Micha storczyków Kahim cz. III
Re: Micha storczyków Kahim cz. III
jak Ci stanhopeopodobne zakwitnie to zobaczymy co masz .Ja kupilam Tigrine,poczytalam o tej grupie i teraz .Ale moze sie uda.Trzymam kciuki i za Twoje
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A co, aż tak z nimi ciężko?
Z tego co mówiła kobitka sprzedająca na tym pchlim targu, stanchopeia ma mieć jasno beżowe kwiatki... Nic mi to oczywiście nie mówi, ale może ktoś skojarzy i podpowie
Śmiać mi się tylko chce, bo kobitka w pewnym momencie powiedziała do mnie, że to storczyk bezproblemowy i bardzo ładnie rośnie i nie robi problemu z kwitnieniem... Wtedy spojrzałam na nią, westchnęłam i powiedziałam, że pewnie tak, ale nie w Polsce Ona uśmiechnęła się i powiedziała, że faktycznie, bo w Polsce mamy zimę (której oni praktycznie nie mają)... Ech...
Zazdrość jest strasznym uczuciem
W każdym razie, kobitka powiedziała, że o ile to możliwe, żeby wystawiać roślinkę na dwór bo lepiej rosną i uważać na mocne słońce, bo sparzy liście
Z tego co mówiła kobitka sprzedająca na tym pchlim targu, stanchopeia ma mieć jasno beżowe kwiatki... Nic mi to oczywiście nie mówi, ale może ktoś skojarzy i podpowie
Śmiać mi się tylko chce, bo kobitka w pewnym momencie powiedziała do mnie, że to storczyk bezproblemowy i bardzo ładnie rośnie i nie robi problemu z kwitnieniem... Wtedy spojrzałam na nią, westchnęłam i powiedziałam, że pewnie tak, ale nie w Polsce Ona uśmiechnęła się i powiedziała, że faktycznie, bo w Polsce mamy zimę (której oni praktycznie nie mają)... Ech...
Zazdrość jest strasznym uczuciem
W każdym razie, kobitka powiedziała, że o ile to możliwe, żeby wystawiać roślinkę na dwór bo lepiej rosną i uważać na mocne słońce, bo sparzy liście
Tu masz Kasiu link ,ktory Ci pomoze
http://www.forum.storczyki.pl/viewtopic.php?f=17&t=2851
Najgorzej z podlewaniem ,bo jak zalejesz ped ,to juz kicha z kwitnieniem ,sa bardzo wrazliwe ,do tego moja Tigrine trzeba zima przechlodzic ,wiec mam mieszane uczucia ,no ale moze damy rade
http://www.forum.storczyki.pl/viewtopic.php?f=17&t=2851
Najgorzej z podlewaniem ,bo jak zalejesz ped ,to juz kicha z kwitnieniem ,sa bardzo wrazliwe ,do tego moja Tigrine trzeba zima przechlodzic ,wiec mam mieszane uczucia ,no ale moze damy rade
- kahim
Kurcze, dzięki
Mojej z tego co rozumiem, chłodzić nie muszę... Ale prawda jest taka, że nie wiem, bo nie znam nazwy
Potraktuję ją "przeciętnie" i zobaczymy co z tego wyjdzie...
Dla mnie największy w tym momemcie problem jest taki, że ona nie ma korzeni Jak nie zacznie ich produkować w miarę szybko, nie utrzyma zdrowych liści itd. itd.
Dobra, Kaśka damy radę
Mojej z tego co rozumiem, chłodzić nie muszę... Ale prawda jest taka, że nie wiem, bo nie znam nazwy
Potraktuję ją "przeciętnie" i zobaczymy co z tego wyjdzie...
Dla mnie największy w tym momemcie problem jest taki, że ona nie ma korzeni Jak nie zacznie ich produkować w miarę szybko, nie utrzyma zdrowych liści itd. itd.
Dobra, Kaśka damy radę
poza tigrina innych sie nie chlodzi.Co do korzeni to ten pan tam pisal ,ze nie mozna twardej wody i bla bla.Kurcze ,mam nadzieje ,ze sie uda!
A wiesz co jest najgorsze?Ze sie z tym bedziemy piescic a one kwitna 5 dni ,no tydzien to juz max
A wiesz co jest najgorsze?Ze sie z tym bedziemy piescic a one kwitna 5 dni ,no tydzien to juz max
- kahim
5 dni?!
Oj tam, u nas będzie pędzik za pędzikiem więc kwitnienie będzie trwało i trwało...
Muszę tylko tę swoją przesadzić w koszyk, bo posadziłam w ceramice
Dla mnie teraz większym wyzwaniem jest angraecum... Czytam co i jak i odczuwam małe przerażenie
Oj tam, u nas będzie pędzik za pędzikiem więc kwitnienie będzie trwało i trwało...
Muszę tylko tę swoją przesadzić w koszyk, bo posadziłam w ceramice
Dla mnie teraz większym wyzwaniem jest angraecum... Czytam co i jak i odczuwam małe przerażenie
Eeee ,z angraceum dasz rade ,duzo swiatla i ciepelko.A stanho sa tak piekne ze nawet jak 5 dni kwitna ,to warto ich kwiaty na wlasne oczy zobaczyc .No nie mozna miec przeciez wszystkiego
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Kasia gratuluję zakupów! Pamiętam jak bałaś się kupić bardziej "rasowego" falka z obawy, że sobie z takim nie poradzisz a teraz muszę googlować żeby wiedzieć co kupiłaś szalona!
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Świetną okazję złapałaś! Stanhopea za 1? Gratuluję Oby jak najszybciej zakwitła
Piękne pamiątki przywiozłaś, jak uda Ci się je utrzymać przy życiu będziesz mieć pamiątkę na długi czas
Gratuluję zamążpójścia
Piękne pamiątki przywiozłaś, jak uda Ci się je utrzymać przy życiu będziesz mieć pamiątkę na długi czas
Gratuluję zamążpójścia
- kahim
Dzięki kobitki
Aniu, ja i tak starałam się kupić takie odmiany o których gdzieś coś słyszałam, albo chociaż trochę kwiat kojarzę Przy tak wielkim wyborze ( mieli, o ile dobrze pamiętam, kilka tysięcy odmian) nie było łatwo zdecydować się na cokolowiek...
Na początku chciałam vandę taką z małymi czerwonymi kwiatkami w białe kropeczki... cud miód, ale sprzedawca powiedział mi, że one rosną stosunkowo wolno i te sadzonki które oferuje zakwitłyby najszybciej za 3 lata... Przez trzy lata to ja mogę taką roślinkę zabić na 30 różnych mniej lub bardziej wymyślnych sposobów
Tak więc zdecydowałam się na coś co przy dobrych prądach szybciej mnie kwiatkami obdarzy
A z trochę innej beczki, gigant zakończył zgadywanie i otworzył kwiat... Taka niespodzianka...
Aniu, ja i tak starałam się kupić takie odmiany o których gdzieś coś słyszałam, albo chociaż trochę kwiat kojarzę Przy tak wielkim wyborze ( mieli, o ile dobrze pamiętam, kilka tysięcy odmian) nie było łatwo zdecydować się na cokolowiek...
Na początku chciałam vandę taką z małymi czerwonymi kwiatkami w białe kropeczki... cud miód, ale sprzedawca powiedział mi, że one rosną stosunkowo wolno i te sadzonki które oferuje zakwitłyby najszybciej za 3 lata... Przez trzy lata to ja mogę taką roślinkę zabić na 30 różnych mniej lub bardziej wymyślnych sposobów
Tak więc zdecydowałam się na coś co przy dobrych prądach szybciej mnie kwiatkami obdarzy
A z trochę innej beczki, gigant zakończył zgadywanie i otworzył kwiat... Taka niespodzianka...
gianna pisze:A wiesz Kasiu, że ja też mam takiego pędziora? Dostałam skrajnie wycieńczonego Phal., reanimowałam i tak mi się odwdzięczył w tym roku, że pęd grubiutki i szybko, szybciej niż u innych przyrasta. Ale bym się ubawiła, jakby zakwitły identycznymi kwiatkami - u Ciebie i u mnie
Kasiu, pięknie kwitnie Twoja niespodzianka (gigancik). Moja też. Również na biało
Z pozdrowieniami - Janka
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
Tropiki (triki) cz.1, cz.2, W objęciach tęczy...
Wieści z warsztatu WarmJanki...
- kahim
Może w świecie kwiatów biel wyraża najwyższy szacunek i wdzięczność Grunt, że ładnie kwitnie i będzie dosyć obficie (jeszcze nie miałam aż tylu pączków na raz + dwa odbicia w tym samym czasie
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Kasiu gratuluję tak udanych zakupów teraz pozostaje trzymac kciuki i czekać na kwitnienie Gigancik słusznych rozmiarów i ta biel cudnie
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova