Perukowiec (Cotinus ) wymagania,cięcie,przesadzanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jancio7
50p
50p
Od: 25 lip 2008, o 12:18

Post »

Tak Krzysiek ten perukowiec nigdy nie był przycinany. Jałowiec i perukowiec były sadone w tym samym dniu. Póki co to mają nawzajem się przenikać, uzupełniać... Może kiedyś go przytnę. dziękuję za radę:)
Bo do mnie anioły wpadają bez pukania i kawę słodzą uśmiechem...
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No chyba że tak. W każdym bądź razie perukowiec jest piękny. Godny pozazdroszczenia :)
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam!
Również uległam urokowi perukowca :D .Mam go od jakiegoś miesiąca.Również ma czerwone obrzeża listków.
Jednak młode listki wypuszcza tylko z jednej-najwyższej gałązki,reszta ma jakby uschnięty-czarny czubek.Listki są w nienaruszonym stanie.Czy też "puści" z tych pędów?
Czy warto profilaktycznie popryskać od grzybów i kiedy?Długo szukałam ładnie rozkrzewionej sadzonki i byłoby mi szkoda go stracić :(
Czym zabezpieczyć go na zimę?
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To ja może dam takie zdjęcie :wink:

Obrazek
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Post »

Mój 'golden spirit' podobnie wygląda, taki podsuszony :( a rosnący obok fioletowy jest normalny. Martwić się?
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Dziś dostałam Perukowca (bardz się cieszę) Co z nim dalej mam robić aby był tak piękny jak Wasze? :D
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

lucy09
Posadż go w osłoniętym od wiatru, ale słonecznym miejscu,w ziemi o zasadowym odczynie ,możesz dodać na dno dołka przekompostowanego obornika ,ale przysyp go warstwą ziemi by młode korzonki nie miały bezpośredniej styczności z nawozem.
Póżniej to już czekaj do wiosny i ciesz się jego widokiem!
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będzie problem, nie mam osłoniętego miejsca które byłoby zarazem słoneczne, nie wiem jaki odczyn ma moja gleba i nie mam zielonego pojęcia jak to sprawdzić, nie mam też przekompostowanego obornika. Czy to znaczy,że mój perukowiec skazany jest na zagładę? :cry:
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ależ nie!!!!
1.Brak osłoniętego miejsca w ogrodzie wiązać się będzie z ewentualnym okryciem młodego perukowca na zimę .3-4letni powinien poradzić sobie sam.Jeśli nie masz agrowłókniny to możesz zabezpieczyć kartonami ,matami słomianymi,gałązkami świerku lub np szarym pakowym papierem
2.Odczyn gleby sprawdza się kwosomierzem (dostępny w sklepach ogrodniczych)wg instrukcjina opakowaniu.Ale ...lucy09...pocieszę Cię -sadząc perukowca nie musisz aż tak bardzo precyzyjnie (jak np u różaneczników)określać pH ziemi.Wystarczy do ziemi ,którą masz w ogrodzie dodać wapna np dolomit i to powinno zapewnić roślinie dobre warunki rozwoju.
3. Co do obornika to jak zauważyłaś w poprzednim poście napisałam CI ,że" możesz " dać obornik. Możesz ale nie musisz .Ja dla lepszego startu daję ,ale perukowiec nie jest "żarłokiem" i da sobie radę bez tego dodatku
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To mnie pocieszyłaś. Czyli jest nadzieja dla mojej roślinki ;:63 Przyznam, że jak słyszę takie tam różne fachowe terminy i ścisłe zalecenia to odechciewa mi się ogrodnictwa. Ja wszystko robię przy roślinkach na czuja-ale zdaje sobie sprawę, że to czasami za mało. Więc dziękuje za rady, będę z nich korzystać, i uczyć się!
Awatar użytkownika
piters
50p
50p
Od: 5 paź 2008, o 11:45

Post »

ja swojego perukowca w tym roku nie podlewałem ani nie nawoziłem ani razu ( :!: ), nie był też okrywany na zimę i radzi sobie świetnie; rośnie na wysokiej skarpie, gdzie nie ma nadzwyczajnych warunków a mimo to nie wymagał żadnych zabiegów pielęgnacyjnych - po prostu prawdziwy twardziel :D ten typ tak ma :D :D :D
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

A to mój pierwszy w życiu perukowiec - młodziutki, bo zasadzony późną jesienią zeszłego roku. Dość mocno już urósł i nawet postanowił wypuścić w tym roku pierwszą peruczkę :D

Obrazek
Awatar użytkownika
piters
50p
50p
Od: 5 paź 2008, o 11:45

Post »

ja też posadziłem swojego jesienią AD 2007 i muszę przyznać, że wygląda nieco skromniej; no i na perukę się w tym roku nie zdobył - w przyszłym będzie już pod presją :D :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”