Uprawa melonów cz.1
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Uprawa melonów
Zasadziłam 200 sadzonek ale dwie wycięłam przy pieleniu .
Odmian ok. 15.
Trochę dużo ale w ubiegłym roku to był nr 1 wg. odwiedzających mnie Gości, Rodziny oraz jest to wielki przysmak mojej Mamy. Mam dużo miejsca, melony rosną bezproblemowo są zupełnie bezobsługowe. Mój M. jedynie podkłada deseczki pod zawiązane owoce i co kilka dni rzuca w nie wąż ogrodowy włączając pompę w studni na 2-3 godziny. Ostatnio naszym zwyczajem jest "chodź zobaczymy co słychać u melonów"
Odmian ok. 15.
Trochę dużo ale w ubiegłym roku to był nr 1 wg. odwiedzających mnie Gości, Rodziny oraz jest to wielki przysmak mojej Mamy. Mam dużo miejsca, melony rosną bezproblemowo są zupełnie bezobsługowe. Mój M. jedynie podkłada deseczki pod zawiązane owoce i co kilka dni rzuca w nie wąż ogrodowy włączając pompę w studni na 2-3 godziny. Ostatnio naszym zwyczajem jest "chodź zobaczymy co słychać u melonów"
Trzy podejścia do uprawy dwóch melonów i trzy klapy w moim przypadku stąd mój( i mojego męża gdy mu pokazałam Twoje zdj) zachwyt i FULL ZAZDROSC ale taka pozytywna nie martw się:), ja mam ogrod mniejszy od Twojego pola melonowego...
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne melony i jakie duże
Kiedy je posadziłaś do gruntu i kiedy były siane? U mnie mimo że rosną na czarnej agrowłókninie to w ostatni weekend dopiero pojawiły się pierwsze małe owocki.
Kiedy je posadziłaś do gruntu i kiedy były siane? U mnie mimo że rosną na czarnej agrowłókninie to w ostatni weekend dopiero pojawiły się pierwsze małe owocki.
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Marginetka, ale jazda...
Ja mam ledwie kilkanaście krzaków jednej odmiany i największy jest wielkości gołębiego jajka
W ubiegłym roku miałam tę samą odmianę (oranje ananas) i owoce, co prawda przepyszne, miałam dopiero we wrześniu, zanotowałam sobie żeby wcześnie wysiać i zrobiłam to na przełomie marca i kwietnia. Do gruntu poszły po 15 maja i do czasu kwitnienia trzymałam je pod agrowłókniną, dzięki temu nie odchorowały przesadzania tak jak te ubiegłoroczne. Widzę jednak, że żeby Ciebie dogonić musiałabym siać je chyba w lutym.
Ja mam ledwie kilkanaście krzaków jednej odmiany i największy jest wielkości gołębiego jajka
W ubiegłym roku miałam tę samą odmianę (oranje ananas) i owoce, co prawda przepyszne, miałam dopiero we wrześniu, zanotowałam sobie żeby wcześnie wysiać i zrobiłam to na przełomie marca i kwietnia. Do gruntu poszły po 15 maja i do czasu kwitnienia trzymałam je pod agrowłókniną, dzięki temu nie odchorowały przesadzania tak jak te ubiegłoroczne. Widzę jednak, że żeby Ciebie dogonić musiałabym siać je chyba w lutym.
Dorota
Czy one na początku rosły pod agrowłókniną? Wyglądają na bardzo wcześnie poszadzone. Pierwsza połowa maja? Gratulacje!
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
Dzięki za miłe słowa! Odpowiem zbiorowo, jestem w pracy i nie mogę zerknąć na stare zdjęcia aby ustalić termin siania. Na pewno w tzw. terminie dla dyniowatych, nic wcześniej. Co do wysadzenia rozsady to połowa (pierwsze zdjęcia) to 18 maj, druga połowa dwa tygodnie później i te melony są większe. Rosną na gołej nie nawożonej kompostem/obornikiem ziemi. Zaorany był tylko poplon.
Ważna jest chyba ilość wody. Nie może jej być na początku dużo bo sadzonki zgniją ale ziemia nie powinna przesychać. Teraz jak intensywnie rosną to już leję wodę bez umiaru. Podłączam pompę i zostawiam wąż na kilka godzin.
aha, nie rosły pod agrowłókniną.
Ważna jest chyba ilość wody. Nie może jej być na początku dużo bo sadzonki zgniją ale ziemia nie powinna przesychać. Teraz jak intensywnie rosną to już leję wodę bez umiaru. Podłączam pompę i zostawiam wąż na kilka godzin.
aha, nie rosły pod agrowłókniną.
Marta myślę, że zostałaś królowa melonów!
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marta -szokujący wprost widok Gratulacje ;:215zdradź jeszcze jakie to odmiany. Ja to chyba nie mam ręki do melonów
-parę razy do nich podchodziłam i bryndza No fakt,raz pod folią miałam pyszne Seledyny,ale to było dawno.
-parę razy do nich podchodziłam i bryndza No fakt,raz pod folią miałam pyszne Seledyny,ale to było dawno.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- tomaszkowa
- 500p
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
To ja też pochwalę się swoim osiagnięciem. Oczywiscie Marta miała w tym ogromny wkład. Sadonki produkcji Marginetki.
Pozdrawiam. Beata.
Piękne melony a jaka to odmiana z cętkami na skórce?
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Tomaszkowa,
piękny okaz, wierzę głęboko, że moje będą niebawem takie same. Przejrzałam moje stare posty i stwierdziłam, że nie jest tak źle: w ubiegłym roku 9 sierpnia miałam w gruncie melony wielkości jajek (czyli takich jak teraz mam) i zjadłam kilkanaście owoców.
piękny okaz, wierzę głęboko, że moje będą niebawem takie same. Przejrzałam moje stare posty i stwierdziłam, że nie jest tak źle: w ubiegłym roku 9 sierpnia miałam w gruncie melony wielkości jajek (czyli takich jak teraz mam) i zjadłam kilkanaście owoców.
Dorota
- tomaszkowa
- 500p
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
Dorcinda ja też mam melony wielkości jajek i mniejsze. Oczywiście do zdjęcia wybrałam największy owoc. Jak się chwalić to na całego
Pozdrawiam. Beata.
No ale masz ! Jest się czym chwwalić to najwazniejsze !