Moje zieleninki
- renata_22
- 200p
- Od: 25 mar 2010, o 19:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje zieleninki
Kohleria bardzo ładna, przypomina trochę skrętnika, ma z nim coś wspólnego? Nigdy nie widziałam jej na żywo.... Możesz napisać coś o potrzebach i pielęgnacji?
Pozdrawiam Renata ...
Doniczkowce w przeglądzie...
Doniczkowce w przeglądzie...
renata_22 kwiat kohlerii rzeczywiście może przypominać skrętnika, tylko jest dużo mniejszy, ponieważ oboje należą do tej samej rodziny ostrojowatych.Potrzeby ma takie jak fiolki czy skrętniki, czyli jasno , wilgotno, można delikatnie zraszać,ja do ziemi dałam parę granulek obornika suszonego i widzę, że lepiej rosną i obficiej zawiązują pąki. Na zimę często usypiają i zamiera część nad ziemią, w ziemi pozostaje kłącze.Gdybyś chciała z nimi spróbować to służę kohlerią Erianthą o czerwonych kwiatkach
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo kolorowo u Ciebie. Mnóstwo kwitnień
Najmocniej zauroczyły mnie białe kwiaty: dzwonka, begonii, dalii, lwiej paszczy, kalli
i chyba czegoś jeszcze ale zapomniałam z wrażenia co to było.
Najmocniej zauroczyły mnie białe kwiaty: dzwonka, begonii, dalii, lwiej paszczy, kalli
i chyba czegoś jeszcze ale zapomniałam z wrażenia co to było.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
koniczynka2014 ja również je bardzo lubię, a ono długo nie chciało się zaaklimatyzować i już miałam obawy, że zejdzie.
georginia
perla
olinek12
renata_22
Moje koleusy , lubię je bardzo za tę różnorodność kolorystyczną:
Biała jeżówka
Klonik
Liatra biała, coś słabo mi kwitnie, a szkoda :mad:
Kohleria Jardin de monet zaczyna kwitnienie
Drugie kwitnienie kalii, na tych samych roślinach, ''picasso'' mi takiej niespodzianki nie zrobiła
Justa ,śliczny kolorek i falbaneczki
Mięta pomarańczowa
Anafilis perłowy
georginia
perla
olinek12
renata_22
Moje koleusy , lubię je bardzo za tę różnorodność kolorystyczną:
Biała jeżówka
Klonik
Liatra biała, coś słabo mi kwitnie, a szkoda :mad:
Kohleria Jardin de monet zaczyna kwitnienie
Drugie kwitnienie kalii, na tych samych roślinach, ''picasso'' mi takiej niespodzianki nie zrobiła
Justa ,śliczny kolorek i falbaneczki
Mięta pomarańczowa
Anafilis perłowy
- koniczynka2014
- 1000p
- Od: 12 kwie 2014, o 08:49
Koleusy śliczne .Kolorowe i niewymagające .Super !
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=75337
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
Moje parapety http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75505
Pozdrawiam Dorota
-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Ale masz koleusy i skrętnika
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Ależ prepiękna kolekcja koleusów
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Emmo witaj
Po raz kolejny zaglądam do Twojego wątku ,od przegląam posty od początku i ....
wracam nowu za jakiś czas
Teraz postanowiłam juz się wpisać ,koniecznie.
Bo jesteś super kolekcjonerką różnych ciekawych roślin no i masz dobre serce załatwiając bezinteresownie ważne dla niektórych forumowiczów interesy
Koleusy rosną Ci doskonale a ja choć chyba nie mam do nich ręki - nie narzekam tym razem.
Patrzę na ostatnie zdjęcia Twoich filodendronów i wiesz moje idą całkiem inaczej,są karłowe zarówno hastatum jak i Lemon Lime ale to pewnie zasługa braku odpowiedniej ilości światła.
Moje stoją w glębi pokoju,z konieczności raczej niż ze świadomego doboru im stanowiska .
Ja zimował osmantus?
Fiołek o prawie białych liściach jest rewelacyjny ....
Dzwonek równolistny? Czy nadal go masz?
Ciekawa jestem wrażeń a właściwie doświadczeń z jego uprawy,ja swoje dwa pożegnałam z ogromnym żalem ale ..nie umiałam się nimi opiekować,a szkoda...
Awokado Twojej córuni cudownie rośnie... pokażesz jak wygląda obecnie?
Emmo Zauważyłam,że lubujesz się w bieli kwiatów masz sporo roślin kwitnących właśnie na biało...
Pozdrawiam serdecznie
Po raz kolejny zaglądam do Twojego wątku ,od przegląam posty od początku i ....
wracam nowu za jakiś czas
Teraz postanowiłam juz się wpisać ,koniecznie.
Bo jesteś super kolekcjonerką różnych ciekawych roślin no i masz dobre serce załatwiając bezinteresownie ważne dla niektórych forumowiczów interesy
Koleusy rosną Ci doskonale a ja choć chyba nie mam do nich ręki - nie narzekam tym razem.
Patrzę na ostatnie zdjęcia Twoich filodendronów i wiesz moje idą całkiem inaczej,są karłowe zarówno hastatum jak i Lemon Lime ale to pewnie zasługa braku odpowiedniej ilości światła.
Moje stoją w glębi pokoju,z konieczności raczej niż ze świadomego doboru im stanowiska .
Ja zimował osmantus?
Fiołek o prawie białych liściach jest rewelacyjny ....
Dzwonek równolistny? Czy nadal go masz?
Ciekawa jestem wrażeń a właściwie doświadczeń z jego uprawy,ja swoje dwa pożegnałam z ogromnym żalem ale ..nie umiałam się nimi opiekować,a szkoda...
Awokado Twojej córuni cudownie rośnie... pokażesz jak wygląda obecnie?
Emmo Zauważyłam,że lubujesz się w bieli kwiatów masz sporo roślin kwitnących właśnie na biało...
Pozdrawiam serdecznie
Koniczynka2014, Fraszka_1, Blueberry, KaRo miło mi Was gościć w moim wątku .
Krysiu tyle pochwał, nie zasłużyłam, takie interesy załatwiać to czysta przyjemność , i doskonale rozumiem te ważne dla niektórych forumowiczów interesy, bo sama też takie mam.
A jeśli chodzi o koleusy, to lata temu garść takich super kolorków dostałam od pewnej M....... , a moje filodendrony stoją jeszcze na oknie i pewnie dlatego tak wyglądają .
Osmantusa zimowałam w piwnicy, nie zgubił żadnego listka, podlewałam trochę co 2 tygodnie.
Fiołek o tych cudnych liściach odszedł niestety , a dzwonek chyba tez ma taki zamiar ale jeszcze walczymy.
Krysiu uwielbiam rośliny kwitnące na biało, ale i variegaty lubię i roślinki o ciemnych liściach również , ech czego ja nie lubię .
Dla Krysi awokado
i jego najdłuższy liść 17cm
Kwiatek ''Jardin de Monet''
Kolejna doniczka z koleusami
Triteleia ''Queen Fabiola''
dalia miniaturowa
Cynia liliput
Begonia corallina, ścięłam z niej nowe sadzonki, a tę postawiłam na próbę w ogródku, a ona się tak pięknie wybarwiła
Dwa nowe kwiatuszki achimenesa w różach
Oleander variegata
Krysiu tyle pochwał, nie zasłużyłam, takie interesy załatwiać to czysta przyjemność , i doskonale rozumiem te ważne dla niektórych forumowiczów interesy, bo sama też takie mam.
A jeśli chodzi o koleusy, to lata temu garść takich super kolorków dostałam od pewnej M....... , a moje filodendrony stoją jeszcze na oknie i pewnie dlatego tak wyglądają .
Osmantusa zimowałam w piwnicy, nie zgubił żadnego listka, podlewałam trochę co 2 tygodnie.
Fiołek o tych cudnych liściach odszedł niestety , a dzwonek chyba tez ma taki zamiar ale jeszcze walczymy.
Krysiu uwielbiam rośliny kwitnące na biało, ale i variegaty lubię i roślinki o ciemnych liściach również , ech czego ja nie lubię .
Dla Krysi awokado
i jego najdłuższy liść 17cm
Kwiatek ''Jardin de Monet''
Triteleia ''Queen Fabiola''
dalia miniaturowa
Cynia liliput
Begonia corallina, ścięłam z niej nowe sadzonki, a tę postawiłam na próbę w ogródku, a ona się tak pięknie wybarwiła
Dwa nowe kwiatuszki achimenesa w różach
Oleander variegata
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Begonia corallina wygląda pięknie. Wczasy jej służą.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Pięknie u ciebie, begonia korlowa powinna się jeszcze pod wpływem słonka wybarwić na czerwono;).
- Olinek12
- 50p
- Od: 25 cze 2014, o 15:32
Pięknie wybarwione koleusy, a kwiatek "Jardin de Monet" jest uroczy. Kohlerie mają małe kwiatuszki ale takie piękne. W lipcu byłam na urlopie u rodziny i akurat zakwitała kohleria o czerwonych kwiatkach, tak się zachwycałam, że miałam obiecaną sadzonkę ale oczywiście podczas pakowania i wyjazdu zapomniałyśmy o tym. Szkoda bo była śliczna
Pozdrawiam Ola
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Emmo czy one wszystkie rosną w jednej wspólnej doniczce?emma1966 pisze:
Moje/Twoje rosną super,nawet już uszczknęłam jednego by się rozkrzewiał ale...
z checią bym wsadziła je do jednej wspólnej donicy oile to mozliwe.
Nie chcialabym ich zamordować, ale moglabym zmniejszać już ilość doniczek do przechowania
Jutro zamierzam tak połączyć hibiskusy.
Będą przejściowo w fazie pąków, więc przeniosę je delikatnie i sądzę bez szkody dla nich.
Bugenwilla zazieleniła się przepięknie ,ze starych liści zostały tylko dwa i pewnie wkrotce też spadną,
ze szczepek ukorzeniła się jedna,przynajmniej widać,że ma zielone liście i ma nowe, to już wielki sukces dla mnie
Pozdrawiam i czekamy na kolejne relacje z uprawy kwiatków.