Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Post »

Witajcie w nowym tygodniu, na szczęście trochę popadało podczas mojej weekendowej nieobecności, więc kamień spadł mi z serca, bo już się niepokoiłam o rośliny, choć przed wyjazdem starałam się je dobrze podlać. Nadal jest niestety gorąco, choć miałam nadzieję na kilka dni łagodniejszej temperatury. No nic, ale za to ci co nad morzem bardzo się cieszą.

Daffodil, Asiu, jak ja cię lubię za te sympatyczne uwagi co do moich fotek. No i staram się wtedy jeszcze bardziej, aby złapać w ogrodzie to COŚ :D

Majeczko, o patyczkach róż się naczytałam tu i ówdzie. Ale co z tego, jak mi to wcale nie wychodziło? Mam nadzieję, że może tym razem...

Drozd, jakże miło cię widzieć Januszu! Dziękujemy za pamięć i za pozdrowienia :D W ogrodzie niepostrzeżenie zgromadziło się rzeczywiście dużo różnych gatunków. Kiedyś miałam tylko hosty i jakieś tam przypadkowe kwiatki, ale z upływem lat człowiek obrasta w różne dobra, podobnie jak w domu, tak i w ogrodzie. Chyba już trzeba będzie niedługo remanent robić :;230

E-mienta, a pewnie że próbuj z patyczkami To fajna i ciekawa zabawa. Raz wyjdzie, raz nie wyjdzie, ale nabiera się doświadczenia.

Stasiu, żebym to ja miała ściany z powojników, to bym nie narzekała. Ale ściany to są głównie u ciebie, no i u An-ki też widziałam. A ja tylko czasem mam jakiś ładny powojnik, Natomiast ten cały Minuet to na zwałkę się nadaje, bo już nic z niego lepszego nie będzie.

Takasobie, a no sama widzisz, tylko miejsce on niepotrzebnie zajmuje. A taki Mikelite pewnie by był dużo ładniejszy ;:108

Małgocha, ja też sobi lubię popatrzeć na ogrody "pod linijkę". Ale to trochę tak jak bym była w muzeum. Popatrzeć, nie dotykać, iść dalej. Życia tam nie ma, choć piękne są, przejrzyste. Trzeba więc znaleźć złoty środek i o to się staram u siebie. Ale stopniowo.

Kogra, w czasie upałów właśnie to jest najgosze, że kwiaty szybko przekwitają. Strasznie ich szkoda. Czasem tylko skwarki z nich zostają. Szczególnie róże. A ja bardzo nie lubię takich zasuszonych kwiatów i już nie wyrabiam z ich usuwaniem. U ciebie mówisz azalia? Wariactwo!

Dorciu, pierwiosnkom to się akurat dziwię. Bo one przecież chłodek lubią i wilgoć. Po co więc tak lgną do upałów?

Ignis, oj tak, linia to duża pomoc, ale roże jednak mają za mało tej wody, która wyciurka z kroplownika, więc trzeba się wspomagać konewką, nie ma rady Krysiu.
hejho, witam nowy gościu i zapraszam częściej :D

Obrazek

Cudna Ascot kwitnie drugi raz. Uwielbiam tę różę za jej przypominające peonię kwiaty.
Obrazek

Różne zakątki
Obrazek

Ta żurawka już poszła gdzie indziej, bo tu będą małe berberyski. Siedziały pod dębem, lecz szybko z czerwonych zrobiły się zielone, więc muszę je umieścić na słońcu, a żurawka da sobie radę i w cieniu.
Obrazek

A tu jest Rabata Spokojna. Gdy była u mnie Margo2 i napatrzyła się na mój gęsty busz, powiedziała, że ta rabata jej się podoba, bo jest taka spokojna. Więc już niech sobie ma taką nazwę :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Traweczki coraz wyższe
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co to, jak nie ściana powojnikowa i Ty jeszcze narzekasz. ;:224 ;:306
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu Twój ogród dzięki dużej ilości traw jest taki delikatny i zwiewny. Widoki jak zawsze śliczne.
Niesamowicie podoba mi się ta różyczka o drobnych pojedynczych kwiatuszkach.
Taras i jego otoczenie aż zaprasza do tego, aby rozsiąść się ze szklaneczką schłodzonego napoju :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Stasieńko, ale to są właśnie te "niektóre i nieliczne". Chyba miejsce im podpasowało. Gdzie indziej jest za sucho, a ja z podlewaniem nie wyrabiam mimo linii kroplującej. No nic, dobre i to :wink:

AGNESS, ta pora gdy trawy są już dość wysokie jest dla mnie najpiękniejsza. Od wiosny na nie czekam. Niektóre miskanty już się rozrosły i troszkę mnie zaczynają niepokoić. Prosa są jednak bardziej zwarte i nieco niższe. W tym roku pięknie rosną śmiałki darniowe. Dzięki nim wszystkim istnieje w ogrodzie ruch, dynamika. No i te szumy... kojące.
Co do różyczki, to chyba mówisz Agnieszko o Ballerinie.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Wandziu a co to za żurawka u dołu ostatniego zdjęcia?nie rozpoznaję
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dorciu, ta żurawka to Amber Lady :D Kupiłam ją w jakiejś szkółce na trasie do Lublina. Jest wyjątkowa. Liście ma pod spodem czerwone, a na wierzchu zielone. Zresztą zmienia się wraz z porami roku. Rośnie w półcieniu, bo na słońcu chyba byłoby jej za gorąco. Oto dla ciebie jej zdjęcia dzisiejsze :) .

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Dzięki,urocza jest :wit
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

wanda7 pisze:... ta żurawka to Amber Lady ... Jest wyjątkowa. Liście ma pod spodem czerwone, a na wierzchu zielone. Zresztą zmienia się wraz z porami roku. Rośnie w półcieniu, bo na słońcu chyba byłoby jej za gorąco.
Wandziu z pewnością byłoby tej żurawce za gorąco, bo moja nie przetrwała ja kupiłam ją u Igi.
Witaj już w niedzielę u mnie jest Spotkanie Formowe... daliście mi cichą nadzieję na przyjazd ;:108
Czekam na potwierdzenie. Buziole.
Mam nadzieję - Do zobaczenia. ;:167
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Zytko, szkoda , że mieszkasz tak daleko. Co do żurawki, nie od mnie, nigdy jej nie miałam, nawet w jednej sztuce. :roll:
Wandziu, próbowałam jak Ty, ale mój busz mnie przerasta, zaczynam eliminować wiele roślin, robię wielkie porządki. ;:173
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

A dla mnie ciągle - i z pewnością długo jeszcze - taki busz, jak Twój, jest niedoścignionym celem ;:oj
Na Twojej ścianie powojnikowej widzę chyba m.in. Mme Julie de Corevon - u mnie też świetnie się spisuje i ma masę kwiatów :)
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak zawsze - uroczo i magicznie, trawy robią swoje, Ascot faktycznie piękna i piwoniowa :wit
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Rzeczywiście na tle tych pięknych powojników wygląda nieciekawie. No i w porównaniu do Mikelite to jakaś pomyłka.

Słoneczne żurawki cudownie wyglądają! Zwłaszcza przy kamiennych ścieżkach! Ty to umiesz zaprezentować! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Żurawki jak widać są chyba najbardziej wdzięczne w tym okresie.
I kolorystycznie i niezawodne.
Już sama swoje rozmanażam i będę obsadzać rabaty.
Jesienią to dopiero bajecznie będzie wyglądało.
A co to za kuleczka z drutu, całkiem fajnie wygląda przy rabacie.
To kupna czy własnej produkcji ?
Grażyna.
kogro-linki
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Wando, jak zwykle masz ciekawe żurawki. Ta Amber Lady niezwykle wygląda tak wybarwiona. Rabata spokojna super. Pamiętam ją bardzo dobrze z odwiedzin, są tam cudne hosty, chyba June. Bardzo zmężniały przez ten czas.
Wcale u ciebie nie widać suszy ;:167
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu ależ ogromna wyrosła ta Amber Lady. ;:138
W ogóle pięknie żurawki Ci rosną, moje to mikruski są. Zachwyciła mnie róża Ascot, rzeczywiście kwiaty ma piwoniowe.
Jeśli mogłabyś napisać, gdzie ją kupiłaś? Wprawdzie nie mam miejsca na róże, ale wyrzucę jakiegoś swojego chorowitka najwyżej.
Mnie także bardzo podoba się spokojna rabata, ciekawie dobrane roślinki. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”