Ogród Soczewki cz4 sezon 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Soczewki cz4 sezon 2014

Post »

Pamiętam tą twoją strzyżoną sosnę. Mistrzostwo. I strzyżone świerki też. Od wizytu u ciebie przestałam się bać sekatora ;:306
Do to za wąska zwiewna trawka? Stipa? zimuje?

Jak ja żałuję że nie mogę wysypywać kamyków...igły by je zasypały...

Zapomniałam ci o tych podporach napisać...u mnie są w każdym Leroy Merlin, Obi czy Casto. Stoją obok bambusów i nazywają się podpory pod pomidory ;:306
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu dzięki za info o podporach. Muszę sprawdzić czy nie ma u nas w Castoramie ale jak byłam ostatnio to nic mi się nie rzuciło w oczy. Stipa w tym rok przezimowała bez problemów ale w mroźniejsze zimy ma tendencje do przemarzania i zaleca się robienie jej kopczyka. Ja mam ochotę na carex Frosted Curls którą wypatrzyłam u Ciebie.

A sekator to najważniejszy sprzęt ogrodnika. Już wiele razy pisałam, że rośliny o wiele lepiej wyglądają gdy się je przycina

Dla odmiany dziś liliowce
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Prace nad nową rabatą w toku. Pogoda pokrzyżowała mi plany i nie zdążyłam wszystkiego skończyć. Krzewuszki i inne rośliny wykopane, kamienie częściowo wyzbierane i posadzone 2 świerki z trzech i ogólnie całość obecnie wygląda jak jedno wielkie pobojowisko. Na jutro zapowiadają kolejne deszcze więc nie wiem czy uda mi się cokolwiek zrobić.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Deszcz by się przydał i u mnie, bo tak sucho, że aż ziemia pęka :(
Śliczne te Twoje liliowce ;:224 A ten żółty niczym słoneczko ;:333
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko,przyszłam przypomnieć sobie to ,co takie super wrażenie wywarło na mnie w realu.Na zdjęciach dodatkowo można "studiować" każdy szczególik a tych u Ciebie dostatek a nie sposób było zachwycić się nimi podczas krótkiego obchodu.
Widzę,że wczorajsze psychiczne nastawienie poskutkowało,bo już kawał dobrej roboty zrobiłaś w ogrodzie.Nowe rabaty zapowiadają interesująco -oczywiście będę kibicować.
I tak przy okazji,dziękuję za przemiłe towarzystwo w podróży do Rosarium!
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Moniko u nas dość porządnie popadało. Z jednej strony utrudniało mi to pracę przy nowej rabacie bo ziemia kleiła się do wszystkiego z drugiej zaś bardzo ułatwiło ponieważ łatwiej było kopać doły pod świerki i przesadzane krzewuszki.
Do tego żółtego liliowca mam słabość. Między innymi również dla niego stworzyłam jedną rabatę gdzie umieściłam żółte rośliny, których szkoda było mi wyrzucić.

Danusi dziękuję za miłe słowa. Ja również bardzo przyjemnie spędziłam z Wami czas, chociaż wieczorem stwierdziłam że trochę przegięłam z tym gadaniem, aż bolało mnie gardło. Ale tak to już jest jak człowiek spotka bratnie dusze.
Aż się dziwię, że zapamiętałaś coś z mojego ogrodu. Oglądanie odbyło się w dość w sprinterskim tempie :;230
Należałoby to powtórzyć ale już na spokojnie :D

A teraz wam pokarzę nad czym pracowałam przez ostanie dwa dni i jeszcze nie skończyłam...i jak jeszcze raz wpadnę na pomysł by przerabiać rabatę i przesadzać kilkuletnie krzewy to niech mi ktoś skutecznie to wybije z głowy ;:124 ;:124
Natyrałam się okrutnie i na domiar tego jeszcze nie skończyłam

Tak było

Obrazek

a później zamarzyły mi się świerki omoriki i zrobiłam pobojowisko
Tak wyglądała rabata rano i niewiele więcej udało mi się zrobić. Został dosadzony trzeci świerk, trawki i na 1/3 rabaty pojawiły się kamyki, więc na efekt końcowy trochę trzeba będzie poczekać. Poległam przy wyrywaniu trawy. Wszystko się kleiło i mazało więc dałam sobie spokój.
Między świerkami będą trawy a przed nimi rząd ( 6szt) hortensji Lime light. Zastanawiam się jeszcze czy nie posadzić niskich zwiewnych trawek przed hortensjami, ale decyzje podejmę jak rabata będzie wykończona.

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

to coś dla mnie, bo właśnie tworzy się u mnie żółta rabatka :lol:
pokaż zdjęcia swojej ;:180
Awatar użytkownika
Monifd
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 00:40

Post »

Podziwiam tą chęć do tych przeróbek. Ale efekty są.
Co robisz z tymi różami w kamyczkach na zimę? Jak je chronisz? I czy przesadzając wymieniasz też folię pod kamykami?
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Moniko raczej cię nie zainspiruje, obecnie na niej jest nieogarnięty busz. Posadziłam tam żółte liliowce i białe róże. Są żurawki i hosty
Znalazłam tylko jedno zdjęcie z tego roku

Obrazek

I z zeszłego
Obrazek

Monifd chyba po dzisiejszym dniu zaczynam mieć dość przeróbek. Na ten rok zaplanowałam sobie sporo zmian i usilnie staram się wyrobić plan by w następnym roku tylko pielęgnować ogród. Szczerze mówiąc narzuciłam sobie spore tempo i zaczynam to odczuwać.
Jesienią oczyszczam kamyki z liści i odsuwam je na boki by móc zrobić kopczyk z ziemi. Wiosną ta sama robota tylko w drugą stronę. Przeważnie jak już przesadzam jakąś roślinę to na to miejsce wpada jakaś inna mniejsza a jak nie to kładę kawałek foli na to miejsce by nie rosły chwasty. W przypadku przeróbki całej rabaty i nowych nasadzeń wymiana raczej jest konieczna, chociaż większe kawałki staram się wykorzystywać ponownie.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

No to się faktycznie natyrałaś ;:224 Ale efekty już widać, a jak skończysz to dopiero będzie widok. Koniecznie pokaż zdjęcia ;:173
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Dziś nie mogłam się podnieść z łóżka tak mnie bolał kręgosłup. Przesadziłam.
Fotki będą ale w następnym tygodniu jak uda mi się zakończyć prace. Nadal pada i jest bardzo mokro więc przymusowa przerwa a poza tym wybieram się na bardzo miłe spotkanie ogrodowe więc zamierzam się przez dwa dni relaksować.
Pozdrawiam Monika
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monika, popsułaś moją ulubioną (dobra jedną z ulubionych) rabatkę ;:145 Uwielbiałam te połączenia kolorystyczne krzewuszki i...nie pamiętam nigdy tego drugiego krzewu. Nawet fotkę mam w ulubionych ;:108 Nowy projekt bardzo elegancki ale ...tamten był taki śliczny...

Byłam wczoraj w Obi, też mieli podpory pod pomidory...
Eureka2014
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 maja 2014, o 12:28

Post »

Przepiękny masz ogród :-), a liliowce- zachwycające!!!! Już jestem twoją fanką ;:138
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&t=78750" onclick="window.open(this.href);return false;
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dobra...już mi przeszło ;:209 Nowa rabatka też będzie z pewnością fajna ;:170
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”