Co zrobić z benjaminem?

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
do_mi90
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 kwie 2014, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co zrobić z benjaminem?

Post »

Witam :) Kupiłam sobie benjaminka, ale po kilku dniach opadły całkowicie liście. Pewnie dlatego, że mało go podlewałam... zaczął wypuszczac nowe liście, ale nie wiem czy skrócić go o połowę czy zostawić? Potrzebuję Waszej rady :) Obrazek
Awatar użytkownika
renata_22
200p
200p
Od: 25 mar 2010, o 19:06

Re: Co zrobić z benjaminem?

Post »

Wygląda dosyć marnie.... Niestety fikusy mają to do siebie że nie znoszą zmiany miejsca, nawet obkręcenie doniczki dlatego najpierw znajdź mu stałe miejsce. Nie lubią też nadmiaru wody, w lecie podlewanie 2 razy w tygodniu mu wystarcza a jak chłodniej to i rzadziej. Lepiej trochę przesuszyć niż przelewać bo zrzuci liście. Potrzebuje też sporo światła do prawidłowego wzrostu.
Ja bym obcięła te gałązki, nie całość ale skrocić trochę żeby pobudzić pędy boczne do wzrostu, może się wtedy zagęści w środku. Można spryskwiać też letnią wodą, roślina dobrze na to reaguje.
Pozdrawiam Renata :)...
Doniczkowce w przeglądzie...
do_mi90
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 kwie 2014, o 13:48

Post »

A na parapecie może stać? Czy takie bezpośrednie słońce może źle działać? Obetnę i będę obserwować :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj :wit , mamy już wiele wątków na temat problemów z tym fikusem, o choćby tu:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 19&t=38449 , albo tu: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =19&t=1637 .
Wystarczy przed założeniem nowego tematu, skorzystać z wyszukiwarki :idea:

Wątek zamykam, gdyż niepotrzebnie dubluje temat.
Pozdrawiam :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”