdzieś po ogródku warzywnym buszuje albo po łące za domem czy w starym sadku.Ale na noc wszystko zamykamy w jednym kurniku.Póki wszystko żyje w zgodzie i krzywdy sobie nie robi to jest OK :)
Pies,a raczej piesio,bo to młody szczeniak jest u nas od 2 tygodni.I na początku mieliśmy obawy,bo gąski za kuperki łapał.
A znaleźliśmy go wycieńczonego na wysypisku śmieci w środku lasu,zapchlonego i śmierdzącego,bo leżał w resztkach poubojowych
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p
Od: 12 kwie 2014, o 08:49

Post »

Super zwierzaki ;:138 Wszystko w symbiozie :wit
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Amelko, dobrze że piesia przygarnęłaś, bo takie znajdki najbardziej oddają miłość, którą Wy mu daliście :)

Pamiętam z dzieciństwa, że u mojej mamy w stadku kur też dokazywał kogut- liliputek i na dodatek opiekował się wszystkimi kurami a nie tylko swoimi " miniaturkami" a za przeciwników miał dwa wypasione " Karmazyny" :)...zawsze wygrywał w kogucich walkach :;230

Pokazuj jak najczęściej swoje zwierzaczki, bo ja uwielbiam takie obrazki...no i dużo innych osób też.. ;:168
AmeliaL
200p
200p

Post »

koniczynko dziękuję ;:180
Beatko jak tylko będzie co pokazywać to będę fotki wstawiać :wink:
Kogucik na razie nie ma żadnych przeciwników,ale konkurencja w postaci 3 kogutków zielononóżek mu rośnie.A z czasem może się okazać,że kogutków będzie więcej ,bo na chwile obecną mam 3 dwutygodniowe lilipucie,6 dwutygodniowych kurek jedwabistych i właśnie się lęgną araukany i maransy
Tutaj pierwszy araukan :D Na chwile obecną jest ich już 3 sztuki i 2 maransy,a kolejne 2 jajka nadklute. :heja
Obrazek

Jak się ładnie i bez problemu odchowają to na Wielkanoc będę mieć naturalnie zielone i czekoladowe jajka,no i śnieżnobiałe od zielononóżek :D
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53

Post »

Amelia piękne zwierzątka kaczuszki tak jak moje i kogucik liliputek też ale inaczej ubarwiony i zielononóżki tylko owieczek nie mam :(
Proszę może ktoś mi poradzi czy mogę obciąć piórka na skrzydelkach perliczek ?mam cztery mlode które już bardzo fruwają boję się ,że w końcu ich nie upilnuję i odlecą za ogrodzenie kurnika a tam już nie moja dzialka i chaszcze okrutne i już ich nie znajdę .Obcialam w ubieglym roku lotki kaczkom i skonczyly się loty za ogrodzenie, a nie zauważylam żeby jakoś ucierpialy z tego powodu.Podpowie ktoś ?perliczki mam pierwszy raz :roll:
Pozdrawiam Malgosia
AmeliaL
200p
200p

Post »

MalgosiaR ;:180
A co do Twojego pytania to jasne,że możesz przyciąć lotki u perliczek.
I pochwal się fotkami swoich zwierząt gospodarczych ;:108
Pozdrawiam Amelia
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Amelia , masz dużą ilość zwierzątek ;:oj
Bożena
Zablokowany